Hieronder vind je een overzicht van de workshops die in week 7 worden aangeboden. Schrijf je in vóór maandag 15 juni, 16:00 uur. Onderaan de workshop staat de link naar de chat in Microsoft Teams waar je de workshop kunt volgen.

Mocht je nog tips of suggesties voor onderwerpen hebben, laat het dan weten aan Jaap.

3D Modeling - The Basics

Dinsdag 16 juni van 9:20 - 12:10 

In deze workshop leer je een start maken met het modelleren in 3D, en de theorie erachter. De focus zal hierbij liggen op toepassingen in VR, AR en 3D-printen.

We gaan werken in TinkerCad, zorg er daarom voor dat je daar een account voor hebt. Zorg ook dat je je werkplek van tevoren goed hebt ingericht (met een goede muis bijvoorbeeld), zodat je goed kunt werken.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: René Wondergem

De kunst van het uitstellen

Dinsdag 16 juni van 9:20 - 12:10 

Ben jij een echte uitsteller? Maar ben je ook iemand die wel degelijk een heleboel werk verzet, zolang het maar niet is wat je moet doen? Goed kans dat je dan een gestructureerde uitsteller bent.

In deze workshop krijg je een ander perspectief op jouw uitstelgedrag, en ook nog wat praktische tips en trucs die je op gang helpen. Maar het belangrijkste is dat je je beter over jezelf zult voelen.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Sanka Smeets

Starten met een freelance-carrière of een eigen onderneming?

Dinsdag 16 juni van 9:20 - 12:10 

Steeds meer CMD-ers gaan na (of al tijdens) hun studie als freelancer aan de slag of starten een eigen bedrijf. Tijdens deze workshop delen de onderstaande drie ervaren freelancers/onderneners hun ervaringen en geven zij een kijkje in de keuken. Met een aantal opdrachten en ruime gelegenheid om vragen te stellen aan deze experts, ondervindt je of een eigen bedrijf iets is voor jou.

Dionne van Dijk studeerde zeven jaar geleden af bij CMD Rotterdam en heeft sinds die tijd succesvol als visual designer gewerkt. In eerste instantie voor DEPT, maar sinds anderhalf jaar werkt zij als freelancer voor diverse opdrachtgevers, op dit moment voor de NOS. Haar werk rondom 75 jaar bevrijding is recent genomineerd voor een SpinAward, en jureert zij zelf ook voor de European Design Awards. 

Margot de Heide studeerde vijf jaar geleden af bij CMD en heeft daarna zeker niet stil gezeten. Margot begon als freelance fotograaf tijdens haar studie, en heeft inmiddels al tien jaar voor grote namen gefotografeerd, zoals Albert Heijn. Recent heeft ze - samen met een compagnon - een tweede eigen bedrijf opgezet: Studio Flabbergasted. Daarmee bieden ze totaal oplossingen aan voor startende ondernemers (website, fotografie etc.). Owja, en Margot geeft ook les op de Hogeschool Rotterdam! 

Laura Jongmans is ook oud CMD-er. Na haar studie heeft zij voor verschillende ontwerpbureau’s gewerkt en als UX-designer bij de Consumentenbond. Op dit moment is ze docent interaction design bij CMD, en heeft zij een eigen bedrijf: Skoop Icecream. Het is het enige ijsmerk in Nederland dat ijs maakt met enkel pure ingrediënten en op basis van reststromen. Skoop is opgezet vanuit een design thinking perspectief. Maar hoe ontwikkel en communiceer je over zo’n nieuw product en zorg je er vervolgens voor dat het in de supermarkten komt? Laura beantwoordt al jouw vragen!

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Laura Jongmans, Margot de Heide en Dionne van Dijk

Visual storytelling

Dinsdag 16 juni van 9:20 - 12:10 

Al vanaf het begin van de mensheid worden verhalen gebruikt om boodschappen door te geven. Goede verhalen kunnen inspireren, verklaren, leggen uit, geven voorbeelden en daardoor betekenis geven en gedrag veranderen.

Tijdens deze workshop gaan we in op het verhaal bij jouw concept. Hoe raak je mensen met dit verhaal, en maak je het belang van je concept duidelijk? Je leert op een visuele manier de essentie van je concept te vertellen, waardoor je gebruikers dit kunnen (en wíllen) toepassen in hun levens.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Nino Gontcharova

Alles wat je nooit durfde te vragen over het ontwerpverslag!

Dinsdag 16 juni van 9:20 - 12:10 

Voel je je onzeker over wat je nou precies van je verlangd wordt met het ontwerpverslag? Don’t worry: Jaap en Saskia nemen nogmaals de structuur met je door en geven je handige tips en tricks.

In deze workshop wordt haarfijn wordt uitgelegd wat er van je verwacht wordt, zowel voor DC Opdrachtgever, als voor DC Autonoom.

Vol? No worries: deze workshop wordt volgende week nogmaals gegeven

De workshop wordt in Microsoft Teams gehouden, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Jaap van Grinsven en Saskia Best


 

User-testing als een professional

Vrijdag 19 juni van 13:00 - 16:00

Altijd al willen ervaren hoe een professioneel ontwerpbureau gebruiksonderzoek uitvoert? Tijdens deze workshop geven Romeo en Kim van UX designstudio BLIS.Studio je een kijkje in de keuken. Je leert een gebruikersonderzoek voorbereiden, uitvoeren en de klant adviseren op basis van de inzichten.

In deze workshop leer je hoe je van A tot Z een (online) user test opzet en uitvoert met een case uit de praktijk: een website voor alle Openbare Bibliotheken van Nederland. Je gaat in groepjes van 3 aan de slag om op basis van een prototype een user test voor te bereiden. Deze ga je daarna uitvoeren op een ‘echte’ respondent (spannend!).

Je leert:

  • Welke verschillende interviewtechnieken er zijn en hoe je deze het beste kunt inzetten in een interview.
  • Over verschillende vraagtechnieken Hoe je het beste een interview opbouwt.
  • Hoe je een (online) user test gaat voorbereiden.
  • Een echte (online user test uitvoeren)
  • Bevindingen te vertalen naar bruikbare inzichten voor je klant

Heb jij de ambitie ultieme UX researcher worden met killer interviewskills? Of wil je deze skills toepassen in je volgende project of afstudeerstage. Schrijf je dan in!

Over BLIS.studio: UX Design Elite
BLIS.studio is een UX designstudio voor concept en digital product design. Met onze partners vertalen we strategie naar zichtbare en tastbare innovatie. Wij ontwerpen op basis van inzichten uit data in co-creatie met onze partners, klanten, experts en eindgebruikers. Samen maken we rijke digitale producten en services waarmee we mensen aanzetten.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Kim van Olderen (Interaction designer / UX researcher)en Romeo Vreeken (Creative Director) - BLIS.Studio

Start-ups

Vrijdag 19 juni van 13:00 - 16:00

Wat is je rol als UX’er binnen een start-up? Of denk je er aan om zelf één op te starten? Initiatiefnemers nemen vaak pas UX’ers aan wanneer het idee vorm gekregen heeft in hun hoofd, het business plan is uitgewerkt, investeerders gevonden zijn en minimale vereisten van het product al in de oprichter zijn hoofd zit. Als UX’er wordt de waarde die je kan leveren als snel onderschat en wordt je vaak te laat betrokken.

In deze workshop wil ik jullie mee nemen in mijn reis vanaf onze oprichtingsdag tot livegang van onze eerste app. Wat ga je doen? Maak een plan hoe je je eigen start-up idee, of je huidige studie-project kan klaarstomen tot een “businessplan”. Met de focus op hoe je jouw expertise als UX’er kan inzetten om er een succes van te maken.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Sietze-Jan Sietzema

Time management 

Vrijdag 19 juni van 13:00 - 16:00

In deze workshop leer je met behulp van verschillende technieken jouw tijd beter in te delen. Hierdoor leer je efficiënt te werk te gaan, taken te versimpelen en een planning te maken waardoor alles overzichtelijk is. 

Deze technieken kunnen je helpen tijdens je studie maar ook in je dagelijks leven, zodat je eventuele uitstelgedrag vermindert.

 

De workshop wordt in Microsoft Teams gegeven, klik op deze link om naar de workshop te gaan.

Docent: Roland Donk


 

DDA Talentendag

Donderdag 18 juni van 13:00 - 15:00  

Op donderdag 18 juni vindt de Communication and Media Design Talentendag plaats. Met een keynote van Jeroen van Erp, founding partner van Fabrique & Professor Concept & Design aan de TU Delft wordt je meegenomen in de Future of Design. Wat moet een designer nou kunnen? Welke skills zijn belangrijk? Hoe gaat het vak eruit zien met voice en no interfaces?

Naast de keynote van Jeroen volgen er 2 korte presentaties waarin jullie worden meegenomen in het werk van een aantal toffe en inspirerende best practices van de top van de digitale industrie.

Deelname telt als een Design Challenge workshop.

Zelfstudie - multisensory design

In eigen tijd te doen 

Na het kijken van deze presentatie van ontwerper Jinsop Lee ben je ongetwijfeld geïnspireerd geraakt door het aanspreken van meerdere of alle zintuigen in het concept waar je mee bezig bent. In deze lezing vertelt Simon Harrop ook over het belang van multisensory design en experiences, en HKS ontwierp een prijswinnend "Pop-Up Sensory Design Lab", om ontwerpers te helpen inzicht te krijgen in de gevolgen van een ontwerp (met name ruimtes) op de zintuigen. In dit lab kunnen allerlei concepten worden getest, en onderzocht. 

De rode draad achter deze lezingen en projecten is multisensory design. Design dat alle zintuigen aanspreekt. Want als een design er al goed uit ziet, ben je er dan al? Of zijn er nog meer mogelijkheden om de gebruikerservaring zo sterk mogelijk te maken?

De opdracht
Op basis van deze presentaties en site, ga je op zoek naar twee of meer voorbeelden van multisensory design. Vervolgens achterhaal je waarom deze ontwerpen werken, je kunt daar de theorieën van Jinsop Lee of Simon Harrop bij gebruiken. Na deze analyse neem je je eigen ontwerp uit de Design Challenge onder de loep. Op welke wijze spreekt jouw concept de zintuigen aan? Welke zintuigen worden aangesproken, en op welke wijze? Welke zintuigen mis ik, en zou ik wel graag willen meenemen?

Aan de hand van je bevindingen, beschrijf je hoe je multisensory design kunt toepassen in jouw Design Challenge, en formuleer je een aantal aanbevelingen voor je eigen ontwerp. Deze opdracht maak je voor jezelf en laat je terugkomen in je ontwerpverslag, en geldt daarmee als workshop.


 

Je gegevens

Controleer hieronder je gegevens, en kies de workshop uit. Na het verzenden van het formulier, ontvang je een bevestigingsmail. Middels de link in die mail, kun je je inschrijving nog aanpassen (zolang er nog plekken zijn en de inschrijving nog open is).


 

NB: voor de DDA Talentendag schrijf je je in via de DDA-site. Voor de zelfstudie hoef je je niet in te schrijven. Die opdrachten maak je voor jezelf (in je eigen tijd) en laat je terugkomen in je ontwerpverslag, en geldt daarmee als workshop.