Hieronder vind je een overzicht van de workshops die in week 5 worden aangeboden. Schrijf je in vóór maandag 25 mei, 16:00 uur. Onderaan de workshop staat de link naar de chat in Microsoft Teams waar je de workshop kunt volgen.

Mocht je nog tips of suggesties voor onderwerpen hebben, laat het dan weten aan Jaap.

Smartphone fotografie

Dinsdag 2 juni van 9:20 - 12:10 

Altijd al lekkere plaatjes willen schieten met je telefoon? Bij deze workshop krijg je tips, tricks en de basics van (telefoon) fotografie om jouw projecten, research of je vakanties prachtig vast te leggen.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Jonathan van den Broek

Cultural Differences in UX

Dinsdag 2 juni van 9:20 - 11:20 

Learn how to consider a culturally sensitive User Experience Design to develop better and more meaningful products and services.

Deze workshop wordt als onderdeel van onze internationale samenwerking met de Hogeschool West-Vlaanderen (Devine) ook aan studenten van deze hogeschool gegeven.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Saskia Best en Judith Hauke

Brand Design

Dinsdag 2 juni van 9:00 - 10:30 

Learn what branding stands for today and how a brand mindset can help you create more engaging experiences.

Deze workshop wordt gegeven door de Hogeschool West-Vlaanderen (Devine), als onderdeel van onze internationale samenwerking met deze hogeschool. Ook studenten van Devine zullen aan deze workshop meedoen.

NB: de starttijd voor deze workshop is anders dan normaal!

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Christof Capens (Devine)

Design systems in Figma

Dinsdag 2 juni van 10:45 - 12:45 

Learn how to setup a (basic) design system in Figma for real-time collaboration. We start with the fundamentals and work up to a few advanced workflows to make adaptive layouts.

Deze workshop wordt gegeven door de Hogeschool West-Vlaanderen (Devine), als onderdeel van onze internationale samenwerking met deze hogeschool. Ook studenten van Devine zullen aan deze workshop meedoen.

NB: de starttijd voor deze workshop is anders dan normaal!

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docenten: Frédéric Baert (Devine)

Master your InDesign-masters

Dinsdag 2 juni van 9:20 - 12:10 

Deze workshop richt zich op het instellen en klaarzetten van je InDesign-masters, die je ontwerpverslagen een professionele look geven. Je leert de basics van documentopmaak, zodat je daar nooit meer over hoeft na te denken bij het maken van een volgend ontwerpverslag.

Je leert eenvoudig masters aanmaken, gebruik te maken van een raster en het grid, hoe je kunt werken met de verschillende alinea en tekenstijlen, hoe je paginanummering en voetnoten toevoegt. Kortom, alles wat je maar wilde weten over InDesign!

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docenten: Anne Marlies van 't Hoen


 

Unfreezing Freedom: De toename van data gedreven chilling effect

Vrijdag 5 juni van 13:00 - 16:00

Steeds vaker beoordelen algoritmes ons op basis van onze data. Des te meer die oordelen effect krijgen op onze kansen, des te meer zullen mensen algoritmisch wenselijk gedrag vertonen, of zich juist minder snel uiten. Dit verandert wat we normaal vinden, en hoe vrijelijk we ons durven uiten. Met andere woorden: het verandert onze cultuur.

Bovenstaande quote komt van het symposium Unfreezing Freedom dat plaatsvond op 23 januari 2020. De lezingen van dit symposium zijn online beschikbaar, en geven je een frisse kijk op digitale vrijheid.

De opdracht

Bekijk minimaal de onderstaande lezingen van het symposium en verwerk je bevindingen in een verslag van één A4. Zorg ervoor dat je dat vóór vrijdag 5 juni gedaan hebt. Met behulp van de volgende vragen kun je je bevindingen in een verslag verwerken:

 

ALGEMEEN

 • Wat viel je op in de lezingen?

DIGITALE VRIJHEID

 • Beschrijf in 100 woorden waar digitale vrijheid volgens jou aan moet voldoen.
 • Wat neem je hiervan mee in jouw Design Challenge?
 • Wat neem je hiervan mee als ontwerper?

PRIVACY

 • Waar wordt er data verzameld bij jouw DC opdracht?
 • Hoe zou je deze data kunnen gebruiken?
 • Waar zou je (o.a na het zien van de lezing van Tijmen Schep) rekening mee houden bij het gebruik en inzetten van gebruikersdata?

 

Workshoplink
Op vrijdag 5 juni van 13:00 - 16:00 zit Suzanne van Rossen klaar in Microsoft Teams om met je hierover in discussie te gaan en de impact voor jou als ontwerper te bespreken. Klik op deze link om naar de workshop te gaan.

De lezingen

Tijmen Schep – Social Cooling
Wat gebeurt er als we, gedreven door data, steeds meer zelfcensuur gaan toepassen? Tijmen Schep is Technology Critic en Privacy Designer en presenteert zijn visie op de kracht en het gevaar van data en wat we ertegen moeten doen.
Jeroen van den Hoven – Digital Ethics and Design for Values
Welke ethische problemen komen voort uit digitale ontwikkelingen, zoals Deep Learning, Big Data, IOT en hoe ontwerpen we ethisch verantwoord “Design for X”? Professor Jeroen van den Hoven legt uit op welke manier je je ontwerp of innovatie baseert op ethisch maatschappelijke waarden.

Docent: Suzanne van Rossen

Mensen, goden en technologie

In eigen tijd te doen

Niemand weet hoe onze wereld er over 25 jaar uitziet. Misschien wordt ons werk overgenomen door autonome robots en worden wij daarmee de slaven van de door onszelf gecreëerde technologie. De grote vragen over de toekomst van de mens en zijn verhouding tot technologie worden in deze uitzending van Tegenlicht voorgelegd aan twee belangrijke denkers van dit moment: Kevin Kelly en Yuval Noah Harari.

Aan deze uitzending is een opdracht gekoppeld, deze maak je voor jezelf en laat je terug komen in je ontwerpverslag.

De opdracht

Bekijk de aflevering en verwerk je bevindingen met behulp van onderstaande vragen in een verslag van één A4:

 • Wie is Yuval Noah Harari en waarom heeft hij de autoriteit om over dit onderwerp te praten?

 • Wat zijn technologische trends en ontwikkelingen nu, die een voorbode zijn voor een radicale verandering in de toekomst?

 • Hoe ziet de wereld er over 25 jaar uit volgens jou?

 • Wat zijn volgens jou de grootste vragen m.b.t technologie in onze samenleving?

 • Als wij het hebben over de verhoudingen tussen mens en technologie, waar moet jij als designer rekening mee houden? En hoe ga je dat doen in jouw Design Challenge?

Docent: Nino Gontcharova (voor vragen, geen workshop)

Voor deze workshop hoef je je niet in te schrijven, en kun je hem ook in je eigen tijd doen.


 

Je gegevens

Controleer hieronder je gegevens, en kies de workshop uit. Na het verzenden van het formulier, ontvang je een bevestigingsmail. Middels de link in die mail, kun je je inschrijving nog aanpassen (zolang er nog plekken zijn en de inschrijving nog open is).