Jury Innovatie Award


                   
                  

Een initiatief van JUNG en de Architect

 

Tillmann Klein (voorzitter)
Hoogleraar Building Product Innovation aan de TU Delft

Tillmann Klein studeerde in 1994 als architect af aan de RWTH Aachen. Vanaf dat moment werkte hij op verschillende architectenbureaus. Daarbij richtte hij zich op de constructie van metalen en glazen gevels en daken. Gelijktijdig studeerde hij aan de Kunstakademie in Düsseldorf, Klasse Baukunst, die hij in 2000 afsloot met de titel "Meisterschüler". In 1999 was hij medeoprichter van het architectuurbureau rheinflügel baukunst dat zich richt op aan kunst gerelateerde projecten. In 2005 ontving hij de kunstprijs van Nordrhein-Westphalen voor jonge kunstenaars.

Van september 2005 tot 2018 was hij hoofd van de Facade Research Group aan de TU Delft, Faculteit Bouwkunde en van 2008 tot 2016 was hij directeur van het geveladviesbureau Imagine Envelope b.v. in Den Haag.

Tillmann Klein organiseert de internationale gevelconferentieserie 'The Future Envelope' aan de TU Delft en is hoofdredacteur van de 'Journal of Façade Design and Engineering'. In 2013 rondde hij zijn dissertatie af, met als titel ‘Integral Facade Construction – towards a new product architecture for curtain walls’.

Van 2015 tot 2018 was hij gasthoogleraar Design and Building Envelopes aan de TU München. Sinds 2018 is hij hoogleraar Building Product Innovation aan de TU Delft en leidt hij de Circular Built Environment Hub op de faculteit Bouwkunde.


Peter van Assche

Peter van Assche werd architect na een carrière in de experimentele wiskunde. Hij richtte in 2002 bureau SLA op, dat zich met inspirerende ontwerpen inzet voor een circulaire economie. Het bureau bestaat uit een team van architecten, bouwkundigen en bouwers, ondersteund door architectuurhistorici, landschapsarchitecten en energie experts.

Peter van Assche (bureau SLA). Beeld Academie van Bouwkunst Amsterdam

Peter van Assche (bureau SLA). Beeld Academie van Bouwkunst Amsterdam

Naast opdrachten van buitenaf werkt het bureau op eigen initiatief en met eigen mankracht aan projecten waarin het experiment nadrukkelijk gezocht wordt. Met een proefondervindelijke mentaliteit worden materiaalgebruik, energie, afvalstromen, smart living & working en ontwikkeltrajecten onderzocht en uitgevoerd. Onlangs is Peter van Assche door de Academie van Bouwkunst Amsterdam benoemd tot lector ‘Architecture & Circular Economy’.


Vincent Gruis, hoogleraar Housing Management – Afdeling Management in the Built Environment, TU Delft

Vincent Gruis is werkzaam als hoogleraar Housing Management aan de TU Delft. Deze leerstoel richt zich op de wijze waarop corporaties, beleggers, ontwikkelaars, bouwers en bewoners hun woningen kunnen aanpassen aan veranderende behoeften. Vincent is gespecialiseerd in vraagstukken over corporate governance, organisatie en voorraadbeleid.

Vincent Gruis, TU Delft

Tevens is hij bestuurslid van de Vereniging Onroerend Goed Onderzoekers Nederland (VOGON) en één van de initiatiefnemers van het Nationaal Onderzoeksprogramma Vastgoed (NOVA).


Irma van Oort, partner KCAP

Irma van Oort studeerde in 1991 af als architect aan de TU Delft. In 1992 begon ze bij KCAP in Rotterdam. Sinds 1998 is ze partner.

Irma-van-Oort, partner KCAP en jurylid ARC19 Innovatie Award

Irma van Oort, partner KCAP

Met een strategisch oog voor processen werkt Irma aan stedenbouwkundige opgaven op complexe locaties in stedelijke gebieden wereldwijd. Ze is betrokken bij gemengde gebiedstransformaties, zoals Wijnhaveneiland in Rotterdam. Ze tekende ook voor de ontwikkeling van het terrein van Gemeentelijke Waterleidingen Amsterdam tot eerste ecologische en autovrije wijk van Nederland en later de duurzame gebiedsontwikkeling van de oude Cruquius-werf in Amsterdam tot wooneiland. In het bijzonder houdt ze zich bezig met de verdichtingsopgaven rond stationsgebieden waarbij hoogbouw een steeds grotere rol speelt. Het Holland Spoorkwartier in Den Haag is hier het meest recente voorbeeld van. Vanuit haar expertise weet ze de kansen en bedreigingen van een stad te doorgronden en zo innovatieve en inspirerende leefomgevingen met sociale duurzaamheid te creëren. Als architect heeft Irma een uitgebreid portfolio van objecten opgebouwd – nieuwbouw en transformaties – die zich sterk manifesteren. Uitgangspunt voor haar is dat gebouwen, ook hoogbouw, in hun omgeving moeten bijdragen aan de gezondheid en welzijn van bewoners en gebruikers. Haar gebouwen zijn flexibel in het programma en het gebruik waardoor ze een langere levensduur hebben. Binnen KCAP heeft Irma de internationale uitbreiding van het bureau vormgegeven en is ze gangmaker bij de verdere ontwikkeling van interior design.

Irma geeft lezingen en juryadvies. Ze is gastdocent aan Nederlandse en internationale onderwijsinstellingen en lid van de Commissie Welstand en Monumenten Rotterdam. Vanuit deze verbanden richt zij zich op onderzoek naar en begeleiding van grote maatschappelijke opgaven.

 


Astrid de Wilde (secretaris)
(web)redacteur
de Architect


Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect. Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op deArchitect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Heb je vragen?

Neem voor vragen contact op met Astrid de Wilde, secretaris van de jury, via astriddewilde@vakmedianet.nl