Hieronder vind je een overzicht van de workshops die in week 2 worden aangeboden. Schrijf je in vóór maandag 11 mei, 16:00 uur. Je krijgt een uitnodiging voor Microsoft Teams voordat de workshop begint.

Mocht je nog tips of suggesties voor onderwerpen hebben, laat het dan weten aan Jaap.

Desk research, hoe vind ik wat ik zoek?

Dinsdag 12 mei van 9:20 - 12:10 

Een belangrijk deel in de Connect-fase van het ontwerpproces dat je nu doorloopt bestaat uit onderzoek doen. Maar hoe doe je dat eigenlijk, en waar begin ik? In twee delen laat Elitza Voutcheva (Mediatheek) je zien hoe je gedegen onderzoek doet, én hoe je de resultaten op de juiste manier laat terugkomen in bijvoorbeeld je verslag of presentatie.

Deel 1 behandelt de volgende punten: Welke bronnen gebruik ik waarvoor, waar vind ik ze en wat zijn de verschillen (informatief voor de oriëntatiefase, bedrijfsgegevens, statistieken, wetenschappelijke onderzoeken, trends etc.) Type bronnen voor het beantwoorden van verschillende deelvragen (bekijk je deelvragen als een echte onderzoeksvraag) Je krijgt oefeningen en huiswerk mee, om onderzoek te doen binnen je eigen project. Hierop komen we in de volgende workshop terug.

Docent: Elitza Voutcheva

Basisfotografie

Dinsdag 12 mei van 9:20 - 12:10 

Beelden gaan razendsnel de wereld over. Ze zijn niet alleen technisch sterk, maar vertellen ook een boeiend verhaal. Maar om goed te kunnen fotograferen, zul je eerst moeten begrijpen hoe een digitale spiegelreflexcamera werkt.

In deze workshop leer je in diverse licht- en bewegingsomstandigheden technisch een goede én interessante foto te maken. Zo kijken we onder andere naar:

  • Iso
  • Diafragma
  • Sluitertijd
  • Witbalans
  • Compositie

Neem je camera mee (als je die hebt), en anders is er een aantal camera's beschikbaar om mee te oefenen.

Docent: Margot de Heide

In Search of Inspiration

Dinsdag 12 mei van 9:20 - 12:10 

Inspiratie krijg je vaak door patronen te doorbreken. Dingen anders dan anders doen, kan een wereld van verschil maken voor je inspiratie niveau. En soms zorgt afstand nemen voor nieuwe perspectieven. Dus waar haal je inspiratie vandaan als je niet meer weet waar je het zoeken moet? En hoe zorg je dat je designers block je niet te pas en te onpas overvalt?

Docent: Nino Gontcharova 

Remote working - deel 1

Dinsdag 12 mei van 9:20 - 12:10 

In deel 1 van deze driedelige workshop over remote working gaat het over het organiseren van jezelf en je team, om ervoor te zorgen dat je voldoende kennis in huis hebt, om vanuit je eigen huiselijke duikboot de volgende ontwerp sprint in te gaan. Zodat je niet alleen als team tot toffe ontwerp resultaten komt, maar ook nog mentaal gezond blijft.

In deze workshop leer je verscheidene methoden om jezelf en je team te structureren, leer je de valkuilen van remote working en ook trucs om deze te omzeilen. Bovendien is het een hands-on workshop waarbij we je meenemen langs de tools om samen te ontwerpen en ook tools om je designs te testen.

Benodigdheden: Sharpie’s, papier, post it’s, smartphone, koptelefoon. Zorg dat je een account hebt in Miro.

De instructie voor deze workshop verschijnt dinsdag op CumLaude, in de map Online Workshops, en van 11:00 - 12:00 zitten Suzanne en Elise in Microsoft Teams klaar om dit met je te bespreken.

Docenten: Elise van Beurden en Suzanne van Rossen

Kalligrafie

Vrijdag 15 mei van 13:00 - 16:00 

Bij deze workshop ga je werken met echt papier en echte inkt. Na een korte geschiedenis over het ontstaan van de Chinese karakters, leer je van Kayee de juiste schrijfwijze en uitspraak, in Kantonees en Mandarijn.

Docent: Kayee Lee

Hoe kun je je doelgroep benaderen in tijden van de Coronacrisis?

Vrijdag 15 mei van 13:00 - 16:00 

Tijdens deze workshop leer je hoe je je doelgroep goed kunt benaderen met behulp van bijvoorbeeld vragen of creatieve sessies. 

Middels een digitaal werkboek gaan jullie aan de slag met opdrachten waarbij geen fysiek contact met de doelgroep nodig is, maar waar wel inzichten mee kunnen worden verkregen.

Docent: Nancy Rijsdijk

Hip before it’s happening - trendonderzoek als manier om snel inzichten uit buitenwereld binnen te halen

Vrijdag 15 mei van 13:00 - 16:00 

Iedereen heeft wel een fascinatie voor de toekomst. En soms zou je wel eens in een glazen bol willen kijken. Welke grote veranderingen komen eraan? In welke richting veranderen de waarden en behoeften van mensen? Wat kan jij daar dan mee als ontwerper?

In deze workshop gaan we heel snel door de belangrijkste stappen van trendonderzoek: signaleren, analyseren en toepassen. Handig om snel tot eerste inzichten te komen voor jouw Design Challenge.

Docent: Syl Delissen en Saskia Best

Expo Strijp-S

Vrijdag 15 mei van 13:00 - 16:00 

Bruce begeleidt jullie tijdens deze digitale excursie met gecureerde projecten die inspelen op mens, technologie en natuur. Neem de tijd om alle projecten rustig te bekijken en de bijbehorende artikelen te lezen. Bespreek met elkaar in de chat de projecten die jullie zien en laat in Miro weten wat jullie hebben ontdekt over de projecten. Welke technieken gebuiken ze, wat zijn de thema's, hoe ervaar jij het en wat vind jij er van?!? Veel plezier en geniet ervan!

Docent: Bruce Moerdjiman

Legends of the design world

In eigen tijd te doen

Ted.com heeft een playlist samengesteld van Design Legends. Architecten, product designers, grafisch ontwerpers en andere grootheden uit de designwereld geven hun perspectief op design en op het leven. Uit deze 18 verschillende Ted Talks kun jij jouw eigen selectie samenstellen van wat jij interessant vindt.

Aan deze Ted Talks (link) is een opdracht gekoppeld, deze maak je voor jezelf en laat je terugkomen in je ontwerpverslag.

De opdracht

Bekijk een selectie van minimaal 3 Ted Talks uit deze reeks en verwerk je bevindingen in een verslag van één A4. Met behulp van de volgende vragen kun je je bevindingen in een verslag verwerken:

  • Wat viel je op? Maak een korte samenvatting per Ted Talk;
  • Welke overeenkomsten zie jij in de werkwijze van deze ontwerpers en van jou?
  • Benoem verschillende perspectieven op design die in de Ted Talks naar voren komen. Beschrijf vervolgens wat jouw visie is en hoe dit overeenkomt of verschilt met de visie van deze ontwerpers.
  • Conclusie: 1) Welke kansen zie jij wellicht om dit toe te passen op jouw Design Challenge en 2) wat neem jij van deze Design Legends mee als ontwerper?

 

Je gegevens

Controleer hieronder je gegevens, en kies de workshop uit. Na het verzenden van het formulier, ontvang je een bevestigingsmail. Middels de link in die mail, kun je je inschrijving nog aanpassen (zolang er nog plekken zijn en de inschrijving nog open is).


 

Let goed op: voor de workshop Legends of the design world hoef je je niet in te schrijven, volg de instructies die hierboven bij de workshops staan vermeld en laat het terugomen in je ontwerpverslag.