18 april 2019

11:15 - 11:30

Inleiding door dagvoorzitter Jan Spoelstra
Hoofdredacteur TW

11:30 - 12:00

A focussed leader in health technology

Maaike Schaapman
, Senior IP Counsel, Philips 

Technologie bedrijf Philips richt zich in toenemende mate op health technology en healthcare. Er wordt samen gewerkt met partners en ziekenhuizen om patinten en consumenten persoonlijk toegesneden behandeling en ondersteuning te bieden. Research & ontwikkeling bij  Philips brengt innovatieve apparatuur, digitale innovaties, ICT voorzieningen en medische technologie samen om zowel gezondheidszorg als gezondheid te verbeteren. Het bedrijf kent al jarenlang een sterke en complete IP (Intellectual Property) strategie en Philips dient al jaren lang de meeste patentaanvragen van Nederland in van hoge kwaliteit. Aan de hand van diverse voorbeelden laat Schaapman zien dat patenten een krachtig middel zijn voor de bescherming en ontwikkeling van innovatie, co-creatie en samenwerking.

12:00 - 12:30

Computer-geïmplementeerde innovaties (CII) en Kunstmatige Intelligentie

Razik Menidjel, Special Adviser to the President, European Patent Office


Nederlandse Hightech bedrijven registreren veel patenten op Computer-geïmplementeerde innovaties (CII) en Kunstmatige Intelligentie in het bijzonder. 
Wat is het belang van een goede IP strategie als je toonaangevend wil blijven in de wereld? Razik Menidjel van het European Patent Office gaat in op deze vraag tijdens deze keynote.

 

12:30 - 13:30

Lunch

13:30 - 15:00

Parallelsessie 1:
IP Check voor mkb en startups

In deze parallelsessie passeren de vele facetten van het beschermen van intellectueel eigendom in vogelvlucht de revue. Wat kunt u beschermen en met welk recht? Wat is zinvol om te beschermen? En welke rechten hebben anderen? Ieder bedrijf zou zichzelf deze vragen regelmatig moeten stellen. Onderstaande sprekers helpen u bij de antwoorden.

Stap 1&2: Octrooionderzoek en bescherm technologie
Hans Helsloot, IP adviseur Octrooicentrum Nederland, onderdeel van de Rijksdienst voor ondernemend Nederland
Tijdens de gehele productontwikkeling loont het om in octrooidatabases te zoeken naar waardevolle strategische informatie. En wat zijn vervolgens de stappen om een succesvolle octrooiaanvraag te doen?

Benut de gehele IP toolbox
Marleen Kuiper, Senior PR officer Benelux Office for Intellectual property
Naast het beschermen van technologie, zit er ook grote waarde in jouw vormgeving, merknamen  en ideeën. Intellectueel eigendomsrecht is één grote toolbox aan beschermingsmogelijkheden. Hoe bepaal je wat voor jou relevant is?

Hoe verkoop ik een goed idee aan een groot bedrijf?
Joris Cavelaars, Directeur NOVU, Nederlandse Orde van Uitvinders
Of je nou op een zolderkamertje een uitvinding doet, of als mkb-bedrijf een vondst met groot potentieel hebt bedacht. Hoe interesseer je een groot bedrijf voor jouw uitvinding? Do’s en don’t’s.

Hoe kijkt een investeerder naar IP?
Arjan van der Maarl, Nederlands octrooigemachtigde & European patent attorney at Gemeas Patents
Van startup naar scale-up. Goede kans dat uw bedrijf ergens op zoek moet naar investeerders om groei te realiseren. Waar kijkt een investeerder naar als het gaat om IP?

 

13:30 - 15:00

Parallelsessie 2:
IP ontwikkelingen in chemie, life sciences en levensmiddelentechnologie

In deze interactieve parallelsessie hoort u onder andere bijdragen van:

Eva van Wanrooij, Voorzitter Orde van Octrooigemachtigden

Vroeg of laat ga je samenwerken, en dan?
Als je als relatief kleine speler in de chemie en life sciences je productie op wilt schalen, ontkom je niet aan het aangaan van licentieovereenkomsten of samenwerking met serviceproviders en contractors.  Wat zijn de juridische zaken waar je dan op moet letten? Wanneer schakel je een octrooigemachtigde in? Aan de hand van voorbeelden van multinationals ligt van Wanrooij diverse IP dilemma’s die anno 2019 bijzondere aandacht vereisen toe. Van Wanrooij heeft jarenlange ervaring als IP professionals bij grote multinationals als Nutreco en Philips en bedrijven in de life sciences.

Jan Willem Goedmakers, 
Head of IP Stamicarbon

IP bij stapsgewijze innovatie, vs breakthrough innovation
Iedereen wil de 'teleporter' uit Star Trek uitvinden en op de markt brengen. Een patent op deze breakthrough innovation zal eenduidig zijn, de techniek breed toepasbaar en inbreuk op zo'n patent zal eenvoudig aan te tonen zijn. Maar innovaties in (petro)chemische processen zijn vaak kleine verbeteringen die bestaande processen optimaliseren. Hoe bescherm je die kleine innovaties? Welke innovaties kun je het beste patenteren? Valt inbreuk op dit soort octrooien aan te wijzen? Een bedrijfsgeheim ligt dan voor de hand, maar hoe zorg je dat kennis over uw processen binnenboord blijft? Goedmakers licht diverse voorbeelden uit heden en verleden toe.

Elsie Cielen, medical use, Chemicals and cosmetics expert, European Patent Office

Kijk van een EPO examiner of IP ontwikkelingen in chemie en life sciences
Life sciences en chemie behoren tot de meest actieve technische gebieden op het vlak van octrooiaanvragen. 
Drie trends worden kort belicht: gepersonaliseerde geneeskunde, computer-geïmplementeerde uitvindingen en 3D printing.
Wanneer een bedrijf een nieuwe verbinding met een therapeutische werking ontdekt, kunnen heel wat facetten geoctrooieerd worden. 
Bij het beoordelen van een aanvraag spelen vele aspecten een rol. Zeker in de farmaceutische sector zijn de timing van het indienen van de aanvraag, en de aanwezigheid van voldoende ondersteunende data cruciaal. 

 

Aansluitend Wrap up, panel en/of vragen

13:30 - 15:00

Parallelsessie 3:
Hoe bescherm ik mijn digitale innovaties?

In deze interactieve parallelsessie hoort u onder andere bijdragen van:

Erik Visscher, Europees Octrooigemachtigde en Partner bij De Vries en Metman

IP en AI
Producten maken in toenemende mate gebruik van kunstmatige intelligentie. Wat betekent dat voor de bescherming van dergelijke producten? Kunnen deze producten geoctrooieerd worden? Het Europees Octrooibureau heeft recent een aantal richtlijnen uitgebracht die meer duidelijkheid geven rond dit onderwerp. Aan de hand van aansprekende voorbeelden uit de praktijk komt Visscher met waardevolle adviezen voor het beschermen van digitale innovaties die gebaseerd zijn op basis van kunstmatige intelligentie.

 

Bas Verheij, co-founder Promaton

Case: AI in de gezondheidszorg
Promaton is een startup welke een platform ontwikkelde voor tandheelkundig medisch specialisten om te helpen met het snel en accuraat stellen van diagnoses en het opstellen van behandelingen. Deep learning en Kunstmatige intelligentie vormen de kern van Promaton’s platform om dit te bewerkstelligen aan de hand van medische scans. Hoe werkt deze techniek, en hoe zorg je ervoor dat je Intellectual Property goed beschermd is?
 

Anton Versluis, Patent examiner and knowledge transfer coördinator, European Patent Office

Abderrahim Moumen, Patent examiner & team manager, European Patent Office

Digitale innovaties: Hoe ziet een patent beoordelaar dat?
Blokchain, internet of things en big data analyse. Het zijn de populaire termen die we op digitale innovaties die de wereld aan het veranderen zijn plakken. Ze hebben met elkaar gemeen dat geprogrammeerde chips een groot deel van de innovatie bevatten. Het Europees Octrooi Bureau spreekt in al deze gevallen van Computer Implemented Innovations (CII). Hoe bepaal je of jouw CII voor een succesvolle octrooiaanvraag in aanmerking komt? Waar moet deze aan voldoen? Hoe stel ik een goed patent op? Ondanks dat software op zich niet te patenteren valt, laat het Europees Octrooibureau in deze sessie weten hoe je digitale innovaties wel degelijk kunt beschermen met een octrooi. En als je niet besluit te patenteren: waar let je op in bestaande patenten en wat kun je er van leren? Kom in deze sessie te weten waar een patentbeoordelaar op let, en doe er je voordeel mee.

Aansluitend Wrap up, panel en/of vragen

15:00 - 15:30

Middagpauze

15:30 - 16:00

MCI's patentstrategie biedt weerstand aan Chinese namaak

Stefan Brouwer, Senior Research Engineer bij Mirror Control International (MCi) en
Bernard Ledeboer, Partner en Europees octrooigemachtigde V.O. Patents & Trademarks

MCi is wereldwijd marktleider in actuatoren voor autospiegels, innoveert continue om de concurrentie ver achter zich te laten. Dankzij een effectieve octrooistrategie heeft het bedrijf in de loop der jaren een sterke octrooipositie opgebouwd. Samen met octrooibureau V.O. Patents & Trademarks geeft MCi een inkijkje in hun IP-strategie waarmee Chinese namaak op afstand blijft.

16:00 - 16:45

Wordt het octrooirecht overbodig door kunstmatige intelligentie?

Keynote Peter Blok
Hoogleraar intellectueel Eigendomsrecht, Universiteit Utrecht

Kan een octrooi worden verleend als kunstmatige intelligentie een uitvinding doet? En wie kan aanspraak maken op dat octrooi? Innovaties op het vlak van robotica, kunstmatige intelligentie, big data analyse en machine learning roepen nieuwe fundamentele vragen op het gebied van intellectueel eigendomsrecht op. Kunnen bestaande octrooibureaus deze ontwikkelingen aan? En waar liggen anno 2019 de uitdagingen?

16:45 - 17:00

Reactie van panel (enkele sprekers gedurende de dag) en mogelijkheid tot vragen

17:00 - 18:30

Borrel met netwerkgelegenheid

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren