Jury Innovatie Award


                   
                  

 


Een initiatief van JUNG en de Architect

Marc Koehler (voorzitter) 
Eigenaar MKA

Marc Koehler (Naarden, 1977) studeerde Engineering aan de Amsterdam School of Technology, Urbanism aan de Technische Universiteit van Lissabon en Architectuur aan de Technische Universiteit Delft, waar hij in 2003 cum laude afstudeerde.
Na werkzaam te zijn geweest bij het Amsterdamse architectenbureau Architekten Cie., richtte Marc in 2005 zijn eigen ontwerpbureau MKA op. Marc was tussen 2004 en 2011 docent op de Faculteit Bouwkunde van de TUDelft.

Het werk van Marc Koehler is veel gepubliceerd en tentoongesteld, zowel in Nederland als internationaal. Marc is een veelgevraagd spreker op openbare bijeenkomsten en op universiteiten, waar hij zijn mening deelt over de huidige staat en de potentiële toekomst van architectuur.
Momenteel is MKA betrokken bij het ontwerp van ecologische duinhuizen, experimentele collectieve woningbouwprojecten, stedenbouwkundige studies voor zelfgemaakte steden en verschillende collectieve gebouwen zoals de Universiteit Gent en de Bibliotheek Antwerpen Edegem.

MKA is initiatiefnemer van Superlofts; een groeiend internationaal netwerk van bouwgemeenschappen die ideeën en inspiratie delen over zelfgemaakte woningen en coöperatieve ontwikkeling.

* Beeld Jordi Huisman


Antoine van Erp
Eigenaar Matters Makers

 
Antoine van Erp is in 2011 afgestudeerd aan de TU/e in de leerstoel van Architecture and Urban Cultures.
Tijdens zijn loopbaan heeft Antoine gewerkt in Rotterdam, London en Amsterdam aan o.a. het hoofdkantoor van Google (California), het hoofdkantoor van Booking (Amsterdam), een 50 meter grote beloopbare sculptuur midden in Manhattan genaamd “The Vessel” , een parfumfles voor Christian Louboutin, de renovatie van de David Geffen Hall (New York), de renovatie van de D,E,F en G pier op Schiphol (interieur), de winnende competitie voor het Rhijnspoorgebouw in Amsterdam (bouwkunde faculteit) en ontwerpend onderzoek over de waterveiligheid in de Rijn Maas Delta om een duurzame en biodiverse toekomst voor het Nederlandse dijklandschap te ontwikkelen.

In het afgelopen decennium werkte Antoine voor onder andere Heatherwick Studio, UNStudio, Powerhouse Company en Studio Marco Vermeulen aan innovatieve ontwerpen wereldwijd. Zijn ontwerp ervaring omvat installaties, openbare ruimtes, kantoren, woningen, landschappen, interieurs, meubels en hij is gepassioneerd in het bouwen van prototypes en modellen met digitale productietechnieken.

In 2020 heeft Antoine Matter Makers opgericht. Een ontwerpbureau dat holistische, innovatieve concepten en ontwerpen maakt met speciale aandacht voor materialen en onze planeet.


Dirk van den Heuvel
Universitair Hoofddocent leerstoel Woningbouw afdeling Architectuur TU Delft | Hoofd Jaap Bakema Study Centre Het Nieuwe Instituut


Dirk van den Heuvel is Universitair Hoofddocent bij de leerstoel Woningbouw van de afdeling Architectuur. Hij is tevens Hoofd van het Jaap Bakema Study Centre bij Het Nieuwe Instituut in Rotterdam. Zijn expertise geldt de moderne architectuur en stedenbouw van de naoorlogse periode van de twintigste eeuw, in termen van architectuurtheorie en -geschiedenis en de aanverwante gebieden van culturele studies en discoursanalyse. Zijn meest recente boek is 'Jaap Bakema and the Open Society' (Archis, 2018).

In 2017 ontving Van den Heuvel een Richard Rogers Fellowship van de Amerikaanse Harvard universiteit voor zijn onderzoeksproject Socio-plastics naar het New Brutalism in de architectuur in relatie tot de politiek van de Britse verzorgingsstaat. Hij was curator van de Nederlandse bijdrage voor de veertiende internationale architectuurtentoonstelling van de Biennale in Venetië in 2014. Van den Heuvel was eveneens curator van de tentoonstelling 'Structuralisme' in Het Nieuwe Instituut in Rotterdam (2014), samen met Herman Hertzberger, en van de tentoonstelling 'Changing Ideals: Re-thinking the House' voor Bureau Europa, Maastricht (2008).
Met Max Risselada organiseerde hij twee internationale tentoonstellingen en gelijknamige publicaties: ‘Team 10 – In Search of a Utopia of the Present’ (NAi, 2005) and ‘Alison and Peter Smithson – from the House of the Future to a house of today’ (010, 2004). Andere boekpublicaties zijn 'Architecture and the Welfare State' (Routledge, 2015, with Mark Swenarton and Tom Avermaete) en ‘Lessons: Tupker / Risselada. A Double Portrait of Dutch Architectural Education’ (SUN, 2003, with Madeleine Steigenga and Jaap van Triest).

Hij is redacteur van de publicatiereeks Delft Architectural Studies on Housing, DASH (nai010 publishers) en van het open-access, on-line tijdschrift voor architectuurtheorie Footprint. Hij is daarnaast lid van de redactie van het Spaanse open-access on-line onderzoekstijdschrift VLC Arquitectura. Hij was ook redacteur van OASE (1993-1999). Van den Heuvels werk is gepubliceerd in diverse internationale tijdschriften en on-line media, waaronder the Journal of Architecture, AA-Files, Volume en de Nederlandse website ArchiNed. Hij heeft gewerkt als architect voor de bureaus van Neutelings Riedijk Architecten, De Nijl Architecten, en Madeleine Steigenga. Zijn favoriete gebouw is het Sir John Soane’s Museum in Londen.


Robert van Ieperen
Partner Fakton


Robert van Ieperen (Rotterdam, 1970) studeerde in 1993 af aan de Hoge Hotelschool te Maastricht met als specialisme Facilitair Management. Vervolgens is hij Bouwkunde aan de Technisch Universiteit te Eindhoven gaan studeren met specialisme Vastgoedmanagement, afgestudeerd in 1998.

Per 2000 is Robert gestart bij Fakton. Waarbij hij in 2006 toegetreden is als partner, thans: Partner Fakton Capital Amsterdam. Robert is gespecialiseerd in complexe selectie-, onderhandelings-, contracterings-, en besluitvormingsprocessen in de volgende aandachtsgebieden: Ontwikkeltenders, complexe multipartiete gebieds- en vastgoedontwikkelingen, samenwerkingsvormen, financiële haalbaarheid en financieringsstrategieën, herontwikkeling monumentaal vastgoed, financiële besturings- en monitoringsopgaven vastgoed, betaalbaarheid woningmarkt.

Tijdens zijn loopbaan heeft Robert gewerkt bij KPMG, IVBM Vastgoedbeleggers, Amvest Vastgoed en was hij lid van de Orde van Organisatie Adviseurs. Sinds 2006 is Robert Mediator en sinds 2012 is hij lid van de MRICS. Regelmatig deelt Robert een blog op zijn LinkedIn pagina.


Marianne Lahr (secretaris)
Eindredacteur
de Architect

Marianne Lahr werkte tien jaar voor het Nederlands Architectuurinstituut respectievelijk NAi Uitgevers in Rotterdam.
Sinds 1999 is zij als zzp’er werkzaam voor diverse uitgeverijen, veelal op het gebied van architectuur en stedenbouw, vanaf 2010 als bureau- en vervolgens eindredacteur van de Architect.


Heb je vragen?

Neem voor vragen contact op met Astrid de Wilde, secretaris van de jury, via marianne.lahr@vakmedianet.nl.