Key-note sprekers

Drie key-note sprekers leveren een bijzondere bijdrage aan deze vierde editie van het Jaarevent. Marijke Vos, Marjolein de Vugt en Mark Mieras. Graag stellen we ze aan u voor: 


Marijke Vos, voorzitter Deltaplan Dementie. 


 Prof. dr. Marjolein de Vugt is gezondheidszorgpsycholoog in het Maastricht UMC+ en mede-hoofd van het Alzheimer Centrum Limburg. 

Afgelopen jaar heeft zij de leerstoel ‘Psychosociale innovaties bij dementie’ aanvaard. Als kersverse hoogleraar wil zij zich vooral inzetten voor een optimale ondersteuning van mensen met dementie en hun naasten met als doel algeheel welzijn. Zij pleit voor voortreffelijke psychosociale dementiezorg. Daarbij onderscheidt ze drie elementen: de juiste timing van de zorg, de beste persoonlijke match en de optimale toegang tot zorg.


 

Mark Mieras wetenschapsjournalist gespecialiseerd in de neuropsychologie.

'Kunst als medicijn'
Mensen zijn tijdreizigers. Wij reizen voortdurend langs ons leven, van toekomst naar verleden en weer terug. Maar wat als de tijdreiscapsule defect raakt en we komen vast te zitten in het hier en nu? In zijn lezing vertelt wetenschapsjournalist Mark Mieras hoe kunst en muziek kunnen helpen om samen met mensen met dementie in het hier en nu te verkeren. Wat weten we over het effect op ouderdom en neurodegeneratie? En wat kunnen kunst en muziek bijdragen aan het proces van acceptatie bij mantelzorgers?

Mark Mieras (1962) is wetenschapsjournalist en bekend als auteur van ‘Ben ik dat?’ en ‘Liefde’. Twee bestsellers die een onthullend beeld geven van ons bewegelijke brein. Mieras is ook auteur van de studie: 'Older, culturally active and full of life: how arts participation contributes to health, welfare and independence.’ 


 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren