Workshopronde 2 (16:00 - 16:45 uur)
Workshop 6
Dementiezorg en -ondersteuning aan migranten en hun mantelzorgers
ZonMw
Zorgen voor iemand met dementie is intensief, zeker wanneer de zorg bij één persoon terecht komt. Vaak neemt een dochter of schoondochter de zorg op zich en wordt de zorg niet gedeeld of besproken met familieleden en/of zorgprofessionals. Dit patroon is te herkennen binnen veel families met een cultureel diverse achtergrond. Dat kan te maken hebben met verschillende, aan elkaar gerelateerde, factoren, zoals: genderstructuren binnen een familie, onbekendheid met ondersteuningsmiddelen en een gestandaardiseerd zorgsysteem dat niet aansluit bij de individuele behoeften.
In verschillende projecten van het ZonMw-programma Memorabel wordt kennis en expertise opgebouwd om de zorg voor mensen van migrantenouderen met dementie te verbeteren. Wilt u weten wat belangrijk is in de zorg en ondersteuning bij dementie bij migranten en hun mantelzorgers als het gaat om het delen van zorg? Kom dan luisteren en meepraten in deze workshop.
Door: Roshnie Kolste (Pharos), Menal Ahmad (Universiteit voor Humanistiek)
Workshop 7
'Ken je netwerk'
Dementiezorg voor elkaar
Goede dementiezorg heb je voor elkaar als je het met elkaar aanpakt! Maar hoe weet je met wie je kunt samenwerken? Hoe kom je er achter wie in jouw wijk veel expertise heeft op het gebied van onbegrepen gedrag? Wie kan meedenken als een cliënt oorlogstrauma’s heeft? Is er iemand die in het Turks uitleg kan geven over de ziekte dementie? Zo zijn er nog vele vragen. In deze workshop gaan we aan de slag om je eigen netwerk te leren kennen.
Door: Jennifer van den Broeke (adviseur Dementiezorg voor Elkaar, Pharos)
Workshop 8
Reuring in de lokale gemeenschap; bouw van onderop aan een dementievriendelijke samenleving
Zet/PGRaad & Radboud Alzheimer Centrum
Zet en Radboud Alzheimer Centrum (RAC) hebben de afgelopen periode beide een netwerkaanpak ontwikkeld voor mensen met dementie en hun mantelzorgers die thuis wonen. Dit zijn respectievelijk: “Dementievriendelijke gemeenschap” en “DementieNet”. De ‘Dementievriendelijke gemeenschap’-netwerken zijn verspreid in de meeste Brabantse gemeenten. De meeste DementieNet-netwerken zijn te vinden in Zuid-Gelderland (in en rondom Nijmegen). Beide netwerken zijn op hun eigen manier succesvol gebleken.
De organisaties slaan nu de handen ineen om te komen tot een integrale aanpak, gebruik makend van elkaars sterke kanten, waarbij zowel het zorg en welzijnsdomein en andere maatschappelijke partners actief zijn betrokken. Het doel voor de mensen met dementie is: meedoen, meer dementievriendelijke omgeving, ontvangen van betere geïntegreerde kwaliteit van zorg en ondersteuning. Kortom: zorgen dat mensen met dementie en hun mantelzorgers, hun leven kunnen blijven leiden zoals ze dat ook deden voordat de diagnose gesteld werd. Aan de hand van praktijkvoorbeelden laten we zien welke mogelijkheden er zijn en delen we onze geleerde lessen en ervaringen.
Door: Drs Minke Nieuwboer (RadboudUmc) en Drs Wies Arts (Zet/PGraad)
Workshop 9
Pareltjes van casemanagement dementie
BPSW & V&VN
We nemen je mee in ons dagelijks werk als casemanagers dementie, met mooie verhalen, bijzondere anekdotes en creatieve oplossingen. Ervaar welke meerwaarde casemanagers hebben in het ondersteunen van mensen met dementie en hun naasten.
Dit onderbouwen we met conclusies van diverse onderzoeken die zijn gedaan over nut en noodzaak van casemanagement dementie.
Heb je eigen ervaringen of vragen die je wilt delen, stel ze dan gerust!
Door: Gerben Jansen (vakgroep dementieverpleegkundigen, V&VN) en Esther Tetteroo (vakgroep casemanagers dementie SWZ, BPSW)
Jaarevent Deltaplan Dementie 2019
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nl
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nlhttps://www.aanmelder.nl/111193/subscribe
2019-12-10
2019-12-10
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Jaarevent Deltaplan Dementie 2019Jaarevent Deltaplan Dementie 20190.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jaarbeurs UtrechtJaarbeurs UtrechtJaarbeursplein 3521 AL Utrecht Nederland