WORKSHOP 1

Effectief omgaan met conflicten

Rosi Dhaenens

‘Aan mij zal het niet liggen. En hoe dat nu net het probleem is’.      

Je bedoelt het goed en de ander ook (echt wel) en toch ontsporen samenwerkingen zonder dat we er erg in hebben. Je wilt natuurlijk een conflict voorkomen, maar soms zit er niets anders op dan het feitelijk conflict op te lossen. In deze workshop leer je in een vroeg stadium een conflict en je eigen bijdrage aan conflicten herkennen. En daarmee heb je de sleutel in handen voor je hoogstpersoonlijke interventies.   

 • Leer van een real life case waarin de dynamiek van een conflict helder wordt;  
 • Ontdek wat je in huis hebt om conflicten werkbaar te krijgen;  
 • Scan jezelf op je houding en gedrag in conflicten;  
 • Krijg inzicht in hoe je vooroordelen echt werken;  
 • Zet contra-intuïtief gedrag in als de-escalatie.  
   
WORKSHOP 2 VOLGEBOEKT Corporate kampvuurgesprekken

Sacha Beets

Let's talk! Stop met vergaderen en steek kampvuren aan. In deze workshop ervaar je de kracht van het collectief in een Corporate Kampvuurgesprek gebaseerd op de Kgotla, een Afrikaanse Volksraadpleging. Moedige, mooie gesprekken waarbij elke mening ertoe doet. Je krijgt uitleg over deze manier van vergaderen, vol mooie beelden en verhalen en je maakt een echt kampvuurgesprek mee. Kennis van ver weg, zeer toepasbaar op je eigen werkvloer. Ideaal voor netwerken, brainstormen en programmatisch samenwerken.  

 • Ervaar de kracht van het collectief;  
 • De leider neemt ter plekke een echt besluit; 
 • Inhoud gaat voor ego;  
 • Get the whole system in the room.  
   
WORKSHOP 3 VOLGEBOEKT Natuurlijke tribes

Eric de Blok

Een tribe is een leefgemeenschap. In de biologie is een leefgemeenschap een ecosysteem. Tijdens deze workshop bezoeken we het ecodisplay de Mangrove en verkennen we wat de onderliggende principes van een ecosysteem zijn en hoe het organisaties kan helpen om een tribe te bouwen. 

 • Een ecosysteem is eenheid door interactie 
 • Gelijkwaardigheid is geen regel maar een uitzondering  
 • Ont-snap organisatiekunde! 
   
WORKSHOP 4 Op zoek naar een gezamenlijk kompas

Thom Verheggen

Als regels en hiërarchie ons niet meer vertellen wat we moeten doen, wat geeft dan richting in de weerbarstige praktijk? We hebben het allemaal mooi op papier. Missie, visie, bedoeling, waarden enzovoorts. Maar hoe geeft dat nu richting aan de dilemma’s die we tegen komen in ons dagelijks werk? Daar zit vaak een gapend gat. In deze workshop gaan we aan de slag hoe we deze vaak abstracte begrippen richting kunnen laten geven in de praktijk én andersom. Zonder te onteigenen of te vervallen in plannenmakerij. Hoe sterker het gemeenschappelijk kompas, hoe minder we hoeven vast te leggen. 

 • Hoe geven we richting aan verandering zonder te onteigenen? 
 • Aan de slag in je eigen organisatie met een ander houvast 
 • Pakkende voorbeelden 
WORKSHOP 5 Vlindergewijs vernieuwen: hoe een kleine verandering kan leiden tot een grote beweging

Stijn van Kreij

Stijn van Kreij : sociaal ondernemer by day, songwriter by night. Stijn verbindt sociale innovatie aan creativiteit en ondernemerschap. In deze workshop gaat hij in op de vraag hoe kleine initiatieven kunnen uitgroeien tot een grote beweging en hoe hij vanuit zijn onderneming Butterfly Effect werkt aan inclusieve zorglocaties in Nederland. In een interactieve workshop verkent hij met de aanwezigen hoe persoonlijke en intermenselijke veranderingen grote impact kunnen hebben op de innovatiekracht van organisaties. Al spelend met de menselijke behoefte aan beheersing én creativiteit, afgewisseld met verhalen uit de praktijk en hier en daar een liedje, laat hij je anders kijken naar de dilemma’s die ontstaan als je het vertrouwde loslaat om iets nieuws te laten ontstaan.