Jury Detail Award
                

                    

           
Een initiatief van KUBUS en de Architect

 

Patrick Koschuch (voorzitter) 
Oprichter en eigenaar van het Koschuch Architects

Koschuch Architects is een bureau dat werkt op het gebied van architectuur, stedenbouw en onderzoek. In 2012 was Patrick medeoprichter van van Dongen-Koschuch Architects and Planners, waaraan hij tot 2018 als partner was verbonden. De afgelopen jaren werkte hij aan de woontorens Boston & Seattle in Rotterdam, theater de Kampanje in Den Helder, Poppodium Grenswerk in Venlo, het Speelhuis Helmond en het Musis Sacrum in Arnhem. Deze werken zijn bekroond met onder meer de NRP Gulden Feniks 2018, de Heuvelinkprijs 2018, BNA Beste Gebouw van het Jaar (categorie Identiteit en Icoonwaarde) 2018 en de Arie Keppler prijs 2016.

Met zijn huidige bureau realiseert hij gebouwen die een toegevoegde waarde bieden voor de gebruikers en de omgeving en die daarmee verder gaan dan het maken van iconische gebaren. Vanuit die houding zoekt hij naar vernieuwing in concept, materialiteit en detaillering en/of programmering. Dat levert herkenbare, tijdloze architectuur op met een sterk eigen identiteit.

“Gebouwen zijn de kinderen van hun context; de fysieke, sociale en economische context vormt voor ons het vertrekpunt van elk gebouw dat we ontwerpen. Wij hanteren niet één stijl, maar werken altijd vanuit de overtuiging dat rationaliteit en uitbundigheid elkaar versterken en uitmonden in een gebouw dat de oorspronkelijke briefing overstijgt”.

Patrick Koschuch

 


ir. Frederique van Alphen

Frederique van Alphen (‘s-Hertogenbosch, 1980) studeerde bouwkunde aan de Technische Universiteit Delft en volgde uitwisselingsprogramma’s in Panama en Barcelona. Voor en na haar afstuderen werkte ze bij verschillende bureaus aan een breed scala projecten, van woningbouw tot scholen, zorggebouwen en multifunctionele accommodaties, voordat ze in 2009 bij cepezed in dienst trad. Daar stuurt ze als projectarchitect het ontwerp en proces aan voor een grote diversiteit aan met name utiliteitsbouw in verschillende sectoren. Projecten van Van Alphen zijn onder meer het nieuwe gemeentehuis en gemeentekantoor Westland in Naaldwijk, het vernieuwde gemeentehuis in Woerden en een nieuw onderzoeksgebouw voor Vrije Universiteit aan de Zuidas Amsterdam. Ook werkte ze aan de transformatie van het voormalige Shell-gebouw aan de Oostduinlaan in Den Haag tot appartementencomplex en de nieuwbouw voor onderzoeksinstituut KWR in Nieuwegein. Het laatste werd BNA Gebouw van het Jaar 2016 in de categorie stimulerende omgevingen en werd daarnaast genomineerd voor zowel de Daylight Award, de Arc Architectuur Award als de Mies van der Rohe Prijs.


Barend Koolhaas 
 

In 2011 Barend Koolhaas started an office in Amsterdam that specializes in experimental architecture and urbanism designed to transform quickly. Barend’s most recently completed project is EENWERK & IBO, which combines an art space that shows one work at a time with the office of Irma Boom. Other notable projects are a triangular house in Almen and Wildflower, a small adaptable school building near Rotterdam. The office is currently working on the renovation of a house on the canals of Amsterdam and on a 20.000 m² Open Building in Amersfoort that can easily change in function. Prior to starting his own practice Barend was employed by OMA where he was project leader on a number of international urban and architectural projects, most notably Waterfront City in Dubai and West Kowloon Cultural District for which he spent a year working in Hong Kong. Before his employment at OMA Barend briefly worked as a consultant at IDEO in Palo Alto and as a selfemployed architect he designed Wildflower, which won the 2004 Dutch Design Award for products in public space. Barend regularly teaches design at a number of schools: the Royal Academy of Art in The Hague, the Design Academy in Eindhoven, the Delft University of Technology, the Academy of Architecture in Amsterdam and the Academy of Architecture in Rotterdam. Barend Koolhaas (1975, the Netherlands) holds a MSc. in Architecture from Delft University of Technology and during his studies he spent one year at the Cooper Union in New York.


Alessandra Covini

Alessandra Covini studeerde in Milaan en Lissabon en behaalde haar masterdiploma in architectuur aan de Technische Universiteit in Delft (NL). Ze richtte Studio Ossidiana op in 2015. Alessandra is de winnaar van de Prix de Rome Architecture 2018, de oudste en meest prestigieuze prijs voor architecten onder de 35 in Nederland. In 2018 wordt ze door de Nederlandse staatsarchitect geselecteerd als ‘Young Innovator’.

Alessandra Covini. Jurylid ARC19 Detail Award Beeld Dik Nicolai

Alessandra Covini. Beeld Dik Nicolai

Haar werk is tentoongesteld op de Dutch Design Week (In No Particular Order 2016), Salone del Mobile, (5vie, 2017), Jan Van Eyck Academy (Open Studio, 2017), Marres (The Materiality of the Invisible, 2017), Het Nieuwe Instituut (Prix de Rome 2018, Prayer Rug / Platform 2017), en gepubliceerd op gedrukte en digitale media (Nai10 Publishers, Forum, Volkskrant, Het Parool, Frame, Interni, Damn, De Architect, The Architectural Review, TL Magazine, Domus). Ze ontving subsidies van de Creative Industries NL, zoals de Talent Development-beurs 2015 en 2016, de architectuurbeurs 2016. In 2016 won ze een prijs voor opkomende Italiaanse kunstenaars ‘Giovani Artisti Italiani’. Ze maakt deel uit van de Jan Van Eyck Academie. Momenteel geeft ze les en geeft ze workshops aan de Rotterdam Academie van Bouwkunst, TuDelft en Kabk (Den Haag).


  Afke Laarakker (secretaris)
  Vakredacteur

  Afke Laarakker (1988) studeerde af binnen public building/border conditions aan de TU Delft.

  Ze liep stage bij Taiana Bilbao in Mexico-stad, werkte bij Onix NL en schreef over kunst en publieke
  ruimte voor de Rietveld Academie.
  Sinds dit jaar werkt ze als vakredacteur bij de Architect.

Heb je vragen? Neem contact met afkelaarakker@vakmedianet.nl