Programma ochtend

08.45 - 09.15 ONTVANGST

09.15 - 09.35

Opening door Dolf Jansen over inclusie in Nederland, in organisaties en aanhakend bij de actualiteit.

Hoe inclusief is Nederland? Wat wordt er van leiders verwacht? Hoe zorgen we voor minder conflicten en meer begrip? De stand van het land door Dolf’s ogen.

09.35- 10.25

Jam Cultures, over inclusie, macht en verschil

Inclusie is een hot topic. Co-creatieprocessen stranden door verschillende organisatieculturen. Mensen worden uitgesloten vanwege hun kleur, geloofsovertuiging, leeftijd of seksuele geaardheid. Inclusie gaat over privileges. Over wie zich aan wie moet aanpassen, wat we wel en niet normaal vinden, wie wat beslist, wie mee mag doen en wie vooral niet. Onderwerpen waar we niet licht en opgewekt over spreken met elkaar. We hebben een energieke taal nodig om onderlinge pijnpunten te benoemen, zonder dat iedereen meteen op zijn achterste benen staat. 
In deze lezing kijkt Jitske naar inclusie als een jamsessie, waarbij je elkaar met lef en verbinding ontmoet. In Jam Cultures durft iedereen zijn of haar eigen geluid te laten horen, om samen in voortdurende afstemming tot een beter geheel te komen. Met krachtige begrenzing en liefdevolle aandacht. Snoeihard en soft tegelijkertijd.

  • Inzicht hoe cultuur als wapen kan werken
  • Zonder risico geen flow, geen inclusie
  • Inclusie vraagt morele moed en rebelse energie

Jitske Kramer 

10.25 - 10.50 PAUZE

10.50 - 11.35

Polarisatie: wat wij-zij denken met ons doet

Soms is de polarisatiedruk enorm; you’re either with us, or you’re with the….! Als de dynamiek van wij-zij denken vat krijgt op alles en iedereen om je heen, wat doe je dan? Zijn er game changers mogelijk? Wij-zij denken vraagt om een professionele aanpak. Met het Denkkader Polarisatie kun je snel leren positie bepalen en een eigen strategie uitzetten

  • Inzicht in de dynamiek van wij-zij denken
  • Wij-zij denken is hét thema dat leiders op de proef stelt
  • Praktische handvatten om te kunnen depolariseren

Bart Brandsma

11.40 - 12.10

Samenspel ... het verhaal

Inclusie op papier klinkt logisch en aantrekkelijk. De praktijk is weerbarstiger. Glenn de Randamie (Typhoon) heeft dit tijdens de weg die hij bewandelde, als onzekere stotteraar uit een klein dorp naar een succesvolle en bevlogen woordkunstenaar, aan den lijve ondervonden. Glenn weet als geen ander wat jammen met de mensen om je heen betekent, zowel in de muziek als in zijn eigen leven. Door de diversiteit in zichzelf en met de mensen om zich heen te benutten, bespeelt hij nu samen met zijn band de grootste podia van Nederland en België. Met zijn persoonlijke verhaal over keuzes, eigenheid, onzekerheid, ambitie, erbij horen en toch weer niet, zet hij aan tot nadenken over in- en uitsluiting, leiderschap, diversiteit en samenwerking. Over hoe we er samen voor kunnen zorgen dat we alle geluiden gehoord kunnen worden. Levenslessen die je mee kunt nemen in het werken in teams en organisaties.
 
Glenn gelooft in de universele kracht van flow en verbinding. Als we maar durven. Tijdens zijn lezing zullen we ervaren hoe vele ritmes tot één geluid kunnen klinken. Lobi da basi.

Glenn de Randamie

12.10 - 12.20

Dolf in gesprek met Jitske, Bart, Glenn

Over de rol van jammen en improviseren en conflict en verschil en macht en inclusie in ieders werk en leven

12.20 - 12.30

 

Join in and jam: boekdoop Jam Cultures
 
Het nieuwe boek Jam Cultures krijg je mee naar huis!

 

Programma middag en avond

 

Door naar het Kennisfestival voor nog meer inclusie? Dat kan met de Jostiband, Bartel Geleijnse, Bas Timmer, Gea Sypkes en Daniël Wolfs.
EN nog 75 andere sessies van 13.00 tot 22.00 uur met muziek, eten en drinken. Bekijk hier het volledige programma van het Kennisfestival.

Kom je de hele dag, dan krijg je korting. Je betaalt geen € 490 maar € 395.