Terugblik 2018

 

Restaria ’t Luifeltje wint de Cafetaria Top 100 2018

 

HILVERSUM – Restaria ’t Luifeltje in Bergum is 29 oktober 2018 in Hilversum uitgeroepen tot winnaar van de Snackkoerier Cafetaria Top 100. De jaarlijkse Top 100 van Snackkoerier, een uitgave van Vakmedianet, werd voor de vijftiende keer gepresenteerd.  Restaria ’t Luifeltje laat Eetsalon Menzing in Haaksbergen (de nummer 2) en Snackpoint Puth in Puth (de nummer 3) net achter zich.

 

Restaria ‘t Luifeltje is een levendige zaak in de winkelstraat van het Friese Bergum, een dorp met 10.000 inwoners. Binnen zijn er ruim 60 zitplaatsen en op het terras zo’n 40. Het terras is een grote lokker. Binnen komen gasten terecht in een cafetaria met een aanstekelijke energie en een smaakvol interieur. In het assortiment springen de hamburgers eruit. Deze heeft Van der Meer zelf ontwikkeld, in samenwerking met de formule. Ook het enthousiaste en efficiënte team maakt indruk. Eigenaar Bauke van der Meer (54) is al 33 jaar cafetariaondernemer in Bergum. Sinds april van dit jaar is de zaak aangesloten bij Restaria, de formule van leverancier Bidfood. In 2014 en 2015 schopte ’t Luifeltje het al tot Provinciewinnaar in de Cafetaria Top 100.

 

De ranglijst

Dit jaar bestond het traject van de Cafetaria Top 100 uit drie rondes. Bij de kosteloze inschrijving hebben alle deelnemers aan de hand van vijf vragen een motivatie geschreven. Op basis van deze motivatie heeft de hoofdjury tweehonderd bedrijven geselecteerd die doorgingen naar ronde twee. Hierin zijn alle deelnemers bezocht door een mystery guest en een vakjurylid. Beide bezoeken waren onaangekondigd. Hier is een voorlopige ranking uitgekomen, waarbij de score van het vakjuryrapport voor 80 procent meetelde en de score van het mysteryrapport voor 20 procent. Deelnemers worden beoordeeld op onderdelen als gastvrijheid, productpresentatie en -kwaliteit, service, hygiëne en marketing. De top 7 kreeg tot slot een bezoek van ruim anderhalf uur van de hoofdjury om de definitieve volgorde van de top te bepalen. Zij hebben vooral gekeken naar bedrijfsvoering, de visie van de ondernemers en maatschappelijke betrokkenheid.

 

Feiten & cijfers: Zuid-Holland Snackprovincie

Dit jaar mag Zuid-Holland zich de snackprovincie van Nederland noemen. Twintig cafetaria’s uit deze provincie zijn dit jaar terug te vinden in de Snackkoerier Cafetaria Top 100, daarmee laat het Noord-Brabant (18) en Gelderland (14) achter zich.

 

Aantal zaken per provincie in de Top 100 Provinciewinnaar en de positie in de ranglijst

Zuid-Holland - 20 - Family Treffers, Honselersdijk (4)
Noord-Brabant - 18 - Eetwinkel Select, Boxtel (17)
Gelderland - 14 - Eeterij de Dennen, Doetinchem (7)
Limburg - 10 - Snackpoint Puth, Puth (3)
Overijssel - 9 - Eetsalon Menzing, Haaksbergen (2)
Drenthe - 6 - Cafetaria Lunchroom De Fontein, Assen (14)
Friesland - 6 - Restaria ’t Luifeltje, Bergum (1)
Groningen - 5 - Family Winschoten, Winschoten (48)
Noord-Holland  - 5 - Snackhouse LOBO, Oudorp/Alkmaar (33)
Zeeland - 3 - Frituurke ’t Zwin, Sluis (56)
Flevoland - 2 - Grandfetaria, Almere Poort Homeruskwartier (27)
Utrecht - 2 -  Het Oude Readthuys, Cothen (35)

De prijs voor het mooiste interieur, dit jaar voor het eerst uitgereikt, is gewonnen door Eetwinkel Sterk Langs de Lijn in Wierden. Angelique Pol van Cafetaria ’t Huus 2.0 in Veenendaal is gehuldigd als de Ster van het Jaar. Ook stemde de consument dit jaar weer massaal voor de Publieksprijs, er zijn in totaal 45.288 stemmen uitgebracht. Pieperz uit Eerde wist de afgelopen maanden de meeste stemmen (14.776) binnen te halen door onder andere stemmen te werven tijdens het 100-jarig bestaan van CHV Noordkade en leerlingen van het Gymnasium in te zetten. Zij wonnen daarmee de Publieksprijs 2018.

Kijk voor een compleet overzicht, alle rapportages en het nieuws omtrent de Snackkoerier Cafetaria Top 100 op www.snackkoerier.nl.