VSC-inspiratiebezoek: Eise Eisinga Planetarium​​​​​​​​​​​​​​

Maandag 29 januari 2024, 12:00 - 17:00 uur

Programma uitgelicht

Academia van Vriesland, Franeker. Door: Pieter Feddes van Harlingen (1586-ca.1623)

13:00 - 14:30 uur: Plenair – Belang van wetenschappelijke kennis en verhalen, wetenschap voor iedereen (#sharinghumanity)

  • 13:00 - 13:30 uur: Inleiding door Adrie Warmenhoven

    Directeur van het Eise Eisinga Planetarium Adrie Warmenhoven vertelt over de plek van het planetarium: de oude universiteitsstad Franeker. En over de ‘road to’ UNESCO werelderfgoed: hoe zag dat proces eruit? Wat heeft het het planetarium allemaal gebracht?

  • 13:30 - 14:00 uur: Educatie, wetenschap en cultuur in ‘UNESCO’ door Marielies Schelhaas

    De doelen van zowel UNESCO als VSC overlappen op belangrijke punten: we streven allebei naar het bevorderen van educatie, cultuurbehoud en een open en nieuwsgierige samenleving. Hoe kunnen we elkaar daarin versterken? En op welke gebieden is UNESCO allemaal werkzaam?

  • 14:00 - 14:30 uur: Tijdloze verbeelding - Eise Eisinga en andere iconen uit de techniek- en wetenschapsgeschiedenis door Arjen Dijkstra

    In de achttiende eeuw bouwde Eise Eisinga het mooiste, meest uitgebreide en meest nauwkeurige model van het zonnestelsel dat de wereld ooit gezien had. Het maakte hem op slag wereldberoemd. Zijn Planetarium is nog altijd een venster op de Verlichting, maar ook op de Romantiek, op de achttiende eeuw en op de geschiedenis van de wetenschap.

    Eisinga is niet de enige persoon die ons kan helpen om het verleden goed te begrijpen. Wat kunnen we leren van zijn verhaal? En hoe is dat te combineren met andere bekende figuren?

    Arjen Dijkstra vertelt over het belang van iconen als Eise Eisinga in het kader van de huidige tijd, waarin veel verworvenheden en het vertrouwen onder druk staan. Wat is de kracht van de verbeelding in het overbrengen van bijzondere hoogtepunten uit de techniek- en wetenschapsgeschiedenis?

15:00 - 16:00 uur: Keuzerondes – Bezoek aan het planetarium: uniek erfgoed en ultieme verwonderplek

NB. Deze ronde is ingedeeld in twee delen omdat er maar een beperkt aantal personen in de planetariumzaal past.

  • 15:00 - 15:30 Educatief programma uitgelicht OF Bezoek Eise Eisinga Planetarium

    Stel vragen en wandel rond over de heringerichte tentoonstellingsruimte. Het planetarium is naast een prachtige weerspiegelig van ons zonnestelsel ook een technisch hoogstandje, hoe kan je het planetarium en de verhalen erover inzetten om kinderen te enthousiasmeren voor techniek en wetenschap? Dat kunnen ze bij het planetarium als geen ander.

    Of bezoek in deze ronde de planetariumzaal en verwonder je op zolder, waar alle radartjes van het planetarium hun werk verrichten.

  • 15:30 - 16:00 Bezoek Eise Eisinga Planetarium OF Educatief programma uitgelicht

    Heb je in de vorige ronde het planetarium bezocht? Bezoek dan nu de tentoonstellingsruimte. Was je in de vorige ronde in de tentoonstellingsruimte? Ga dan nu naar het planetarium.

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren