Reisinformatie

HELSINKI

Algemeen
Helsinki is de meest noordelijke hoofdstad van het Europese vasteland. Helsinki ligt ongeveer zevenhonderd kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Het ligt wat betreft breedtegraad op een vergelijke plek als bijvoorbeeld het zuiden van Alaska, centraal Canada en het zuiden van Groenland. De stad staat bol van de moderne architectuur vermengd met andere stijlelementen. Sommige wijken bestaan bijvoorbeeld grotendeels uit Jugendstil gebouwen. De stad is gebouwd op vooral onregelmatig gevormde eilanden, waardoor de stad een afwijkende structuur heeft. Zo zijn er meerdere havens, is er geen echte rondweg en telt Helsinki een groot aantal bruggen. Het centrum is wel redelijk afgebakend, maar een deel van de cultureel en recreatief belangrijke gebouwen liggen buiten het centrum. De stad ligt op een hoge breedtegraad en heeft dus duidelijke seizoenen. Op de langste dag is het bijna 19 uren licht en ook de resterende uren wordt het niet volledig donker (witte nacht). Op de kortste dag is het nog geen 6 uren licht.

Zakelijk Finland
Finland profileert zich als een land dat zich toespitst op schone technologie (cleantech). Dit biedt kansen voor buitenlandse bedrijven, in het bijzonder op het vlak van windenergie. Finland heeft een in mondiaal en regionaal zeer gunstig ondernemingsklimaat. Het World Economic Forum (WEF) plaatst het land in de top 10 qua meest aantrekkelijk vestigings- en investeringsklimaat. Duitsland is de belangrijkste handelspartners van Finland. Nederland staat in de top-5 van belangrijkste Finse exportmarkten. Vooral fabricaten, voeding en levende dieren spelen hier een grote rol. Finland behoort tot de twintig grootste exportmarkten van Nederland waarbij machines en vervoermaterieel en chemische producten een groot deel uitmaken van de totale export.
Kansrijke sectoren in Finland zijn voedingsproducten, kleinhandel en horeca, bouwproducten, medische uitrusting, LNG-terminals (vloeibaar gas), consumptiegoederen en e-commerce. (Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Klimaat
Finland heeft een gematigd landklimaat. De zomers zijn droger, maar ook korter dan in Nederland. Februari geldt als de koudste maand van het jaar, waar juli de warmste maand van het jaar is. In de zomer zijn de dagen in het Noordelijke Finland extra lang. De gemiddelde dagtemperatuur in Helsinki in september bedraagt 16 graden Celsius.

Cultuur
Ook op cultureel gebied is de stad in Finland ongeëvenaard: drie symfonieorkesten, de Finse Nationale Opera en Ballet en tal van theatergezelschappen vinden hier hun plek. Helsinki beschikt over het Nationaal theater van Finland.

Valuta
De officiële munteenheid van Finland is de Euro (€). 

Tijdsverschil
In Finland is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd valt samen met die van Nederland, het tijdsverschil blijft dan ook gelijk. 

Taal
Meest gesproken talen zijn Fins, Zweeds en Samisch. Uiteraard wordt er ook Engels gesproken. 

Reisdocumenten
Voor de reis naar Finland is een paspoort of identiteitskaart verplicht. Uw paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot na verblijf. Er is geen visum nodig. 

Elektriciteit
Het voltage in Finland is 230 volt. Er is dan ook geen wereldstekker nodig. 

 

RIGA

Algemeen
Riga is 
de bruisende hoofdstad van Letland, één van de Baltische staten gelegen in het uiterste oosten van de Oostzee. Sinds de onafhankelijkheid van Letland in 1991 is de stad zich snel aan het ontwikkelen tot een moderne Europese stad. Ondanks dat de stad Riga ruim zevenhonderdduizend inwoners heeft en vooral wat betreft verkeer vrij druk kan zijn, komt de stad niet zo hectisch en groot over.

De compactheid van het centrum zorgt ervoor dat heel veel bezienswaardigheden binnen enkele vierkante kilometers gelegen zijn. U kunt daardoor eenvoudig veel hoogtepunten te voet bekijken en in de avond er lekker uit eten gaan in de vele restaurants of u in het uitgaansleven storten. 

Zakelijk Letland
Litouwen is de belangrijkste handelspartner van Letland. Nederland staat in de top-10 van belangrijkste Letse exportmarkten. Vooral grondstoffen en minerale brandstoffen worden naar Nederland geëxporteerd. Omgekeerd behoort Letland tot de zeventig belangrijkste exportmarkten van Nederland, waarbij machines en vervoermaterieel, voeding en levende dieren het grootste aandeel hebben. Kansrijke sectoren in Letland zijn voedselverwerkende industrie, biotechnologie en life sciences, duurzame energie en de metaalsector. (Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)

Klimaat
Letland heeft een gematigd klimaat met sterke verschillen tussen de seizoenen. De winter duurt van november tot half maart en er valt regelmatig sneeuw. Neerslag valt er het hele jaar door, het meeste in augustus. De gemiddelde dagtemperatuur in Riga in september is een aangename 18 graden Celsius.

Cultuur
Riga kent een toenemende belangstelling. En terecht, want het is een ontzettend leuke stad met aardige mensen, een rijk verleden en prachtige architectuur. Hier vindt u een mooie mengelmoes van moderne architectuur met Jugendstilgebouwen, Gotische kunst verwerkt in indrukwekkende gevels en ook de Oostblok periode is op sommige plekken nog goed zichtbaar.

Valuta
De officiële munteenheid van Letland is de Euro (€). 

Tijdsverschil
In Letland is het 1 uur later dan in Nederland. De zomertijd valt samen met die van Nederland, het tijdsverschil blijft dan ook gelijk. 

Taal
Meest gesproken talen zijn Lets en Russisch. Er wordt ook Engels gesproken. 

Reisdocumenten
Voor de reis naar Letland is een paspoort of identiteitskaart verplicht. Uw paspoort of identiteitskaart dient geldig te zijn tot na verblijf. Er is geen visum nodig. 

Elektriciteit
Het voltage in Letland is 230 volt. Er is dan ook geen wereldstekker nodig. 

 

 

>MELD U AAN VOOR DEZE INSPIRERENDE LEDENREIS<