Workshops
Workshopronde 1 (10.00 - 12.45 uur)
Workshop 1. Communiceren met de achterban
Trainer: Chris Grammer
Deze workshop is volgeboekt
Ondernemingsraden worden professioneler; een positieve ontwikkeling. Je praat mee over uiteenlopende onderwerpen. Voor collega’s, de achterban, kan dit als nadelig effect hebben dat de afstand tussen or en achterban groter wordt. Hoe zorg je voor een proactief achterbanbeleid? En wat kun je doen om de relatie tussen or en achterban blijvend te verbeteren?
Workshop 2. Werkdruk en veerkracht: een belangrijke combinatie
Trainer: Harry Hartmann
Werkdruk lijkt in veel organisaties toe te nemen. Wat is je rol als ondernemingsraad om de organisatie werkdruk te laten verlagen? We bekijken welke concrete instrumenten er reeds bestaan voor ondernemingsraden om werkdruk aan te (laten) pakken. Daarnaast richten we ons op veerkracht. Uit onderzoek blijkt dat medewerkers de komende jaren vaker een beroep zullen moeten doen op hun veerkracht door de vele veranderingen die op komst zijn op de arbeidsmarkt. Hoe kun je veerkracht doen toenemen, ook voor de or-leden zelf? Hier gaan we praktisch mee aan de slag. Kortom: een combi van beleidshandvatten op het gebied van werkdruk en PSA (psychosociale arbeidsbelasting) en handvatten voor het vergroten van je eigen veerkracht.
Workshop 3. Actief aan de slag met het functioneren en de kwaliteit van jouw or (Nieuw)
Trainer: Michiel van Vliet
Hoe functioneert jouw OR? Welke kwaliteit levert jouw OR? Wat doet jouw OR om zijn functioneren en kwaliteit te toetsen, te verbeteren, op basis van welke criteria en hoe dan? Hoe kun je nou de vinger leggen op “iets” wat ongrijpbaar lijkt? Hoe kun je iets bespreekbaar maken wat “ergens in de lucht hangt”? Hoe geef je er woorden aan?
Zolang er veel verschillende beelden bestaan bij de begrippen goed functioneren, slecht functioneren, kwaliteit, tevredenheid of ontevredenheid is het niet makkelijk een antwoord te geven op al deze vragen. In deze workshop geven we praktisch handen en voeten aan het functioneren van jouw OR. Op basis van de informatie waar je mee naar huis gaat, kun je doelgericht veranderingen in gang zetten. Welk Zetje heeft jouw OR nodig?
Workshop 4. De OR gaat onderhandelen over arbeidsvoorwaarden (Nieuw)
Trainer: Jaap Jongejan
Deze workshop is volgeboekt
Bonden zijn niet meer in iedere sector of bij alle bedrijven aanwezig. Soms zijn er geen leden of is het aantal leden zo teruggelopen dat een bedrijfsleiding met de OR wil onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden. De wet op de ondernemingsraden maakt het mogelijk dat met de OR wordt gesproken over arbeidsvoorwaarden. Maar hoe sterk is dan de positie van de or? Dat verschilt sterk per onderneming.
In deze workshop komt aan de orde wat de positie van de OR is (hoe maak je de rol sterker). Verder:
- Hoe ga je de onderhandelingen in (inzet) en hoe verloopt het proces?
- Wat zijn de onderwerpen en de prioriteiten?
- Hoe betrek je de achterban?
Kortom: een must voor elke OR die (over arbeidsvoorwaarden) gaat onderhandelen.
Workshop 5. Oplossingsgericht adviseren, hoe ga je er als or mee aan de slag?
Trainer: Jasmin Vogeley
Deze workshop is volgeboekt
Vandaag de dag wordt steeds meer aandacht besteed aan oplossingsgericht adviseren. Andere woorden die hiermee geassocieerd worden zijn: resultaat- of doelgericht en succes- of opbrengstgericht werken. Een oplossingsgerichte benadering is fundamenteel anders dan de traditionele vormen van werken. Oplossingsgericht kenmerkt zich door zijn toekomstgerichtheid. Oplossingsgericht werken is niet het aanleren van slimme vraagtechnieken, maar het ontwikkelen van een mensgerichte attitude en een toekomstgerichte instelling. Maar wat is oplossingsgericht adviseren? Waar komt oplossingsgericht werken vandaan en welke ontwikkelingen zijn te verwachten? En voor de meesten wellicht het meest belangrijk: wat kunnen wij er in de medezeggenschap mee?
In deze workshop leer je de essentie van oplossingsgericht adviseren, met een praktische vertaling naar het werkveld van de medezeggenschap.
Workshop 6. Denkfouten in de adviesaanvraag
Trainer: Marcel Reijnen
Bij veel besluiten is er sprake van allerlei denkfouten. Verkeerd inschatten, een misleidende representatie van cijfers, aannames die niet duidelijk gemaakt zijn, tunnelvisie e.d. Op het eerste gezicht lijkt het dan een redelijk verhaal, maar bij nadere beschouwing ligt dat toch anders.
Tijdens deze workshop krijg je inzicht in veel gemaakte denkfouten en gaan we vervolgens op zoek naar denkfouten in adviesaanvragen. Dit gebeurt aan de hand van voorbeelden uit de praktijk. Je kunt als deelnemer ook eigen voorbeelden meenemen, die we nader kunnen analyseren.
Workshop 7. RI&E: proactieve aanpak door de or en de consequenties voor de bevoegdheden van de or door de nieuwe Arbowet
Trainer: Porto Franco
Deze workshop is volgeboekt
Ieder bedrijf is volgens de Arbowet verplicht een RI&E te hebben. De ondernemingsraad heeft instemmingsrecht op de wijze waarop en door wie de RI&E wordt uitgevoerd. De praktijk leert dat de meerderheid van de or’en geen invloed heeft op de werkwijze bij de aanpak van de RI&E. Terwijl de voorbereiding juist van grote invloed is op de kwaliteit van RI&E.
In deze workshop krijg je handvatten aangereikt om proactief de voorbereiding van RI&E aan te pakken. Je vergroot daarmee de invloed van de or op de werkwijze en het beleid rond veilig en gezond werken in de organisatie. Uit de vele praktijkvoorbeelden blijkt nog eens het belang van een proactieve aanpak van de RI&E.
Workshopronde 2 (13.30 - 16.15 uur)
Workshop 8. Actief aan de slag met jouw communicatie en gedrag! (Nieuw)
Trainer: Michiel van Vliet
We gaan het in deze intensieve workshop over jou hebben! Om precies te zijn over jouw communicatie en gedrag, binnen de medezeggenschap en daarbuiten. Deze workshop biedt je praktische handvatten die je bewustwording aanwakkeren.
Als OR-lid komt er veel op je af. In feite vervul je een baan binnen een baan en dat vraagt soms veel van je. Je moet kunnen omgaan met conflicterende belangen, samenwerken met mensen die je minder goed liggen en gezamenlijk toch tot goede en breed gedragen besluiten komen. Je krijgt ongetwijfeld te maken met weerstandsgedrag, ongeduld, onbegrip, boosheid, passiviteit en meer. Bij jezelf en bij anderen, en dat kan jou weer beïnvloeden. Word je ook zo moe van mensen met een negatieve blik die altijd iets te zeuren hebben? En hoe ga je daar mee om, keer op keer? Dat kan knap lastig zijn.
Ik ontvang je met open armen wanneer je bereid bent om je “ja maar” en “zo ben ik nu eenmaal”-gedachten gedurende tweeëneenhalf uur te parkeren. Welk Zetje heb jij nodig?
Workshop 9. Betere communicatie met de bestuurder
Trainer: Harry Hartman
Hoe krijg je de bestuurder meer in de doe-stand als het gaat om medezeggenschap? Zijn de contacten tussen OR en bestuurder gebaseerd op gelijkwaardigheid? Wanneer de OR zijn houding op de overlegvergadering aanpast naar een meer gelijkwaardige omgang dan gaat de bestuurder (uiteindelijk) gegarandeerd mee. Het stokje ligt dus bij de OR, maar hoe doe je dat? Communicatietheorieën vanuit de transactionele analyse, geweldloze communicatie en Cialdini (psychologie van de invloed) bieden handvatten. Jullie praktijk staat centraal en vormt de input van deze workshop, waardoor de verbinding tussen theorie en praktijk direct wordt gemaakt.
Workshop 10. Spreken als Obama
Trainer: Isaäk Mol
Deze workshop is volgeboekt
Als lid van de OR zijn er voortdurend momenten waarop je het woord moet voeren. Denk aan de vergadering of het overleg met de bestuurder, maar ook bij informele contacten en in relatie tot je achterban. Wat zou er dan mooier zijn dan dat als jij spreekt de mensen zeggen: ‘ja die heeft een punt’ of ‘dat is een duidelijk verhaal’ of zelfs ‘misschien moeten we daar wat mee doen’.
In deze workshop leer je in kort bestek hoe je jouw boodschap kort, helder, overtuigend én met impact kunt vertellen. Inspiratiebron daarbij vormt de voormalige president van de Verenigde Staten, Barack Obama en de wijze waarop hij zijn boodschap laat resoneren. Dat kunnen wij ook, zij het natuurlijk op onze eigen manier.
Workshop 11. Nieuw in de OR?!
Trainer: Dick Onvlee
Deze workshop is volgeboekt
Nieuw gekozen in de OR? Dan stap je in een nieuwe wereld!
- nieuwe collega OR-leden, je gaat deel uitmaken van een nieuw team
- de WOR als wettelijk kader
- wat is eigenlijk de bedoeling van medezeggenschap?
- je wordt een serieuze gesprekspartner van de bestuurder
- je scoop verbreedt, de hele organisatie en alle medewerkers worden je aandachtsgebied
Hoe maak je je dit allemaal in korte tijd eigen en hoe vind je je weg in deze nieuwe wereld?
Tijdens deze workshop krijg je tips, oefenen we en delen we ervaringen zodat je een geslaagde start kunt maken met je OR-werk. We gaan o.a. in op de volgende vragen:
- Hoe presenteer je je in de OR?
- Welke kennis heb je nodig en hoe maak je je die eigen?
- Wat heb je zelf te bieden en wat heb je nodig van anderen?
- Hoe kun je je kijk op de organisatie verbreden?
Deze workshop inspireert je om met nog meer energie aan de slag te gaan en na deze workshop maak je voor jezelf duidelijke keuzes t.a.v. je inzet en bijdrage.
Workshop 12. Duurzame inzetbaarheid: pak de regie!
Trainer: Hans van den Hurk
Deze workshop is volgeboekt
Werknemers zijn duurzaam inzetbaar als zij zich “op eigen kracht” kunnen redden op de arbeidsmarkt. Ook als hun huidige functie (of zelfs hun huidige werkgever) ophoudt te bestaan.
Over duurzame inzetbaarheid wordt te vaak in negatieve termen gesproken. “We moeten langer doorwerken, en de WAO en de VUT bestaan niet meer, dus we moeten wel doorleren”, hoor je dan. In deze workshop kiezen we voor een andere invalshoek. Duurzame inzetbaarheid zorgt ervoor dat werknemers de regie kunnen nemen over hun eigen (arbeidzame) leven. Zodat zij niet meer van hun werkgever afhankelijk zijn. En zorgt er tevens voor dat werken prettig blijft, ook in de laatste jaren voor het pensioen.
In deze workshop aandacht voor de vraag wat duurzame inzetbaarheid is, wat het fundamentele verschil is met ouderenbeleid (of levensfasebewust personeelsbeleid) en waarom duurzame inzetbaarheid nu meer dan ooit noodzakelijk is. Ook gaan we in op de instrumenten van duurzame inzetbaarheid.
Daarbij uiteraard aandacht voor de vraag welke rol de OR kan pakken. Hoe jaag je een debat over duurzame inzetbaarheid aan?
Workshop 13. Maak je tekst verslavend!
Trainer: Peter Passenier
Je hebt een tekst geschreven. Een artikel in de nieuwsbrief bijvoorbeeld, of een bericht op de or-site. Alle informatie staat er in, maar toch… je twijfelt. Want is jouw tekst wel spannend?
Deze vraag is belangrijk. Saaie teksten kunnen nog zo informatief zijn – ze worden maar matig gelezen. Logisch, er is niemand die zijn kostbare energie opoffert, alleen om te worden verveeld.
De oplossing: meer spanning. Maar deze workshop gaat nog een stapje verder. Niet alleen maak je je tekst spannend, je maakt hem zelfs verslavend. Letterlijk. Je activeert een stofje in de hersenen van je lezers, en daardoor kunnen ze alleen nog maar verder lezen.
Het resultaat? Een beter geïnformeerde achterban. En nooit meer twijfels bij het schrijven.
Workshop 14. Thematisch vergaderen: breng meer structuur aan in je OR-werk
Trainer: Hans Hautvast
Als je in de OR zit, lijkt het alsof een heleboel tegelijk op je af komt. Belangrijke en minder belangrijke, urgente en minder urgente zaken – het is lastig om het allemaal goed op een rij te zetten. Vergaderen wordt daardoor ook vaak een lastige klus, waar allerlei zaken door elkaar lopen. Voor veel ondernemingsraden is effectief en efficiënt vergaderen daardoor vaak een probleem.
In deze workshop maak je kennis met een methodiek die je kan helpen je werk gestructureerd aan te pakken. Door te vertrekken vanuit een duidelijke visie op het OR-werk en van daaruit de belangrijke OR-thema’s te benoemen, leer je de agenda gestructureerd op te zetten en ieders rol daarbij te verhelderen. Daarbij maak je kennis met een digitale tool die dit alles voor je faciliteert. Zo wordt vergaderen een routine, die je echt kan helpen je OR-werk te verbeteren.
Workshop extra. Communiceren met de achterban
Trainer: Chris Grammer
Ondernemingsraden worden professioneler; een positieve ontwikkeling. Je praat mee over uiteenlopende onderwerpen. Voor collega’s, de achterban, kan dit als nadelig effect hebben dat de afstand tussen or en achterban groter wordt. Hoe zorg je voor een proactief achterbanbeleid? En wat kun je doen om de relatie tussen or en achterban blijvend te verbeteren?
OR Workshopdag
Ellen van der Hoorninschrijven@vakmedianet.nl
Ellen van der Hoorninschrijven@vakmedianet.nlhttps://www.aanmelder.nl/102455
2018-11-20
2018-11-20
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
OR WorkshopdagOR Workshopdag0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekend