Bestemmingsinformatie


Istanbul: de stad die Europa en Azië met elkaar verbind en een stad die al eeuwenlang tot de grootste en indrukwekkendste steden op aarde behoort. Door haar ligging zijn in Istanbul zowel de westerse als de oosterse invloeden duidelijk merkbaar. 

Istanbul is opgedeeld in twee delen: de Europese en de Aziatische zijde. Verder is de metropool opgedeeld in verschillende wijken, die allemaal een compleet andere atmosfeer hebben. De grootste toeristische trekpleister is de wijk Sultanahmet, waar de Haghia Sophia, het Topkapi paleis en de Blauwe Moskee staan. Ook de Grand Bazaar ligt in deze omgeving. 

In Beyoglu wonen kunstenaars, musici en andere creatievelingen van de stad. Het hart van deze wijk is de straat Istiklal Caddes en is alleen toegankelijk voor voetgangers. Hier vindt u trendy jazzbars, muziekwinkels, bioscopen en leuke eethuisjes. Iets verder, op het Taksimplein, komen veel jongeren samen en is dan ook het voornaamste uitgaansgebied. Een leuke aanrader is ook Ortaköy, een soort dorpje binnen Istanbul aan de rivier. Er hangt een beetje een Parijse sfeer en er zijn veel kunststalletjes en restaurants. 

Visum
Reizigers met een Nederlandse nationaliteit hebben een visum nodig voor een verblijf in Turkije. Deze kan voorafgaand aan de reis online worden aangevraagd. Rientjes & Partners kan voor u het e-visum in orde maken. Hiervoor is een kopie van uw geldige paspoort of ID-bewijs nodig. Let op: u dient met ditzelfde (geldige) reisdocument naar Istanbul af te reizen aangezien het visum op dit paspoort/ID-bewijs wordt afgegeven! Het elektronische visum (e-visum) is zes maanden geldig, met een maximaal verblijf van 90 da­gen. Voor een bezoek aan Turkije is een geldig identiteitsbewijs verplicht, zowel paspoort als ID-kaart moeten minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Turkije.

Eten en drinken
De Turkse keuken is smakelijk, gekruid en gevarieerd en staat bekend als één van de beste keukens ter wereld. Vooral de nationale gerechten zoals Kebabs, Yaprak Dolma (wijnbladeren met rijst) of Sütlak (rijstpudding) zijn het proeven waard. Uiteraard worden alle gerechten versierd met, in kleine glaasjes geserveerde, thee. Met name de appelthee behaalt zowel nationale als internationale faam.

Klimaat
Istanbul kent een mix van klimaten. U vindt er een mediterraan, vochtig subtropisch en oceanisch klimaat. Vanwege de enorme omvang zijn er ook microklimaten. De lente start vanaf eind maart tot en met mei, de periode waarin het weer begint op te warmen. Mei kent zelfs al temperaturen van 20 graden. De gemiddelde dagtemperatuur in mei bedraagt zo'n 17 graden. 

Tijdverschil
In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland.

Valuta
De officiële munteenheid is de Turkse lira (TRY). Eén lira is 100 kurus. 1 Euro is circa 6 TRY (koers januari 2019). In de grote steden zijn overal geldautomaten te vinden, maar de Turkse toetsenborden hebben doorgaans geen letters van het Westerse alfabet. De gangbare creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd; favoriet zijn Visa en MasterCard.

Vaccinaties
Voor een verblijf in Istanbul zijn er geen inentingen verplicht. Voor een persoonlijk en geheel op maat advies kunt u contact opnemen met de GGD.

Voltage
De netspanning is 220 volt AC, 50 Hz. Er wordt gebruik gemaakt van de Europese twee-pinsstekker.