Prof. dr. Henk Langendijk

Creatieve accounting en fraudulent reporting

Henk Langendijk is emeritus Hoogleraar Externe verslaggeving aan Nyenrode en de UVA, maar wordt nog veelvuldig gevraagd bij advies en presentatieopdrachten bij ING, Rabobank of de NBA. Hij was werkzaam in de accountancy (o.m. Andersen) en daarna in de wetenschap met als aandachtsgebied creative accounting en fraudulent reporting. Daarnaast is hij als deskundige betrokken (geweest) bij Ahold zaak namens OM, Fokker namens VEB en Vestia namens curator. 

Dr. Ferdy van Beest

Integrated Reporting, Duurzaamheid & Integrated thinking

Dr. Ferdy van Beest is als Senior Adviseur Audit verbonden aan Flynth adviseurs en accountants. Daarnaast is hij als universitair docent verbonden aan de Nyenrode Business universiteit, gespecialiseerd in het vakgebied externe verslaggeving. In het verleden is hij werkzaam geweest als senior toezichthouder voor de AFM. Hij heeft tevens veel ervaring als spreker, o.a. voor de NBA. 

Prof. dr. Jacques de Swart MBA

Data Science in Finance, Controlling en Auditing

Jacques de Swart is professor Toegepaste Wiskunde op Nyenrode Business Universiteit. Hij is tevens verantwoordelijk voor de Data Analytics groep binnen de Consultingpraktijk van PwC NL. Deze groep bestaat uit ongeveer 60 empathische econometristen en statistici die gespecialiseerd zijn in het ontwerpen en ontwikkelen van besluitvormingsmodellen en het creëren van “eye openers” voor managers middels “turning bytes into insights”. Jacques heeft een passie voor het onthullen van de pracht en kracht van de wiskunde in het bedrijfsleven en heeft daar inmiddels ruim 20 jaar ervaring in.

Drs. Roderik Meeder RA

Leiderschap in Accountancy & Controlling (en waarom je het zeker geen soft skills moet gaan noemen)

Roderik Meeder is manager Group Reporting Rabobank Nederland, verantwoordelijk voor coördinatie van alle werkzaamheden om te komen tot jaarrekening, jaarverslag van de Rabobank Groep en maandrapportage voor de Groepsdirectie. De afgelopen jaren is hij vooral bezig geweest met de praktijk en opleiding van de gedragsaspecten voor accountants en controllers. Hij houdt zich als docent op Nyenrode bezig met “impactvol spreken”, alsmede dilemma’s in praktijk.

Prof. dr. Leen Paape RA RO CIA

Control in een VUCA wereld; hoe moet dat?

Leen Paape is hoogleraar Corporate Governance en bijna 10 jaar lid van het College van Bestuur van Nyenrode geweest. Hij is tevens commissaris/toezichthouder bij een coöperatieve verzekeraar en een ondernemingspensioenfonds. Daarnaast is hij lid van de Raad van Advies van het Centrum voor Mens & Luchtvaart. Daarvoor was hij verbonden aan Protiviti en Partner binnen PwC. Hij startte zijn carrière in het leger. Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie te Breda was hij werkzaam bij de Koninklijke Land- en Luchtmacht. 

Prof. mr. dr. Marcel Pheijffer RA

Turbulente tijden binnen de accountancy

Marcel Pheijffer is hoogleraar Accountancy, met als bijzonder aandachtsgebied de forensische accountancy. Hij specialiseert zich in onderwerpen zoals fraude, witwassen, integriteit, toezicht en corporate governance. Hij is lid van de MCA (Monitoring Commissie Accountancy; aangesteld door de NBA) en daarnaast de bekendste onderzoeker op het gebied van Fraude (o.a. in Nieuwsuur). In zijn colleges komen steevast actuele voorbeelden aan de orde.