Sessieronde 1     Sessieronde 2    Sessieronde 3

 

2.1

HR Analytics en de waarde van menselijk kapitaal

  • Meten van menselijk kapitaal 
  • Make or buy 
  • Een geïntegreerd framework

Binnen strategische personeelsplanning is gelukkig steeds meer aandacht voor kwaliteit van personeel. De HR3P-methode van Evers wordt veel gebruikt. We gaan nu een stap verder. Kunnen we ook financiële waarde toerekenen aan de positie van deze medewerkers? En kunnen we in beeld brengen hoe de waarde over de tijd heen is veranderd? Is dit dan een gevolg van gericht ontwikkelingsbeleid (make) of juist een effect van slim ‘aankopen en verkopen”(buy). Dat vraagt om een cross-over van HR3P met IDU: instroom-doorstroom-uitstroom van personeel. Evers geeft een voorzet en we gaan er samen, interactief met elkaar aan de slag. 

Gerard Evers, Directeur-eigenaar van adviesbureau Euro-HRM

2.2

De ethiek van People analytics 

Onlangs schreef David Green in The Grey Area (2018) dat Ethiek het belangrijkste onderdeel is van People Analytics. Tegelijkertijd worstelen veel organisaties nog steeds om te voldoen aan de DPR-wetgeving, dus stel je voor welke plek ethiek heeft op de strategische agenda.
 
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR) geeft de antwoorden op dilemma's gedocumenteerd in de wetgeving, maar dit laat een grijs gebied. Deze interactieve workshop is provocerend en laat je nadenken over hoe je door het grijze gebied kunt navigeren met verschillende ethische perspectieven.
Voorbeeld om de discussie op gang te brengen: potentiële gezondheidsrisico's van medewerkers detecteren via wearables en slaapmonitoren.

Drs. Nathalie van Hoof Hogeschooldocent en onderzoeker 

2.3 HR analytics: hoe doet u dat, en tot welk niveau is relevant voor uw organisatie?

HR analytics is eigenlijk geen trend meer. Tegenwoordig wordt het bijna van mens en organisatie verwacht gebruik te maken van data. Ten minste, wanneer een organisatie relevant wilt blijven op de hedendaagse arbeidsmarkt. Hoe doet u dat, doet u dit überhaupt? Veel analytics leveranciers bieden vaak mogelijkheden tot ‘self service analytics’. Hiermee kan uzelf aan de slag met de data. De tijd is aangebroken dat wij niet meer afhankelijk zijn van een externe programmeur die ons inzicht geeft, de wereld ligt aan onze voeten. En nu…?

Yorrick Mentink, Adviseur Higher & Company