16 april 2019

09:00 - 09:30

Ontvangst en registratie 

09:30 - 09:40

Opening

09:40 - 10:50

Terug naar de bedoeling
Spreker: Wouter Hart

De zorg staat bol van de bureaucratie. Van buiten de organisatie komen tal van kwaliteitscriteria en verantwoordingseisen en binnen de organisatie wordt daar nog weer een hoop werkafspraken in allerlei vormen aan toegevoegd. De medewerkers komen in een spanning tussen het doen wat de cliënt of patiënt nodig heeft, en wat het systeem vraagt. Hoe heeft die systeemwereld zo sterk kunnen worden, onder toeziend oog van de or? En welke rol kan de or spelen om interactie tussen cliënt/patiënt en medewerker weer echt centraal te zetten? 

10:50 - 11:10

Pauze en netwerken

12:40 - 13:40

Lunch en netwerken

15:10 - 15:25

Korte pauze

15:25 - 16:30

Trends & Ontwikkelingen - Toekomst van or in de zorg

  • Nieuwe zorgconcepten dienen zich aan
  • Nieuwe bedrijven veroveren de zorgmarkt
  • OR als strategische verkenner

De or kan zich voorbereiden op de komst van nieuwe zorgconcepten. Wereldwijd wordt ingespeeld op digitale technologieën waar de patiënt baat bij heeft. De zorgorganisatie kan efficiënter werken en de samenleving wordt minder belast. Nu deze ontwikkelingen in dezelfde richting wijzen, is het onvermijdelijk dat de zorg een transitieperiode ingaat waar deze toepassingen worden geïmplementeerd. Het gevolg is dat alle zekerheden bespreekbaar worden.

Onder deze omstandigheden hebben zorgprofessionals een or nodig die beschikt over een professionele visie op deze disruptieve ontwikkelingen. De or kan een krachtige onderhandelaar zijn in een tijd waarin nieuwkomers zich profileren en ziekenhuisbestuurders, ziektekostenverzekeraars en overheid eigen belangen met verve zullen verdedigen.

De or kan direct beginnen met de systematische analyse van de wereld binnen en vooral van de ontwikkelingen buiten de zorginstellingen.

Spreker: Prof. dr. Wim de Ridder, Directeur Future Studies, voormalig Hoogleraar Toekomstverkenning en Toekomstonderzoek aan de Universiteit van Twente (2002-2015)

16:30 - 17:00

Borrel en netwerken