De eerste 5 minuten

Hoe manifesteren de eerste 5 levensjaren zich in de eerste 5 minuten van psychotherapie?

Thema van de Dag van de Psychotherapie 2019

Veel affectieve ervaringen en leerprocessen uit vroege ontwikkelingsfasen manifesteren zich tijdens psychotherapie. Al in de eerste minuten van een sessie ontvouwen deze patronen zich in het hier en nu, of we dat nou leuk vinden of niet.

We zien sporen uit een ver verleden terug in de dynamiek van het heden. Soms heel openlijk, soms heel bedekt: bij de deur, in de gang, naast de kapstok, op de sofa, in de stoel, aan tafel, in de groep. Wat doet de cliënt? En wat laat de partner? Hoe reageert het systeem? Waarmee gaat de groep aan de haal? De toon wordt gezet, de messen worden geslepen en de lakens worden uitgedeeld.

Dat vraagt om een professionele reactie: wat wordt de insteek voor vandaag? De eerste klap is een daalder waard. Want een goed verstaander heeft maar een half woord nodig. Maar hoe neem je als psychotherapeut de regie? Op basis van intuïtie? Op grond van het behandelmodel? Of middels specifieke psychotherapeutische interventies?

Met professor Karl Heinz Brisch en professor Patrick Luyten zullen we inzoomen op die veelzeggende eerste vijf minuten.

In de middag kiest u uit maar liefst 10 verschillende parallelsessies die het thema vanuit de verschillende invalshoeken en referentiekaders belichten. Schrijver en presentator Stephan Sanders sluit de dag af met zijn verhaal. 

 Ga hier direct naar het aanmeldformulier of bekijk eerst het programma.

event management software
 event management software