Health College:

Medische technologie van morgen


De impact van technologie in de operatiekamer reikt veel verder dan alleen de patiënt en de chirurg. Om echt minimaal-invasief te zijn, moeten medisch-technologische innovaties de gehele zorgketen in ogenschouw nemen en ontlasten. Precies waar de TU Delft en het Reinier de Graaf ziekenhuis zo intens voor samenwerken. 


Kom naar het Delft Health College ‘Medische technologie van morgen’ op donderdag 23 januari om 19:00 in de Aula van de TU Delft. Erik-Jan Vlieger neemt je mee op een avond vol innovatie waarbij, naast de patiënt, iederéén centraal staat.

 

Complexe zorg

Er zijn maar weinig plekken waar je als buitenstaander, zo overspoeld wordt door technologie als in een operatiekamer van een modern ziekenhuis. Bovenop de toeters en bellen van een batterij aan medische apparatuur verbruikt een gemiddeld ziekenhuis bij operaties ook nog eens zo’n 100.000 instrumenten per jaar – scharen, klemmetjes, pincetten, noem maar op. 

Van belang is om te realiseren dat al deze instrumenten op tijd gesteriliseerd en gebruiksklaar in de operatiekamer aanwezig moetenzijn; en het personeel ready to go. Een operatie is een ongelooflijk complex proces, met impact tot ver buiten de muren van de operatiekamer. 

 

Dokters en ingenieurs 

Wat gebeurt er als je ingenieurs laat meekijken bij dit proces? Dat is precies wat het Reinier de Graaf ziekenhuis vijftien jaar geleden besloot te doen. Het voorlopige hoogtepunt is een mede door de TU Delft vormgegeven en ingericht operatiekamer complex. Hier houdt DORA de wacht, de Digital Operating Room Assistant. Zij monitort en ontrafelt de complexiteit van de operatiekamer en maakt operaties nu al veiliger en comfortabeler dan ooit tevoren, voor zowel patiënt als personeel.

 

Meer innovatie 
Het inkijkje reikt vanavond tot buiten de operatiekamer. U maakt deze avond ook kennis met Project March, het studententeam van de TU Delft dat werkt aan een exoskelet voor mensen met een dwarslaesie.