Workshops 13.00u - 14.30u
Omgaan met werknemers die van buiten Nederland komen
Zaal 1.03 Piet Mondriaan, 1ste verdieping (hotel)
Hoe gaan we om met arbeid en werknemers in een internationale context? Tegen welke uitdagingen lopen we aan? Wie heeft welke rol en verantwoordelijkheid en hoe kunnen we samenwerken? In deze workshop kijken we specifiek naa de (rechts-)bescherming van arbeidsmigranten, nu en in de toekomst. Het negeren van de rechten van de arbeidsmigrant kan leiden tot misbruik en uitbuiting. Hoe kunnen we dat voorkomen en wat betekent dat voor wet- en regelgeving aan de ene kant en voor de rol van werkgevers en intermediairs aan de andere kant? Wie zijn nog meer betrokken? Maar ook: hoe zorgen we er voor dat vluchtelingen op een duurzame manier integreren op de Nederlandse arbeidsmarkt?
Er is inmiddels veel onderzoek gedaan. Tijdens deze workshop gaan we met elkaar in gesprek op basis van inzichten uit drie recente projecten en wat deze inzichten betekenen voor de praktijk.
Mijke Houwerzijl en Conny Rijken (Tilburg University) en Sjiera de Vries (Hogeschool Windesheim).
Werkende armen en verdringing op de arbeidsmarkt
Zaal 0.03 On Air, vide Green Lounge
Deze workshop is enerzijds een verkenning van de lokale en nationale implicaties van de resultaten uit de studie “Als werk weinig opbrengt”, die het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in oktober uitbracht, anderzijds een verkenning van de resultaten uit de studie “Dynamiek, concurrentie of verdringing”, uitgevoerd door SEO Economisch Onderzoek. Beide studies betreffen de kwetsbare positie van mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. De workshop begint met een theoretische schets van de omvang en consequenties van verdringing en van factoren die armoede onder werkenden in de hand werken, waarna wordt ingegaan op wat we daar empirisch over weten. Vervolgens kijken en bespreken we samen de beleids(on)mogelijkheden om de maatschappelijke kosten daarvan zoveel mogelijk te beperken.
Cok Vrooman (SCP) en Arjan Heyma (SEO Economisch Onderzoek)
Leeftijdsdiscriminatie? Ervaringen in de eerste en laatste fase van de arbeidsloopbaan
Zaal 0.11 Mies Bouwman, begane grond
Deze workshop bestaat uit een presentatie van twee onderzoeken die zich richten op de eerste en de laatste fase van de arbeidsloopbaan. In beide fasen heeft werkloosheid een ander karakter dan in de stabiele fase van de loopbaan tussen 25 en 50 jaar. Jongeren hebben te maken met selectie-effecten die optreden bij het betreden van de arbeidsmarkt, terwijl ouderen na (tijdelijke) uittreding door werkloosheid alleen met veel moeite nog kunnen toetreden. Beide groepen hebben te maken met een vorm van leeftijdsdiscriminatie. De workshop mondt uit in een interactief gesprek over mogelijkheden om verschillende vormen van leeftijdsdiscriminatie tegen te gaan.
Boukje Cuelenaere (CentERdata Tilburg), Maarten Wolbers (Radboud Universiteit) en Rob Jansen (Chain Logistics)
Overstappen op de arbeidsmarkt: Van Werk Naar Werk
Zaal 0.12 Cineac, begane grond
In de afgelopen jaren vonden regelmatig reorganisaties plaats als gevolg van onder meer de economische crisis. Niet alleen conjuncturele ontwikkelingen, maar ook toegenomen concurrentie en technologische innovaties, zorgen er voor – vandaag de dag, maar zeker ook in de toekomst – dat functies wijzigen of verdwijnen. Door deze veranderingen binnen organisaties worden werknemers (deels) gedwongen de overstap te maken naar ander werk. In de praktijk is door verschillende werkgevers en organisaties ervaring opgedaan met zogenoemd Van-Werk-Naar-Werk (VWNW)-beleid en -activiteiten. Hoe geven werkgevers invulling aan VWNW-beleid, welke concrete VWNW-trajecten/ activiteiten/instrumenten worden ingezet en wat zijn de effecten? Tijdens deze interactieve workshop presenteren de onderzoekers niet alleen de resultaten van het onderzoek, maar gaan de deelnemers ook aan de slag. Aan de hand van stellingen gaan we met elkaar in debat over toekomstig VWNW- en Sociale Zekerheidsbeleid. Ook staan we stil bij de complexiteit van het verrichten van onderzoek naar dit thema en brainstormen we over mogelijke oplossingen.
Irmgard Borghouts, Ton Wilthagen en Jana Verschoor (Tilburg University), Mark Bosmans (Nivel) en Jeannet Verhoeven (CNV).
Monitoren van invloed technologie op veranderingen in het werk - Operator Support Systemen
Zaal 0.10 Joost den Draaier, begane grond
Het Technologie Monitor-project: wat zijn de resultaten? Technologieën worden onvoldoende in hun samenhang met andere technologieën bekeken. Dat leidt tot slechte voorspellingen over de invloed van technologie op arbeid en op de arbeidsmarkt. Daarom heeft TNO een nieuwe Monitor uitgewerkt waarin vijf dominante technologieën worden onderscheiden. De gezamenlijke invloed van deze technologieën is bekeken voor zo’n 15 beroepen in industrie, diensten en publieke diensten. In deze workshop wordt ingezoomd op één van de specifieke lijnen van de vijf: namelijk de operator ondersteunende technologie. TNO heeft in dit kader samen met SW-bedrijf Amfors gekeken hoe operator ondersteunende technologie, werkenden met een afstand tot de arbeidsmarkt kan helpen. In de workshop zetten we de monitorresultaten uiteen en laten we de directeur van Amfors de resultaten van de pilot van TNO in de praktijk toelichten.
Gu van Rhijn en Steven dHondt (TNO) en Ronald de Koning en Roald Klumpenaar (Amfors).
Bijeenkomst onderzoek en beleid Instituut Gak, 3 december 2018
Bijeenkomst onderzoek en beleid Instituut Gak, 3 december 2018info@aanmelder.nl
Bijeenkomst onderzoek en beleid Instituut Gak, 3 december 2018info@aanmelder.nl
2018-12-03
2018-12-03
Bijeenkomst onderzoek en beleid Instituut Gak, 3 december 2018Bijeenkomst onderzoek en beleid Instituut Gak, 3 december 20180.00EUR
Bijeenkomst onderzoek en beleid Instituut Gak, 3 december 2018Bijeenkomst onderzoek en beleid Instituut Gak, 3 december 2018Phoenixstraat 28b, Delft