Workshops
Er gebeurt al aardig wat op het gebied van redzaamheid in onze regio. Hulpdiensten en samenwerkingspartners zijn al op veel verschillende manieren in gesprek met inwoners. Een aantal van deze manieren willen wij graag laten zien op de netwerkdag. Dit doen we door middel van verschillende workshops. Iedere workshop laat een andere manier zien waarop veiligheidspartners met inwoners in gesprek gaan om hen bewust te maken van risico's en zo hun redzaamheid te vergroten. Na iedere workshop vragen we je om op een vragenlijst aan te geven wat je van het gesprek hebt gevonden. Een paar weken later bevragen we je nog een keer om te leren of je ook echt iets aan de (inhoud van de) workshop gehad hebt.
Inschrijven voor de verschillende workshops kan via het aanmeldformulier. Per deelnemer kun je kiezen voor twee verschillende workshops. M.u.v. workshop A. Serious Game: Disaster in my backyard. Deze workshop duurt beide workshop rondes. Als je voor deze workshop kiest, kun je maar voor 1 workshop inschrijven.
A. Serious Game: Disaster in my backyard
Breda lijkt ineens het decor van een aflevering van een disaster movie. Een ramp van ongekende omvang heeft de stad getroffen met het epicentrum bij Breepark. Sirenes klinken en NL-alerts zijn gestuurd. Breepark staat nog, maar is uitgeroepen tot rampgebied…. Geen raadsel oplossen om uit een afgesloten ruimte te ontsnappen, maar wel puzzelen hoe om te gaan in het geval een ramp zich heeft voltrokken in en om Breepark. Speel mee met deze wetenschappelijk ontwikkelde live action serious game en ontdek hoe je omgaat met de impact van rampen. En wat je kunt doen om de impact ervan verzachten. Want we kennen allemaal de beelden op het nieuws van rampen die wereldwijd gebeuren. Maar wat als je er ineens middenin zit? (anonieme resultaten worden voor onderzoek gebruikt)
B. Escape room brandrisico's
Paniek! Er is brand in huis. Waar is de sleutel? Hoe kom je veilig weg? Het kan de harde realiteit zijn. Je kunt het uitproberen in eerste mobiele escaperoom van de brandweer Noordoost Gelderland. Na een korte video-introductie loop je de escaperoom in. ‘Zoek de brandgevaren’, is de eerste opdracht. Je hebt tien minuten de tijd om alle opdrachten uit te voeren en ‘veilig’ buiten te komen. In een modern huis heb je ongeveer drie minuten de tijd om je huis te verlaten als er brand ontstaat. Als er brand is sta je onder druk. Je werkt met stress. Dat werkt natuurlijk heel goed in een escaperoom.
C. Burgerhulp: doe jij mee?
Zorginstellingen maken zich zorgen over veiligheid in de avonden, nachten en weekenden. Omdat, als er iets gebeurt, ze vaak te weinig slagkracht hebben om hulpbehoevende bewoners in veiligheid te brengen. Gemeenten en hulpverleners delen deze zorg. Tijdens een unieke ontruimings- en evacuatieoefening bij zorglocatie Antoniushof in Waalwijk is bekeken of de inzet van burgerhulp een mogelijke oplossing hiervoor is. De gemeente Waalwijk en GHOR Brabant Midden-West-Noord vertellen over de oefening en staan stil bij burgerhulpverlening. Zou jij meedoen? Waarom wel? En waarom niet? Wat heb je nodig? In welke gevallen kan burgerhulp worden ingezet?
D. Rode Kruis: goed voorbereid!
Weet jij wat je moet doen tijdens een noodsituatie? In een noodsituatie kan iedereen de hulp van een ander gebruiken. Het Rode Kruis helpt jou en de ander voor te bereiden zodat je weet wat je moet doen en problemen kunt voorkomen. Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid. Het Rode Kruis organiseert hiervoor in heel Nederland op verschillende lokale activiteiten. In deze workshop laten ze zien hoe ze dit doen.
E. Digitaal communiceren met de veiligheidsregio
Tijdens deze workshop richten we ons op risicocommunicatie- en crisiscommunicatie. Samen maken we de regio veiliger. Hoe zie jij dit voor je? Wat verwacht jij als inwoner van de Veiligheidsregio op het gebied van communicatie? Op welke manieren communiceren wij als Veiligheidsregio? En wat kan er volgens jou anders? Graag gaan we samen in discussie!
F. Omgevings- en dorpstafels Moerdijk: inwoners in gesprek met gemeente
De omgevingstafel haven- en industrieterrein Moerdijk is van en voor iedereen die interesse heeft in de vierde zeehaven van Nederland. Je kunt hier met elkaar in gesprek gaan en ideeën delen, vragen stellen en informatie zoeken over het haven- en industrieterrein Moerdijk. Het doel is om open en constructief overleg te voeren tussen bedrijven, overheden en omwonenden. Ook binnen de verschillende kernen werken inwoners op deze manier samen met de gemeente Moerdijk: iedere kern een eigen dorpstafel die het gesprek aangaat met de gemeente waarbij zij zelf de agenda bepalen.
G. BE Ready: lespakket voor het basisonderwijs
Zelfredzaamheid begint met het geven van informatie over risico's. Ook aan kinderen. De afgelopen jaren vonden er in België verschillende grote noodsituaties plaats. Denk aan overstromingen, grote stormen, chemische ongevallen en de aanslagen in Brussel. Om snel en correct te kunnen reageren is een goede kennis van de risico’s in je omgeving en de juiste reflexen cruciaal. Het Belgisch Nationaal Crisiscentrum heeft hierover een boeiend interactief driedelig lessenpakket klaargestoomd voor de leerlingen van het basisonderwijs. Het pakket wordt aangevuld met de spannende online game BE-Ready, dat de leerlingen op een speelse wijze voorbereidt op iedere noodsituatie.
H. Risk Factory
Onze gezondheid en onze veiligheid, hebben we voor een deel zelf in de hand. Het begint met zelfredzaamheid en het inschatten van risico’s. De Risk Factory biedt de mogelijkheid om de risico’s op het gebied van gezondheid en veiligheid actief te beleven. Met realistische en interactieve scenario’s, zoals brandgevaar, internetgebruik, verkeersveiligheid, contact met hulpdiensten en het belang van positieve gezondheid, (on)gezondheid en (on)veiligheid ervaren én leren hoe te handelen. Levensechte ervaringen veranderen de kijk op risico’s. En dat geeft zelfvertrouwen om – als het er echt op aankomt – de juiste beslissingen te nemen. Na Twente en Limburg Noord onderzoekt Midden- en West-Brabant samen met onze partners of een Risk Factory in de regio haalbaar is. De ervaringen uit Twente en Venlo zijn meer dan goed. Ervaar het zelf!
I. Brabant Veilig Week
Wist je dat Nederland in de week van 7 - 14 oktober in het teken stond van de Week van de Veiligheid? Onze Veiligheidsregio maakte hiervan dit jaar voor het eerst een variant: De Brabant Veilig Week. Vier gemeenten deden hieraan mee. In samenwerking met de Veiligheidsregio, brandweer, GGD en GHOR organiseerden zij diverse activiteiten rondom veiligheid voor de inwoners, ondernemers en eigen medewerkers. Benieuwd naar de thema’s en activiteiten? Tijdens deze workshop vertellen we je meer over de mooie initiatieven die dit jaar werden georganiseerd. Er is zelfs een speciale game gemaakt waarmee we tijdens deze workshop jullie redzaamheid testen. Denk en doe je met ons mee? Want samen maken we de regio veiliger…
J. Ambassadeurs brandveilig leven: het vuur uit de sloffen voor brandveiligheid
Hoe lang heb je de tijd hebt om je woning te verlaten als er brand is? Is je huis eigenlijk wel brandveilig? Hangen jouw rookmelders op de juiste plaats? Héb je überhaupt rookmelders in huis? Wat is gevaarlijker: rook of vuur? Test je kennis en leer van onze vrijwillige ambassadeurs Brandveilig Leven, een belangrijke partner van de brandweer en de gemeente. Ze zijn opgeleid door de brandweer en weten wat de brandrisico's zijn in en rond je woning én hoe je deze eenvoudig kunt verkleinen. Graag komen ze bij je thuis om je te adviseren. Helemaal gratis! Ambassadeurs hebben we nooit genoeg! Help ze uit de brand en meld je aan! Hoeft niet, mag wel. Natuurlijk willen we ook van jullie leren. Wij hebben veel vragen waarop we graag antwoord krijgen. Denken jullie met ons mee? Brand maar los!!!
K. Stichting Rijens Hart: een AED netwerk vergroot de overlevingskans bij een hartstilstand
Stichting Rijens Hart is een AED netwerk in de kernen Rijen, Hulten en Molenschot met als doel om de overlevingskans van een slachtoffer van een hartstilstand te vergroten. Hiervoor willen we van ons werkgebied een 6-minuten-zone maken. Een slachtoffer wordt dan binnen zes minuten gereanimeerd en gedefibrilleerd. Dit biedt de grootste kans op overleving. We verzorgen voor zoveel mogelijk mensen die hier wonen óf werken een training reanimeren/AED. We stimuleren de inwoners om zich aan te melden voor Hartslagnu.nl. We dragen bij aan een betere verspreiding en zichtbaarheid van defibrillators. Zo bouwen we een netwerk en kunnen we slachtoffers van een hartstilstand zo snel mogelijk reanimeren. Ook in jouw gemeente is een netwerk van burgerhulpverleners actief. Hoe werkt dit? Wat kan jij hierin betekenen?
L. Onderzoek uitbreiding whatsapp buurtpreventie naar fysieke veiligheid
Zelfredzaamheid wordt steeds belangrijker in de huidige maatschappij, maar wat zijn goede hulpmiddelen hierbij? Op het gebied van sociale veiligheid heeft WhatsApp buurtpreventie zich ontwikkeld als een nationaal bekend en ingezet hulpmiddel. Zou zoiets ook bruikbaar zijn op het gebied van fysieke veiligheid? En hoe zou dit er dan uit moeten zien? Deze vragen komen aan bod in het afstudeeronderzoek dat Mandy van Asten doet in opdracht van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant. Over deze vragen praat zij graag eens verder!
Netwerkdag Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant
Veiligheidsregio Midden- en West-Brabantcrisisbeheersing@vrmwb.nl
Veiligheidsregio Midden- en West-Brabantcrisisbeheersing@vrmwb.nlhttps://www.aanmelder.nl/111702
2019-12-12
2019-12-12
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Netwerkdag Veiligheidsregio Midden- en West-BrabantNetwerkdag Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
BreeparkBreeparkBavelseparklaan 10 4817ZX Breda Nederland