Jury Architectuur Award

          
                 

Een initiatief van Tarkett en de Architect

 

Jan Benthem (voorzitter)
hoofdarchitect van luchthaven Schiphol

Jan Benthem studeerde in 1978 af als ingenieur aan de Faculteit Bouwkunde van de Universiteit van Delft Technologie. In 1979 richtte hij het kantoor Benthem Crouwel Architects op in Amsterdam, samen met Mels Crouwel. Jan Benthem is lid van het Koninklijk Instituut voor Nederlandse Architecten (bna) en erelid van de Vereniging van Duitse Architecten (bda).

Jan Benthem heeft uitgebreide ervaring als lead architect van ontwerpteams in infrastructuur en complexe stedelijke projecten zoals de Noord / Zuidlijn in Amsterdam (metro) en de vernieuwing van de ov-terminals Amsterdam Centraal, Rotterdam Centraal, Utrecht Centraal en Den Haag Centraal Station. Sinds 1988 is hij hoofdarchitect van luchthaven Schiphol.

Jan Benthem heeft openbare lezingen gegeven in binnen- en buitenland, waaronder Amsterdam, Berlijn, Bochum, Chicago, Darmstadt, Delft, Dortmund, Eindhoven, Hamburg, Hannover, Hong Kong, Karlsruhe, Keulen, Leuven, Londen, München, New York, Rome, Rotterdam, Stockholm, Stuttgart, Utrecht, Toronto, Trier en Wenen.


Jan Nauta 

Jan Nauta studeerde in 2011 af aan de Architectural Association School of Architecture in Londen na zijn vooropleiding in Nederland en richtte in 2013 Studio Nauta op in Rotterdam. In 2018 werd Studio Nauta als enige Nederlandse bureau opgenomen in de Wallpaper Architects’ Directory en won het de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten. Als curator werkte Nauta aan tentoonstellingen en evenementen voor instellingen zoals de Architectuur Biënnale van Venetië, The Barbican Arts.


Sylvia Renes

Sylvia Renes heeft een veelzijdige professionele ervaring in wetenschappelijk onderzoek, beleidsvoorbereiding en projectadvisering bij bedrijfsleven en overheid. Zij studeerde Bouwkunde aan de TU Eindhoven, met specialisatie Bouwfysica. Zij ontwikkelde vanuit de Rijksoverheid mede het beleid voor duurzaam bouwen. Vanaf 1995 adviseert zij overheden en marktpartijen die duurzame ontwikkelingen in de gebouwde omgeving willen bevorderen.


Olaf Nieuwenhuis

Olaf Nieuwenhuis (1972) is als Hoofd Projectontwikkeling verantwoordelijk voor de prachtige, veelal binnenstedelijke, (her)ontwikkelingen van Kroonenberg Groep.

Kroonenberg Groep streeft naar het leveren van toegevoegde waarde aan de kwaliteit van winkelen, werken en wonen. Hiertoe wordt de vastgoedportefeuille voortdurend geoptimaliseerd. Projectontwikkeling is daarin een zeer essentieel onderdeel. Olaf is met zijn team verantwoordelijk voor alle (her)ontwikkelingen. Meerdere projecten uit het verleden werden bekroond, zoals The Bank en Gelderlandplein. Op dit moment wordt onder meer gewerkt aan grote projecten als de herontwikkeling van het voormalig Telegraafgebouw aan de Nieuwezijds Voorburgwal en de realisatie van een markante woontoren aan de Buitenveldertselaan in Amsterdam.

Scherp kijkend naar de vraag in de markt, geeft Kroonenberg Groep het vastgoed ook een andere bestemming, zoals bij de transformatie van een kantoorgebouw naar appartementen in New York, de realisatie van een bioscoop in winkelcentrum de Keyserstroom in Meppel en de ontwikkeling van winkels naar woningen in Hoogvliet Rotterdam.

Olaf heeft achtereenvolgens de opleiding Marketing en Organisatie aan InterCollege in Den Haag, Nederlands recht aan de UvA en de postdoctorale opleiding Master of Real Estate aan de UvA afgerond.


Marieke Giele (secreataris)
Vakredacteur de Architect

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk.

 

Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners en op de redactie van de Architect, waar ze aan het begin van haar master als vakredacteur aan de slag ging. Sinds begin 2018 werkt ze voltijds aan de inhoud en vernieuwingen van het platform.

Heb je vragen?

Neem voor vragen contact op met Marieke Giele, secretaris van de jury, via mariekegiele@vakmedianet.nl.