Jury Oeuvre Award
 


 

Een initiatief van de Architect

 

Thijs Asselbergs (voorzitter)
Hoogleraar Architectural Engineering
Faculteit Bouwkunde, TU Delft


Thijs Asselbergs (1956) is architect en studeerde in 1982 af aan de Technische Universiteit Delft. Hij was een van de oprichters van Items, Tijdschrift voor vormgeving dat tussen 1982 en 2011 tweemaandelijks verscheen.

Asselbergs is oprichter en eigenaar van Thijs Asselbergs architectuurcentrale, een bureau voor architectuur en stedenbouw. Zijn projecten zijn nationaal en internationaal bekroond, zoals TivoliVredenburg (Rietveldprijs 2015, genomineerd voor de Mies van der Rohe Award), Ruimte voor de Waal (Nederlandse Bouwprijs 2017 en NRP Gulden Feniks 2017) en Gartenstadt Krefeld (Krefelder Architekturpreis 2018).

Thijs Asselbergs heeft aan verschillende scholen en instituten lesgegeven. Van 1986 tot 1990 was hij hoofd van de masteropleiding architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Sinds 2008 is hij hoogleraar Architectural Engineering aan de faculteit Bouwkunde van de Technische Universiteit Delft.

Tussen 1990 tot 1994 was hij stadsarchitect van Haarlem. Van 1996 tot 2000 was hij voorzitter van de welstandscommissie van Den Haag en van 2002 tot 2006 adviseur welstand voor de Rijksbouwmeester. Tot 2010 was hij voorzitter van stichting Archiprix Nederland en Archiprix International.


Jan van Barneveld
Directeur
Alliantie Ontwikkeling


De Alliantie is een van de grootste woningcorporaties van Nederland en heeft voor haar projectontwikkelingsactiviteiten Alliantie Ontwikkeling in het leven geroepen. Alliantie Ontwikkeling is actief in de Noordflank van de Randstad, met nadruk op de gemeenten Amsterdam, Hilversum, Amersfoort, Huizen en Almere. Jaarlijks worden ongeveer 1.500 woningen ontwikkeld en gerealiseerd, waarvan er ruim 1.000 in portefeuille van de Alliantie komen.

Jan heeft een financiële achtergrond (accountancy) en was in het verleden werkzaam bij DHV en Ymere. Al vroeg in zijn carrière heeft hij zich verbreed van financieel naar vastgoed. Uit dien hoofde was hij betrokken bij tal van grote gebiedsontwikkelingen, waaronder Vathorst, IJburg, Buiksloterham en de Westelijke Tuinsteden.

Van 2013 tot 2019 was hij bestuurslid van de NEPROM. Op dit moment is hij bestuurslid van OBA (Ontwikkelen en Bouwen in Almere). Inclusieve en leefbare wijken op lange termijn vormen zijn drijfveer bij het ontwikkelen.


Liesbeth van der Pol
Architect
Dok Architecten

Ir. Liesbeth van der Pol Arch. (Amsterdam, 1959) studeerde in 1988 cum laude af aan de TU Delft. Voor en tijdens haar studie was ze werkzaam bij diverse Nederlandse en buitenlandse architectenbureaus. In 1989 vestigde ze zich als zelfstandig architect. Samen met haar partner Herman Zeinstra richtte ze in 1995 het bureau Atelier Zeinstra van der Pol op, dat snel groeide en bekendheid kreeg met een grote verscheidenheid aan projecten, waaronder woningbouw, gebouwen voor cultuur en industrie.

In 2007 was ze een van de mede-oprichters van Dok architecten, waar Van der Pol samen met Patrick Cannon aan het hoofd van staat. Ze adviseerde van 2008 tot 2011 als Rijksbouwmeester de regering over het architectuurbeleid. Van 2014 tot 2017 was ze Supervisor Architectuur en Stedenbouw van Schiphol Airport. En van 2017 tot 2019 vervulde ze de rol van Coördinerend Architect bij de renovatie van het Binnenhof in Den Haag.

Van der Pols werk kenmerkt zich door aandacht voor locatie en gebruiker. Haar werk spreekt door kracht, kleur en expressie. Haar gebouwen zijn uitgesproken karakters. Ze bestudeert ieder ontwerp met energieke aquarellen en schetsen, laag voor laag, en komt zo steeds dichterbij een definitieve vorm.

Naast haar werk als architect was en is van der Pol verbonden als gastdocent aan verschillende universiteiten en academies en heeft ze zitting genomen in talloze jury’s. Ze was Head of Man and Public Space aan de Design Academy Eindhoven en ze is regelmatig te gast als spreker tijdens lezingen, debatten, congressen en workshops.

Harm Tilman (secretaris)

Hoofdredacteur
de Architect


Harm Tilman (1954) is sinds 2002 hoofdredacteur van de Architect, een onafhankelijk en opiniërend platform op het gebied van architectuur, stedenbouw, techniek en interieur waarin het ontwerp centraal staat.

Tijdschrift, website en events informeren en inspireren ruimtelijke ontwerpers en plaatsen hun werkzaamheden in een bredere maatschappelijke en culturele context.

Daarvoor was hij coördinator aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam. Tilman studeerde in 1984 af aan de TU Delft, was na zijn studie werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf lezingen en begeleidde projecten op uiteenlopende onderwijsinstellingen in binnen en buitenland. Tevens is hij auteur van tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening.