Interactief mini-symposium voor alumni van de MPA
Hogeschool Rotterdam op 18 april 2023 

De MPA opleiding van HR wil graag de banden met alumni van de opleiding versterken omdat onze afgestudeerden de directe link zijn met de dagelijkse praktijk van PA’s.  Door ervaringen op te halen uit de praktijk kunnen we ons onderwijs up to date houden en andersom kunnen wij ontwikkelingen of nieuwe kennis en inzichten terugkoppelen naar onze alumni. 

In dit kader organiseren we een mini-symposium op 18 april van 9:30 – 11:30 uur voor onze alumni, voorafgaand aan het afstudeer symposium waarin de nieuwe PA’s hun masterthese onderzoek presenteren. Het interactieve mini-symposium/masterclass gaat over twee actuele onderwerpen die van groot belang zijn voor PA’s.   

9:30 – 9:35: Opening mini-symposium 

9:35 – 10:25: Taakherschikking in de praktijk 

Bevorderen van passende zorg door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) 

Mr. Drs. Aliënde van Goor, VS AGZ & Jurist Gezondheidsrecht Directie Regulering, Medisch-Specialistische Zorg & Projectleider Taakherschikking NZa. 

Wij hebben NZa projectleider Taakherschikking Aliënde van Goor gevraagd om in te gaan op een aantal uitdagingen en vragen vanuit de praktijk over taakherschikking. Er zijn al veel goede voorbeelden van taakherschikking in lijn met het concept van Passende Zorg, het komt echter nog niet overal ten volle tot zijn recht. Voorbeelden uit de praktijk zijn PA’s die tegen weerstand of onbegrip van managers, medisch specialisten of de RvB aanlopen na afstuderen. Dit kan zich richten op de zelfstandige inzet van de PA bij medisch-specialistische taken, alsmede op de vergoeding en de plek in het functiehuis. Welke tools heeft de NZa om taakherschikking in de praktijk te bevorderen en in hoeverre kan de NZa PA’s ondersteunen bij het streven naar meer taakherschikking binnen het medisch specialistisch domein? Mogelijkheden voor nu en in de nabije toekomst zullen op interactieve wijze worden geëxploreerd. 

10:30 – 11:20: 
Verantwoordelijkheid/aansprakelijkheid bij het tuchtrecht voor PA’s bij klachten na taakherschikking. 

Mr. Eva Deen, docent Gezondheidsrecht, rechter-plaatsvervanger bij Rechtbank Noord-Holland en rechtsgeleerd lid (tuchtrechter) bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg te Amsterdam. 

Wij hebben mr. Eva Deen gevraagd om nader in te gaan op de reikwijdte van bevoegdheden c.q. verantwoordelijkheden voor PA’s als autorisatie na het afstuderen heeft plaatsgemaakt voor het maken van samenwerkingsafspraken. Hoe wordt dan vastgesteld, en door wie, dat een PA-er bekwaam is? En als een PA-er na diplomering overstapt naar een ander specialisme?  Bij wie ligt dan welke verantwoordelijkheid/aansprakelijkheid voor het tuchtrecht bij calamiteiten of klachten na taakherschikking?  In een interactieve sessie met de zaal zal deze materie mede aan de hand van casuïstiek nader worden besproken. 

11:25: Afsluiting 

11:30 – 12: 30: Lunch voor wie wil op het Museumpark

12:30: Start afstudeersymposium 

 

Aanmelding 

Aanmelding voor het mini-symposium en/of afstudeersymposium is mogelijk tot 12 april <Klik hier> 

Accreditatie 

ABAN en NAPA accreditatie is toegekend

Locatie

Het mini-symposium is op de locatie Rochussenstraat 198 te Rotterdam.