Sleep-Inn OWee 2019

 

Via onderstaand formulier kun je jouw huis aanmelden als Sleep-Inn huis. Als de inschrijving rond is, kunnen er van zondag 18 augustus tot en met donderdag 22 augustus deelnemers blijven slapen. Dit jaar moet er bij het inschrijven een checklist over brandveiligheid doorlopen worden.

 

Het invullen van het formulier duurt een paar minuutjes. 

Checklist brandveiligheid

No worries - we zullen je huis niet doorgeven aan de gemeente of brandweer.  De data die hieruit voorkomt wordt geanonimiseerd gebruikt om een schatting te maken van de veiligheidsvoorzieningen binnen studentenhuizen.

Melding brandveilig gebruik

De melding brandveilig gebruik bestaat uit een plattegrond van de kamergewijze verhuur. Hierop staat aangeven waar de rookmelders zijn geplaatst, waar de brandblussers hangen en of er sprake is van compartimentering. 

Melding brandveilig gebruik moet gedaan zijn door de verhuurder. Als jij dit niet zeker weet, vraag dit dan even na bij de verhuurder!

Nog geen melding brandveilig gebruik

 

Een melding brandveilig gebruik moet gedaan worden door een verhuurder wanneer er 5 of meer wooneenheden aanwezig zijn in de woning. Meld dit snel bij de verhuurder wanneer dit niet gedaan is, de verhuurder is namelijk verplicht dit aan te vragen. De aanvraag kan simpel via de gemeente van Delft klik hier. De verwerking hiervan duurt maximaal 4 weken, bij geen gehoor mag je er vanuit gaan dat de aanvraag is goedgekeurd. 

Vluchtplan

De eerste minuten ben je op jezelf aangewezen. Nadat je 112 hebt gebeld, duurt het even voordat de brandweer er is. Door de aanwezigheid van veel kunststof materialen en elektrische appratuur breidt een woningbrand zich snel uit. Vaak heb je maar drie minuten om jezelf te redden. Door rook worden de trap en overloop onherkenbaar en zijn soms niet of zeer moeilijk te bereiken. Door de zwarte, dikke en giftige rook zie je niets meer en ademen gaat moeizaam. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je moet vluchten bij brand. Een vluchtplan helpt daarbij.

Eisen vluchtplan

Een vluchtplan is snel te maken met een checklist van de brandweer in 8 stappen, zie hiervoor vluchtplan. Zorg ervoor dat elke bewoner op de hoogte is van het vluchtplan en bespreek het vluchtplan regelmatig met elkaar, vooral wanneer er een nieuwe bewoner komt (of als er slapers in de OWee komen).

Rookmelders

Rookmelders waarschuwen bewoners tijdig bij brand. Het beste is om melders te hebben die aangesloten zijn aan het elektriciteitsnet en geschakeld zijn met elkaar (wanneer één melder afgaat, gaan ze allemaal af). Een rookmelder kan ook vervangen worden door een thermische melder, dit kan een oplossing zijn wanneer de rookmelder vaak afgaat tijdens het koken.

Mogelijke oplossingen rookmelders

Het plaatsen van rookmelders is de verantwoordelijkheid van de verhuurder. Neem contact op met de verhuurder zodat deze geplaatst worden. Rookmelder zijn niet duur, je kan ze dus ook altijd zelf aanschaffen op brandmelder. Wanneer de woning bestaat uit 5 of meer wooneenheden, is de verhuurder verplicht om geschakelde rookmelders te plaatsen (wanneer één melder afgaat, gaan ze allemaal af).

 

Wanneer rookmelders vaak afgaan tijdens het koken, kan een thermische rookmelder een oplossing zijn.

Blusmiddelen

Het is erg belangrijk dat bij het uitbreken van brand snel ingegrepen kan worden. Dit betekent dat er in gemeenschappelijke gangen en keukens een blusmiddel beschikbaar moet zijn. De beste blusmiddelen hiervoor zijn een brandblusser of brandslang. Wanneer er een frituur aanwezig is in je huis kan je dit natuurlijk niet blussen met een normale brandblusser. Hiervoor zijn speciale vetblussers benodigd.

Mogelijke oplossingen blusmiddelen

Het is de verantwoordelijkheid van de verhuurder dat er blusmiddelen aanwezig zijn in het huis. Neem hier dus contact mee op! Het is ook belangrijk dat je ook de juiste blusser hebt, zie hiervoor blusmiddel.

Als het niet mogelijk is om via je huurder een brandblusser te krijgen, kan je er voor een zacht prijsje eentje hier kopen

Vluchtwegen

Wanneer er brand in je huis ontstaat is het belangrijk dat elke bewoner (en OWee'er) zo snel mogelijk de uitgang kan vinden. Tijdens brand kan een vertouwde woonomgeving in een onherkenbaar doolhof veranderen. Dit betekent dat alle vluchtwegen vrij toegankelijk moeten zijn en niet obstakels moeten bevatten zoals: kasten, fietsen, bierkratten of apparatuur. Deuren moeten ook altijd direct en eenvoudig te openen zijn. Deuren mogen op slot, maar er moet een duidelijke plek zijn waar de sleutel te vinden is.

Mogelijke oplossingen vluchtwegen

Kijk of je spullen (zoals bierkratten) op een andere plaats kwijt kan zodat een vlucht door rook soepel verloopt. Spullen die de gang blokkeren kunnen omgevallen zijn waardoor vluchten niet goed meer mogelijk is. klik hier voor de oplossing.

Hang mogelijk een haakje met sleutel naast de deur, zodat elk persoon in het huis makkelijk en snel het pand kan verlaten tijdens brand.

Elektrische apparatuur

Wanneer meerdere stekkerdozen aan elkaar gesloten worden, is de kans aanwezig dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Dit snoer kan hierdoor te warm worden en zo brand veroorzaken. 

Rol haspelkabels altijd helemaal af. Door het niet afrollen van haspels kan er minder belasting op worden gezet omdat de snoeren slechter kunnen afkoelen.

Mogelijke oplossingen elektrische apparaten

Is het echt nodig dat alle stekkers er altijd in zitten? Haal eventueel overbodige stekkers er uit wanneer deze niet gebruikt worden.

Kijk of er ergens dichterbij een ander stopcontact zit. Haal dan eventueel hier je stroom vandaan. 

Dit is vooral belangrijk wanneer je groot stroomverbruikers gebruikt zoals een elektrische frituurpan of kachel. Zorg daarnaast er ook voor dat alle elektrische apparatuur stofvrij is!

Brandpreventie afzuigkap

Een afzuigkap trekt naast lucht ook vet aan. Door de vettige laag blijven stofdeeltjes in het filter hangen. Bij een bepaalde temperatuur kunnen deze stofdeeltjes vlam vatten. Een vies filter zorgt dus voor een slecht werkende afzuigkap en brandgevaar.

Schoonmaken filter afzuigkap

Haal het rooster uit de afzuigkap en leg het in de gootsteen. Strooi er vervolgens baking soda en  wasmiddel overheen. Zet de hete kraan aan en zorg dat het rooster onder water komt te staan. Laat het 10 minuten intrekken. Boen vervolgens met een afwasborstel het resterende vet en vuil eraf.

Brandpreventie wasdroger

Een wasdroger kan snel brand veroorzaken door een combinatie van warmte, droge lucht, stof en pluis. Een droger kan oververhit raken wanneer hij zijn warmte niet kwijt kan. Wanneer het filter van de wasdroger verstopt is, ontstaat oververhitting waardoor brand kan ontstaan.

Schoonmaken filter wasdroger

Het filter zit in de deur of opening van de wasdroger. Verwijder het filter na elke wasbeurt, klap het open en verwijder het pluis. Als het filter erg vies is, kan er water gebruikt worden. Zorg wel dat het filter altijd droog wordt teruggeplaatst.

De makkelijkste oplossing is om het schoonmaken van het wasdrogerfilter op te nemen in het schoonmaakrooster.

Hierboven zijn een aantal onderwerpen aangekaart die belangrijk zijn om een huis brandveilig te maken. Bij voltooiing van de inschrijving zal er een mail naar je toegestuurd worden met tips & tricks om de problemen op te lossen die nu nog in het huis spelen. Klik hier voor meer informatie.

Bijbaan in Delft?

 

Relaxed en flexibel werk €10,- per uur. De OWee werkt al jaren samen met aanmelder.nl. Aanmelder.nl zoekt studenten als: Event engineer en Developer.

Zie ook https://aanmelder.homerun.co/ geïnteresseerd? vink onderstaande checkbox aan en Aanmelder.nl neemt vrijblijvend contact met je op.

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren