Sprekers
Eric Bartelsman
Biografie
Professor Economie aan de VU en algemeen directeur van het Tinbergen Instituut.
Globalisering van de statistiek
Om een echt debat te kunnen voeren over globalisering is betrouwbare statistische informatie nodig. Kan deze nog verkregen worden door Nationale Statistische Bureau's, die ieder slechts een klein deel van ‘the whole elephant’ kunnen waarnemen. Wat zijn de mogelijkheden om toch vooruitgang te boeken?
Marcel van den Berg
Biografie
Programmamanager Globalisering bij het CBS en daarmee inhoudelijk verantwoordelijk voor de onderzoeksagenda rond het thema. Bezig met onderzoek op het snijvlak van wetenschap en beleid naar internationalisering van het bedrijfsleven, financialisering, mondiale productieketens en exportpromotie.
Linken microdata en globaliseringsonderzoek: wat hebben we geleerd en 'what's next'?
In deze presentatie wordt aan de hand van een paar illustratieve voorbeelden een impressie gegeven van wat 10 jaar globaliseringsonderzoek door het CBS aan nieuwe inzichten heeft opgeleverd. Ook wordt er een doorkijkje naar de nabije toekomst gegeven, waar gaan we mee aan de slag en waar zitten nog witte vlekken die we graag zouden inkleuren?
Peter van Bergeijk
Biografie
Hoogleraar internationale economie aan het instituut voor sosjale studies van de Erasmus Universiteit in Den Haag en tevens steendrukker te Wassenaar.
Deglobalisering en weerstandsvermogen: een nieuwe uitdaging voor microdata onderzoek
In Nederland is het nog niet goed doorgedrongen, maar de wereldeconomie deglobaliseert sinds het uitbreken van de Grote Recessie. In deze bijdrage wordt dit fenomeen geduid en wordt de microdata onderzoeksagenda die hier uit volgt besproken. Tijd voor een deglobaliseringsmonitor?
Steven Brakman
Biografie
Professor Internationale Economie, Rijksuniversiteit Groningen
The gains and pains of trade
De kern van het verhaal is dat globalisering onder druk staat. Politici die een internationale koers voorstaan zijn populair en beargumenteren dat globalisering te ver is gegaan. Economen zijn routinematig voor vrijhandel. Dit roept de vraag op wie gelijk heeft? Zijn economen blind voor de nadelen van globalisering en hebben politici á la Trump een punt? Of is er fundamenteel iets veranderd in de structuur en samenstelling van internationale handel?
Pieter Everaers
Biografie
Oud-directeur Eurostat, Europese Commissie. Directorate A, Cooperation in the European Statistical System; International Cooperation; Resources.
Sociaal-culturele aspecten van globalisering en met name veranderend gedrag in voedselconsumptie
Naast de verregaande invloed op de wereldeconomie kent globalisering veel oorzaken en gevolgen in de sociaal-cultere sfeer. Het 'kleiner worden' van de wereld, de betrokkenheid bij en kennis van andere regio's leidt ondermeer ook tot veranderende voedselconsumptiepatronen. Deze veranderingen op hun beurt leiden tot een verdergaande internationale verwevenheid en afhankelijkheid maar ook tot bewustwording van het regionale eigene.
Fabienne Fortanier
Biografie
Hoofd Handelsstatistieken bij de OESO. Van 2007 tot 2012 was Fabienne werkzaam bij het CBS in Heerlen en werkte nauw samen met Martin om het statistische onderzoeksprogramma over internationale economische relaties vorm te geven en te implementeren.
Martin's maatstaven voor mondialisering: van tabellenboekje tot waardeketenanalyses
Martin Luppes is de afgelopen 10 jaar de drijvende kracht geweest achter de CBS-activiteiten om mondialisering en de gevolgen daarvan voor Nederland beter in kaart te brengen - en heeft ook het internationale werk bij Eurostat en de OESO op dit thema mede vorm en richting gegeven. Deze presentatie belicht de belangrijkste behaalde resultaten en geeft ideeën voor vervolgstappen.
Henri de Groot
Biografie
Henri L.F. de Groot (1971) is hoogleraar Regionaal Economische Dynamiek aan de afdeling Ruimtelijke Economie van de Vrije Universiteit. Hij is tevens kroonlid van de Sociaal Economics Raad (SER). Zijn onderzoeksinteresses liggen op het gebied van de stedelijke economie, regionale ontwikkeling, agglomeratie, de empirie van groei en handel, milieu-economie en meta-analyse.
Globalisering in de regio
Deze bijdrage gaat in op de betekenis van buitenlandse bedrijvigheid voor de regionale economie. Wat weten we over de spreiding van internationale bedrijvigheid binnen Nederland? Genereert de nabijheid van buitenlandse bedrijven een extra positieve spin-off naar andere bedrijven in de regio?
Mark de Haan
Biografie
Hoofd Integratie Overheidsfinanciën bij het CBS.
Globalisering: de grootste nachtmerrie van een nationale rekenaar
Multinationals en het fenomeen global production belemmeren nationale rekenaars in het correct toekennen van economische activiteiten aan nationale economieën. Globalisering vertroebelt cruciale concepten in de nationale rekeningen zoals de institutionele eenheid, de autonome eenheid die beslissingen maakt in economische context, of economisch eigendom, in contrast met juridisch eigenaarschap. Deze presentatie zal ingaan op een aantal van de oorzaken en consequenties van globalisering voor de nationale rekeningen. Op bredere schaal uitwisselen van micro data en vergaande samenwerking tussen nationale statistiekbureaus lijkt de enige manier om de problemen die globalisering veroorzaken in de economische statistieken en nationale rekeningen het hoofd te bieden.
Martin Luppes
Biografie
Programmamanager Globalisering CBS. Na zijn indiensttreding in 1987 bekleedde Martin diverse functies in de sociale statistieken, bedrijfsstatistieken en de methodologie. In 2006 werd Martin projectleider van het speerpuntprogramma Internationale Economische Relaties (SIER) dat in 2010 opging in het team Informatie-ontwikkeling en Output van EBH. Lid van een internationaal team van experts op het gebied van ‘micro data linking’ , ‘global value chain surveys’ en ‘integrated global accounts’.
Van globaal naar lokaal: de internationale dimensie in de statistiek
Officiële statistieken beschrijven een veelheid van dimensies van de maatschappelijke en economische structuur van de open samenleving. Voor een beter beeld van de binnenlandse en buitenlandse afhankelijkheden is de globaliseringsdimensie dan ook een noodzakelijk bestanddeel van officiële statistieken. Dit is (nog) niet overal in voldoende mate het geval, waardoor het maatschappelijk debat over de kosten en baten van globalisering gefragmenteerd dreigt te worden gevoerd. Het koppelen van bedrijfsstatistieken met sociale statistieken geeft dit debat meerwaarde door de inbreng van samenhangende informatie over de invloed van het buitenland op de Nederlandse economie (banen, inkomens, groei) en omgekeerd.
Wendy Smits
Biografie
Bijzonder hoogleraar Labour Market Flexibility aan de Universiteit van Maastricht en programmamanager bij het CBS in Heerlen.
Globalisering en werkgelegenheid: welke puzzelstukjes ontbreken er nog?
In deze bijdrage geef ik een overzicht van de verschillende CBS-statistieken op het terrein van globalisering en werkgelegenheid die de afgelopen jaren zijn ontwikkeld. het gat dan om de werkzaamheden, lonen en achtergrondkenmerken van werknemers van nationaal dan wel internationaal georiënteerde bedrijven. Vervolgens ga ik in op de witte vlekken en de agenda voor toekomstig onderzoek.
Mark Vancauteren
Biografie
Professor Econometrie aan de Universiteit van Hasselt en als deeltijd-onderzoeker verbonden aan het CBS.
Globalisering en werkgelegenheid: welke puzzelstukjes ontbreken er nog?
Het topic van de presentatie is de impact van hoogopgeleide migranten op de innovatieve slagkracht van bedrijven. Gebruik maken van een panel dataset (2000-2010) van alle R&D actieve bedrijven in Nederland vinden we dat pas aangeworven hoogopgeleide migranten een sterkere bijdrage leveren aan de innovatieve slagkracht van bedrijven dan hoogopgeleide lokale mensen (Nederlanders in onze dataset). Het effect van migranten is sterker indien ze relatief recent (< 3 jaar) in Nederland werker en indien ze afkomstig zijn van landen die op cultureel vlak verschillen van Nederland. Ten slotte vinden we dat bedrijven niet in dezelfde mate voordelen halen uit het aanwerven van hoogopgeleide migranten. Vooral bedrijven die ervaring hebben opgebouwd in het werken met migranten (en de nodige ondersteunende systemen geïmplementeerd hebben) slagen erin om voordelen te halen uit de aanwerving van hoogopgeleide migranten.
Symposium Globalisering
Hetty Schipperssympglobalisering@cbs.nl
Hetty Schipperssympglobalisering@cbs.nlhttps://www.aanmelder.nl/103212
2018-11-30
2018-11-30
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Symposium GlobaliseringSymposium Globalisering0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
CBSCBSCBS-weg 11 6412EX Heerlen Nederland