Zonder nieuwe kantoren geen nieuwe bedrijven?
 

Om internationale topbedrijven en instanties in de regio Amsterdam morgen een plek te geven, moeten vandaag al nieuwbouwprojecten worden opgestart. 

Vorig jaar heeft het stadsbestuur beloofd jaarlijks twee grondposities voor nieuwbouw uit te geven. Of dat genoeg is, wordt ernstig betwijfeld. Eind 2018 is de kantorenvraag, door de sterke economische groei van de laatste jaren, nog nijpender. Bovendien hebben tientallen bedrijven Amsterdam hoog op de shortlist als de Brexit zich in maart 2019 voltrekt.

Tijdens deze ontbijtsessie buigen experts zich kritisch over de nieuwbouwvraag:

  • Zijn nieuwe kantoren echt nodig en waar dan?
  • Waar hebben bedrijven behoefte aan?
  • Wat is de concrete kantorenvraag door Brexit?
  • Dreigt er door nieuwbouw geen leegstand als we bij oplevering weer in een nieuwe crisis zitten?

 

 

Sprekers:

Eduard Schaepman, Directeur Tribes Inspiring Workplaces heeft een glashelder standpunt. ‘Amsterdam kan de Brexit-aanvraag niet aan, waardoor de hoofdstad veel handel zal verliezen.’ Dat de vraag naar kantoorruimte groot is, weet hij als geen ander. ‘In een paar jaar tijd hebben we zeven vestigingen in Amsterdam en Schiphol geopend’, aldus de voormalige ceo van Regus Benelux en ex-directeur van Chalet Group.


Pieter van der Heijde, directeur Bureau Stedelijke Planning, betoogt dat in regio Amsterdam tot 2030 een behoefte van 500.000 tot 1,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte in het hoge segment is. Hij pleit voor het ‘doortrekken’ van de Zuidas naar Hoofddorp en Schiphol middels een nieuwe metrolijn, nieuwe kantoren en nieuwe woningen. Dat is volgens hem juist hier nodig, omdat deze corridor de economische motor van Nederland is.

René Buck, directeur Buck Consultants International, geeft bedrijven in Azië, VS en Europa locatie- en vastgoedadvies. Met ook een kantoor in Londen weet hij welke internationale bedrijven uit welke sectoren kantoorruimte zoeken in regio Amsterdam vanwege de Brexit en waar. Hij  vertelt hoe beleggers en ontwikkelaars het beste in kunnen spelen op de kansen die Brexit regio Amsterdam biedt.

Sven Bertens, hoofd research JLL, maakt alle actuele cijfers over de kantorenmarkt bekend. Welke kantoorgebouwen in en rond Amsterdam zijn in aanbouw zijn, hoeveel ruimte is voorverhuurd, hoe groot is de projectenpijplijn, hoe ontwikkelen de huurprijzen zich; Bertens heeft de data tot zijn beschikking. Ook poogt hij de nieuwbouwvraag te kwantificeren.