SCID-5-P training (online)
(Semistructured Interview for DSM-5 personality Disorders)

Hoe classificeer je betrouwbaar de DSM-5 persoonlijkheidsstoornissen?
Een efficiënte praktijkgerichte training

De SCID-5-P is een semigestructureerd interview waarmee op een betrouwbare manier de verschillende persoonlijkheidsstoornissen uit de DSM-5 kunnen worden geclassificeerd. In deze korte training leert u om het interviewen en het scoren  eigen te maken.

Er is plaats voor maximaal 18 deelnemers dus wacht niet te lang en ga direct naar inschrijven

Na een inleiding over de achtergronden van de classificatie van persoonlijkheidsstoornissen bespreken we de opbouw van het interview, de wijze waarop doorgevraagd dient te worden naar concrete voorbeelden, en de hoofdbrekens en valkuilen die u verder bij het interviewen kunt tegenkomen.

De antwoorden uit het interview worden systematisch gescoord om tot een juiste classificatie te komen. We kijken samen naar voorbeelden uit de praktijk en we gaan zelf oefenen. We gaan in op het handig gebruik van de SCID-5-P screeningsvragenlijst waarmee je in de praktijk veel tijd kunt besparen. Bovendien staan we stil bij de wijze waarop je een en ander registreert in het dossier, en hoe je de bevindingen en conclusies naar de cliënt terug kunt koppelen. De studiebelasting voor deze training is 6 uur.

Data
Dag 1: donderdag 3 maart  2022 van 09:00 tot 12:00

Dag 2: donderdag 17 maart 2022 van 09:00 tot 12:00

Doelgroep

Psychotherapeuten en gz-psychologen. Klinisch psychologen en psychiaters zijn ook welkom als zij werken met de SCID-5-P.

Kosten 
Inclusief boek, screeningsvragenlijst en scoringsformulier

NVP-leden € 330,00     
NVP-aspirantleden € 220,00
Niet-leden € 400,00
Niet-leden i.o.t. psychotherapeut, klinisch psycholoog of psychiater € 290,00
Literatuur (wordt door ons verstrekt)
  • Han Berghuis & Theo Ingenhoven (2015). Het alternatief DSM-5-model voor persoonlijkheidsstoornissen. PsyXpert, 1 (1), 12-18
  • T. Ingenhoven & Han Berghuis (2019). Persoonlijkheidsstoornissen in de ICD-11. PsyXpert, 5(3), 52-56
  • Boek (bedrag (€ 97,50) kan eventueel in mindering worden gebracht als u het boek al heeft): SCID-5-P, gestructureerd klinisch interview voor DSM-5 Persoonlijkheidsstoornissen (APA, 2016).  Michael B. First, Janet B.W. Williams, Lorna Smith Benjamin, Ronald L. Spitzer. Nederlandse vertaling (Boom, 2017): Arnoud Arntz, Jan Henk Kamphuis, Joël Derks.
  • SCID-5-P screeningsvragenlijst 
  • SCID-5-P scoreformulier

Accreditatie
De cursus is geaccrediteerd door de FGzPt voor de herregistratie KP met 6 punten en door de NVP voor (her)registratie in het Kwaliteitsregister Psychotherapie met 5 punten.

Certificaat
U ontvangt een certificaat indien u voor minimaal 90% aanwezig bent geweest en de cursus met goed gevolg hebt afgerond.

Toetsing en evaluatie
De cursus wordt afgesloten met een evaluatie. 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren