Workshopronde 1 (10:00 - 10:50 uur)
Workshop 1
Optimaliseer het zorgpad dementie met de dementie toolbox
Zorgverzekeraar CZ
De afgelopen jaren heeft CZ zich ingezet om samen met regionale zorgpartijen het zorgpad dementie te verbeteren. Met nieuwe zorgconcepten en tools. Wij delen graag onze kennis en learnings. Speciale aandacht zal uitgaan naar onze ervaringen met het experiment van de regionale Mantelzorgtest in Moerdijk, Tilburg en Breda.
Door: Koen Kasper projectleider programma Dementie CZ, Eef Schoneveld, wethouder Zorg, Onderwijs en Welzijn gemeente Moerdijk en Nicolette Hendriks, Beleidsadviseur Gezondheid gemeente Moerdijk
Workshop 2
Ontwikkelingen in de verpleeghuiszorg: welke trends en veranderingen hebben er de afgelopen 12 jaar plaatsgevonden in de zorg?
Trimbos-instituut
In de workshop gaan we in de Monitor Woonvormen Dementie, een studie die sinds 2008 tweejaarlijks wordt uitgevoerd om te onderzoeken hoe het er in de Nederlandse verpleeghuizen voor staat met de kwaliteit van zorg voor mensen met dementie In november hebben we de resultaten van de vijfde meetronde geanalyseerd, waardoor we inzicht hebben in de veranderingen over de tijd tussen 2008-2019. In deze workshop willen we stil staan bij opvallende veranderingen en in discussie gaan met de deelnemers over hoe deze veranderingen verklaard kunnen worden, men deze herkent in de eigen praktijk en wat er mogelijk nodig is om zorgelijke veranderingen aan te pakken. Tevens zal er input zijn van een woonvoorziening die deel heeft genomen aan de vijfde meetronde van de Monitor, zij vertellen wat de resultaten hen hebben opgeleverd en hoe de Monitor hen heeft geholpen de kwaliteit van zorg te verbeteren.
Door: Marleen Prins, Wetenschappelijk medewerker en promovenda - Programma Ouderen, Milan van der Kuil, wetenschappelijk medewerker, Trimbos-instituut
Workshop 3
"bij mij doet ze dat nooit!"
Ervarea
Een workshop over onbegrepen gedrag bij mensen met dementie. Er is altijd die ene collega of dat ene familielid dat zegt "bij mij doet ze dat nooit", net als je het met elkaar over dat gedrag hebt wat je bij iemand met dementie moeilijk vindt. Als we niet uitkijken wordt deze collage of dochter een beetje vermoeid aangekeken "oh bij jou doet ze dat weer niet"... en dat is jammer wat deze persoon doet schijnbaar iets waardoor onbegrepen gedrag niet ontstaan.
In deze workshop worden de deelnemers meegenomen een aantal factoren die het gedrag van mensen met dementie beïnvloeden. Dit gebeurt door ervaringsoefeningen en theorie.Door je bewust te zijn van deze factoren kun je gedrag op een positieve manier ombuigen of voorkomen.
De workshop is praktisch, laagdrempelig en vrolijk. Het geeft de deelnemers concrete handvatten om mee aan de slag te gaan in de eigen praktijk. En wie weet zeg jij dan ook "bij mij doet ze dat nooit!"
Door: Barbara Oppelaar, directeur, trainer Ervarea
Workshop 4
Onderzoek naar de inzet van (muziek) therapie bij mensen met dementie en hun mantelzorgers.
Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie
De kennisinnovator van de beroepsvereniging, neemt u in 10 minuten mee op reis door het muziektherapeutischelandschap van vandaag en morgen. Dr. Anna-Eva Prick zal daarna ingaan op de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van muziek(therapie) voor mensen met dementie (intramuraal en extramuraal) en ingaan op twee lopende onderzoeken, namelijk de opzet van een implementatie-onderzoek van muziektherapie voor thuiswonende mensen met FTD (gesubsidieerd door Alzheimer Nederland) en de presentatie van de voorlopige resultaten van de ZonMw studie ‘De Juiste snaar met muziek’: een RCT-studie naar de effecten van muziektherapie op mensen met dementie en zijn of haar omgeving.
Er is een mogelijkheid om via de chat vragen te stellen.
Door: Gea van Straaten, kennisinnovator van de Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie (NVvMT) en muziektherapeut bij zorggroep Solis; Dr. Anna-Eva Pric, universitair docent klinische psychologie bij de Open Universiteit
Workshop 5
Einde overgangsjaar Wzd: Hoe goed kennen we de Wzd en wat zijn opgedane ervaringen
Ideon en Zeeuwse Zorgschakels
In deze workshop staan kennis van en praktijkervaringen met de Wet zorg en dwang centraal. Eerst presenteren casemanagers van Zeeuwse Zorgschakels twee casussen uit de praktijk. Hierna wordt u uitgedaagd uw eigen kennis te meten met een Kennismonitor. Er is veel ruimte voor discussie en inbreng van eigen ervaringen.
Door: Marlijn Abbink, algemeen directeur Ideon; dr. Denise de Waal, manager netwerken en kwaliteit Zeeuwse Zorgschakels & één of twee twee casemanagers dementie van Zeeuwse Zorgschakels
Workshop 6
Hoe zet je kunst, cultuur en creativiteit in in de wereld van dementie?
Lectoraat Image in Context, kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen & LKCA
Ingrid Smit (LKCA) en Anke Coumans (Kenniscentrum Kunst & Samenleving, Hanzehogeschool Groningen) gaan in deze sessie in op de betekenis van kunst, cultuur en creativiteit voor mensen met dementie en de mensen om hen heen. Hoe kun je kunst en cultuur inzetten om een menselijkere en leefbaardere wereld te maken voor de mensen met dementie, hun familie en de verzorgers? Wat voor effecten heeft het en bij welke partijen kun je terecht voor financiering? We gaan in op de voorlopige resultaten van het Zonmw onderzoek Aan beide kanten van het raam in ’t Blauwbørgje in Groningen, en nemen jullie mee in de ervaringen en reacties tot nu toe.
Door: Ingrid Smit, specialist Cultuurparticipatie LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst); Anke Coumans, Lector Image in Context bij het Kenniscentrum Kunst & Samenleving van Hanzehogeschool Groningen
Workshop 7
1 + 1 = 3. Werken met cijfers in dementiezorg en ondersteuning
Dementiezorg voor Elkaar
Welke cijfers (data) kun je gebruiken om de kwaliteit van zorg en ondersteuning te verbeteren? En hoe doe je dat dan. Wat kun je doen met het ‘Register Dementiezorg en Ondersteuning’, dat meer inzicht geeft in het gebruik van zorg en ondersteuning door mensen met dementie en hun naasten? Dementiezorg voor Elkaar ontwikkelde een handig stappenplan om ketenregisseurs en anderen te helpen gebruik te maken van data. Geen enkele feeling met dit onderwerp, maar wel ermee aan de slag willen? Don’t worry, de speciale ‘Data voor dummy’s’ helpt je op weg. En leer van de lessen en inzichten van de pilotregio’s die hiermee al aan de slag zijn gegaan.
Door: Marloes Berkelaar, Vilans
Workshop 8
Dementievriendelijk als relatie-instrument
Samen dementievriendelijk
Omdat dementie steeds vaker voorkomt is de kans dat je er in je werk mee te maken krijgt, ook steeds groter. Een dementievriendelijke organisatie kan je onderscheidend maken. Hoe zet je een dementievriendelijke organisatie in als relatie-instrument? Waarom kiezen bedrijven ervoor? Wat levert het mensen met dementie eigenlijk op? En je organisatie?
SPAR Nederland en Monuta Uitvaartverzorging, twee heel verschillende bedrijven die ervoor kozen om ‘dementievriendelijk’ te worden delen hun ambities, werkwijzen, gemaakte keuzes en opbrengsten graag met u. Vanzelfsprekend bent u ook van harte uitgenodigd om úw ervaringen te delen. Inspiratie is dan ook het motto voor deze workshop die met name bedoeld is voor bedrijven die dementievriendelijk willen worden, maar ook voor beleidsmakers, raadsleden of wethouders van gemeenten in hun stappen naar een dementievriendelijke samenleving.
Door: Hans Scheel (Monuta Uitvaartverzorging), Marian Gerritsma (Spar) en Xandra Gruijs (Samen dementievriendelijk)
Workshop 9
De progressie van dementie beter in kaart brengen: de cognitive-functional composite
Alzheimercentrum Amsterdam
In deze workshop willen we graag:
1) Onze bevindingen presenteren: we hebben een nieuwe maat ontwikkeld om de progressie van dementie in kaart te brengen.
2) Daarnaast willen we een stap maken naar de implementatie: wat is er nu voor nodig om deze nieuwe maat in de praktijk te gaan gebruiken? Aan de hand van een interactieve component (korte brainstormsessies in kleine groepen) willen we deze vraag beantwoorden.
3) Afsluiten met een stappenplan voor implementatie naar aanleiding van de input van de belangrijkste stakeholders.
Door: dr. Roos Jutten (post-doc) en dr. Sietske Sikkes (universitair docent)
Jaarevent Deltaplan Dementie 2020
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nl
Denijs Guijtinfo@deltaplandementie.nlhttps://www.aanmelder.nl/116586/subscribe
2020-11-03
2020-11-05
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Jaarevent Deltaplan Dementie 2020Jaarevent Deltaplan Dementie 20200.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Jaarbeurs UtrechtJaarbeurs UtrechtJaarbeursplein 3521 AL Utrecht Nederland