19 september 2018

13:00 - 13:30

Ontvangst Workshop 

13:30 - 14:30

Workshop Europese norm voor sociale alarmering en technology enabled care

De workshop wordt geleid door

Daniel Schut, voorzitter van de Nederlandse normcommissie.

Hij zal worden geassisteerd door

Roger Jongen, de Europese project lead van CEN TC431.

14:30 - 15:00

Ontvangst Netwerkbijeenkomst 

15:00 - 17:00

Netwerkbijeenkomst over Dementie

Annemarie Timp-Hofmans, Projectleider doorontwikkeling functie cliëntenvertrouwenspersoon in de Wet Zorg en dwang bij Raad op Maat en eigenaar Mediation met Zorg

 

Presentatie: Mag straks de voordeur nog wel op slot?

Met ingang van 2020 is de Wet Zorg en dwang een feit. Deze wet vervangt de BOPZ (bijzondere opnemingen psychiatrische ziekenhuizen). In deze wet gaat het om de vraag: wanneer dwang mag worden gebruikt in de zorg voor mensen met dementie en een verstandelijke handicap?

Hoe maak je een zorgvuldige afweging bij het inzetten van onvrijwillige zorg. En wanneer is er sprake van onvrijwillige zorg? In deze presentatie neemt Annemarie ons in vogelvlucht mee door deze nieuwe wet.


Marco Blom, adjunct-directeur en waarnemend directeur/bestuurder bij Alzheimer Nederland. Mede-initiatiefnemer van het Deltaplan Dementie 

 

Presentatie: Dementie als maatschappelijk vraagstuk

Dementie als maatschappelijk vraagstuk: antwoorden van technologische en sociale innovaties. 


Gerco Vijfhuize, Projectleider Innovatie en Ontwikkeling bij stichting Zorgwaard 

 

Presentatie: De praktische impact van de Wet Zorg en Dwang … is men al (voldoende) voorbereid?

Op de Zuid-Hollandse Eilanden is de Ketenzorg Dementie opgezet om mensen met dementie die thuis wonen en de mantelzorgers in dit proces zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. De keten is een samenwerkingsverband van verschillende zorgaanbieders, vrijwilligers - en welzijnsorganisaties op de ZHE. De keten wil het mogelijk maken dat mensen met dementie zo lang mogelijk op een verantwoorde manier thuis kunnen blijven wonen door de hulpverlening rondom de cliënt af te stemmen en te optimaliseren.

De Ketenzorg dementie Hoeksche Waard licht een aantal praktische voorbeelden toe die mede in relatie tot de nieuwe wet Zorg en dwang staan. 


Corrie Aarts, Projectmanager en Annelein van Sluijs, Programmamanager van DOT  De Wever

Presentatie: Technologie in de ouderenzorg

De behoefte aan innovatie in de ouderenzorg is groter dan ooit! Enerzijds omdat het de tijd er naar is: maatschappelijke en technologische ontwikkelingen stellen ons in staat om steeds weer nieuwe oplossingen te bedenken en nieuwe zorgconcepten te ontwikkelen. Maar anderzijds ook omdat het moet; de vraag naar zorg stijgt met een groter wordende groep ouderen. Voldoende uitdaging om aan te gaan. Het DOT (Dementie Ondersteuning en Training) gaat deze uitdagingen aan en is betrokken bij verschillende nieuwe innovatieve ontwikkelingen die in co-creatie tot stand komen. Innoveren is samenwerken, samenwerking tussen partijen die niet altijd voor de hand lijken te liggen, maar juist die samenwerking levert vaak mooie innovatieve producten die, door het testen bij eindgebruikers, veel mogelijkheden bieden voor de kwetsbare ouderen. Innovatieve projecten waar we op dit moment aan werken zijn:

- DayGuide

- Ontmoetingsapp

- Technokoffer.


Dr. Jan Rietsema, directeur Into D’mentia

 

Presentatie: Ervaar zelf hoe het is om met dementie te leven

Als je zelf ervaart hoe het is om met dementie te leven, snap je dementie beter, toon je meer begrip, ervaar je de zorg als minder zwaar en ….. kun je betere zorg leveren. Into D’mentia gebruikt een narrative game in een interactieve cabine of een VR headset om de simulatie zo goed mogelijk te laten zijn. Jan vertelt over de ontwikkeling en de inzet van zijn oplossing en illustreert een en ander aan de hand van videofragmenten uit de simulatie.

17:00 - 18:00

Netwerkborrel 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren