{{deelnemer-aanhef}},

 

Op woensdag 19 september a.s. organiseert de WDTM twee bijeenkomsten:

 

Workshop Europese norm voor sociale alarmering en technology enabled care

onder auspiciën van het NEN

13.30 - 14.30 uur

en

 

Netwerkbijeenkomst over Dementie 

15.00 - 17.00 uur

 

Locatie: Down Under te Nieuwegein

 

Onderstaand treft u voor beide bijeenkomsten een korte beschrijving aan:

Workshop 'Europese norm voor sociale alarmering en technology enabled care' 

De afgelopen jaren is er door een internationale groep van organisaties uit o.a. Nederland, Zweden, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Spanje intensief samengewerkt ter realisatie van een Europese norm voor de keten rondom de dienst sociale alarmering. De eerste fase (primair gericht op sociale alarmering) staat op het punt van afronden, waarna de scope wordt uitgebreid naar nieuwe diensten als bijv. mobiele alarmering, sensortechnologieën en ehealth. In deze standaard staat de dienst en de hieraan verbonden keten van processen centraal en dus niet de techniek. Tijdens deze sessie geven wij inzicht in de resultaten tot nu toe en dient deze tevens als uitnodiging voor nauwere betrokkenheid van WDTM leden bij de volgende fasen!

De workshop wordt geleid door Daniel Schut als voorzitter van de Nederlandse normcommissie. Hij zal worden geassisteerd door Roger Jongen, de Europese project lead van CEN TC431.

 

Netwerkbijeenkomst 'Dementie' 

Het eerste deel van de netwerkbijeenkomst staat in het teken van dementie in relatie tot de nieuwe wet Zorg en Dwang die m.i.v. 2020 een feit zal zijn. We sluiten af met bijdragen over de mogelijkheden die innovatie de dementiezorg biedt.

 

Programma:

Annemarie Timp-Hofmans, Projectleider doorontwikkeling functie cliëntenvertrouwenspersoon in de Wet Zorg en dwang bij Raad op Maat en eigenaar Mediation met Zorg

 

Presentatie: Mag straks de voordeur nog wel op slot?

Met ingang van 2020 is de Wet Zorg en dwang een feit. Deze wet vervangt de BOPZ (bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen). In deze wet gaat het om de vraag: wanneer dwang mag worden gebruikt in de zorg voor mensen met dementie en een verstandelijke handicap?

Hoe maak je een zorgvuldige afweging bij het inzetten van onvrijwillige zorg. En wanneer is er sprake van onvrijwillige zorg? In deze presentatie neemt Annemarie ons in vogelvlucht mee door deze nieuwe wet.


Marco Blom, adjunct-directeur en waarnemend directeur/bestuurder bij Alzheimer Nederland. Mede-initiatiefnemer van het Deltaplan Dementie 

Presentatie: Dementie als maatschappelijk vraagstuk

Dementie als maatschappelijk vraagstuk: antwoorden van technologische en sociale innovaties. 


Gerco Vijfhuize, Projectleider Innovatie en Ontwikkeling bij stichting Zorgwaard samen met een casemanager dementie

Presentatie: De praktische impact van de Wet Zorg en Dwang … is men al (voldoende) voorbereid?

Op de Zuid-Hollandse Eilanden is de Ketenzorg Dementie opgezet om mensen met dementie die thuis wonen en de mantelzorgers in dit proces zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. De keten is een samenwerkingsverband van verschillende zorgaanbieders, vrijwilligers - en welzijnsorganisaties op de ZHE. De keten wil het mogelijk maken dat mensen met dementie zo lang mogelijk op een verantwoorde manier thuis kunnen blijven wonen door de hulpverlening rondom de cliënt af te stemmen en te optimaliseren.

De Ketenzorg dementie Hoeksche Waard licht een aantal praktische voorbeelden toe die mede in relatie tot de nieuwe wet Zorg en dwang staan. 


Corrie Aarts, Projectmanager en Annelein van Sluijs, Programmamanager van DOT  De Wever

Presentatie: Technologie in de ouderenzorg

De behoefte aan innovatie in de ouderenzorg is groter dan ooit! Enerzijds omdat het de tijd er naar is: maatschappelijke en technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om steeds weer nieuwe oplossingen te bedenken en nieuwe zorgconcepten te ontwikkelen. Maar anderzijds ook omdat het moet; de vraag naar zorg stijgt met een groter wordende groep ouderen. Voldoende uitdaging om aan te gaan. Het DOT (Dementie Ondersteuning en Training) gaat deze uitdagingen aan en is betrokken bij verschillende nieuwe innovatieve ontwikkelingen die in co-creatie tot stand komen. Innoveren is samenwerken, samenwerking tussen partijen die niet altijd voor de hand lijken te liggen, maar juist die samenwerking levert vaak mooie innovatieve producten die, door het testen bij eindgebruikers, veel mogelijkheden bieden voor de kwetsbare ouderen. Innovatieve projecten waar we op dit moment aan werken zijn:

- DayGuide

- Ontmoetingsapp

- Technokoffer.


Dr. Jan Rietsema, directeur Into D’mentia

Presentatie: Ervaar zelf hoe het is om met dementie te leven

Als je zelf ervaart hoe het is om met dementie te leven, snap je dementie beter, toon je meer begrip, ervaar je de zorg als minder zwaar en ….. kun je betere zorg leveren. Into D’mentia gebruikt een narrative game in een interactieve cabine of een VR headset om de simulatie zo goed mogelijk te laten zijn. Jan vertelt over de ontwikkeling en de inzet van zijn oplossing en illustreert een en ander aan de hand van videofragmenten uit de simulatie.

 

Ontvangst:

Wij ontvangen u graag vanaf 14.30 uur; de netwerkbijeenkomst wordt om 15.00 uur geopend. 

Om 17.00 uur sluiten we het inhoudelijke programma af en begint de netwerkborrel in de serre van Down Under. 

 

U én vanzelfsprekend ook uw collega's zijn van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn. U kunt zich aanmelden via deze aanmeldsite, Daar vindt u ook alle uitgebreide informatie over programma, sprekers en locatie. 

 

Graag tot 19 september!

 

Met vriendelijke groet,

Tonko Wedda

voorzitter WDTM

  

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren