09:00 - 09:30 ONTVANGST
09:30 - 10:30

Building Corporate Tribes

Danielle Braun

Danielle reist de wereld rond op zoek naar best practices. Aan de hand van prachtige verhalen maak je kennis met leiders, tribe members en veranderaars van over de hele wereld en leer je:

  • hoe je een tribe bouwt
  • hoe we samenwerken en veranderen
  • hoe je kampvuren in organisaties aansteekt

Danielle vertelt over haar aanpak van virale verandering bij cultuurtransities en geeft handvatten voor impactvolle dialogen en rituelen. Reis mee naar de Quakers om te leren hoe je vergadert in stilte en naar de koppensnellers van Papoea New Guinea om te snappen hoe je gesprekken over resultaat en concurrentie voert. Ver weg, om ten slotte te belanden op je eigen werkvloer en boardroom.  

Lees ook: Koppensnellen in organisaties

   
10:30 - 11:00 PAUZE
   
11:00 - 11:45 Tussen systeem- en leefwereld

Erik Gerritsen

Dr. Erik Gerritsen, Secretaris-Generaal bij het Ministerie van VWS, neemt u mee in zijn persoonlijke zoektocht naar het realiseren van gedragsverandering tot in de haarvaten van teams, organisaties en netwerken van organisaties. Aan de hand van verschillende persoonlijke praktijkcasussen, laat hij zien op welke wijze frontlijnprofessionals worstelen om daadwerkelijk maatschappelijk verschil te maken. En hoe disfunctionele patronen van bureaucratisme en non-samenwerking in de systeemwereld doorbroken kunnen worden, zodat professionals die opereren in de leefwereld weer kunnen werken volgens de bedoeling van hun werk. Ontketen positieve energie!

Lees ook het interview met Erik: Blijf groot denken, maar houd het klein

   
11:45 - 12:00 Antwoorden zijn overal

 

Eric de Blok, zoöloog, psycholoog en bedrijfskundige, heeft zijn passie voor de natuur, de mens en organisatiekunde weten te combineren. Antwoorden zijn overal om ons heen te vinden. Ze hebben slechts geopende zintuigen en een goede vraag nodig om ontdekt te worden. Tijdens de lunch krijgt iedereen de mogelijkheid om op ontdekkingsreis te gaan naar antwoorden over cultuur in de natuur. De natuur wordt hierbij weergegeven door de fantastische ecodisplays van de Koninklijke Burgers’ Zoo.  

  • De ware ontdekkingsreis is geen zoektocht naar nieuwe landschappen, maar het waarnemen met nieuwe ogen (Marcel Proust) 
  • In de natuur werkt niets altijd en overal en werkt iets wel eens ooit en ergens (Vergouw)  
  • Een echt tegengif tegen negativiteit en hopeloosheid (Natuur) 
   
12:00 - 13:00 PAUZE
   
13:00 - 13:15 Klein is het nieuwe groots

Stijn van Kreij

Stijn van Kreij combineert het maken van muziek met ondernemerschap in de langdurige zorg, waar hij betrokken is bij projecten op het grensvlak van sociale innovatie, technologie en cultuur. Stijn is ervan overtuigd dat grote veranderingen ontstaan uit een reeks kleine acties, zolang deze maar gericht zijn op het grotere doel dat mensen of organisaties willen bereiken. Tegelijkertijd maakt dat grote veranderingen concreet en tastbaar, waardoor de beweging aan kracht wint.
Als spreker én singer-songwriter neemt Stijn je na de lunch mee met zijn gitaar en zijn kleine liedjes. Laat je verwonderen! 
   
13:15 - 13:45 Cultuur in de natuur

Eric de Blok

De uitkomsten van de ontdekkingsreizen worden met elkaar gedeeld. Dit zal ongetwijfeld vragen oproepen. Tijdens dit programmaonderdeel zal op enkele vragen worden ingegaan om cultuur in de natuur te ontrafelen. Hierdoor wordt het mogelijk om ook de cultuur in de eigen organisatie met andere ogen te bezien.   

  • Is cultuur iets uniek menselijks of is cultuur de ontwikkeling van natuur? 
  • Patronen zijn een teken van een succesvolle aanpak die vraagt om doorbroken te worden 
  • Op welke wijze is Darwin misbruikt in onze moderne cultuur? 
   
13:45 - 15:00 WORKSHOPRONDE
 

1. Effectief omgaan met conflicten
Spreker: Rosi Dhaenens

2.VOLGEBOEKT Corporate kampvuurgesprekken
Spreker: Sacha Beets

3. VOLGEBOEKT Natuurlijke tribes 
Spreker: Eric de Blok

4. Op zoek naar een gezamenlijk kompas
Spreker: Thom Verheggen

5. Vlindergewijs vernieuwen: hoe een kleine verandering kan leiden tot een grote beweging
Spreker: Stijn van Kreij

   
15:00 - 15:30 PAUZE
   
15:30 - 16:15 Chinese dromen

Ruben Terlou

Terwijl in het westen een vertrouwenscrisis heerst, dendert China’s ontwikkeling en toenemende invloed in de wereld onverminderd voort. Aan de hand van beelden en ontmoetingen neemt Ruben Terlou je mee naar China. Hij zal deze vooruitgang en de Chinese samenleving pogen te duiden en doorgronden vanuit het Confucianisme en Taoïsme. Welke lessen kunnen wij hieruit trekken voor onze samenleving, instituties en organisaties? Welke morele vragen worden hierdoor opgeroepen?

Lees ook het interview met Ruben: Ik ben een vogelaar. Heb leren observeren. Zo kijk ik ook naar China

   
16:15 - 17:15 Een andere blik, visie en gedachten

Joris Luyendijk

Joris Luyendijk laat zien waarom het zo belangrijk is dat we met elkaar in gesprek blijven en accepteren dat mensen het niet met je eens zijn. Kun je jouw eigen blik, visie en gedachten eens loslaten, ruimte maken voor andere meningen en hiermee ook echt proberen te begrijpen wat de ander zegt? Een open mind houden, verplaatsen in een ander en beseffen dat wat jij vindt niet persé de absolute waarheid is? Tijdens deze interactieve lezing vol verhalen en videofragmenten houdt Joris je een spiegel voor, neemt hij je mee naar de momenten waarop zijn wereldbeeld barstte en breekt je uit jouw comfortzone.  

Lees ook: Joris Luyendijk richt zijn pijlen op het populisme

   
17:15 AFSLUITING EN BORREL