TU Delft Health College​​​​

Kopzorgen

Over mentaal welzijn van jongeren

4 maart 2024

Sociale ongelijkheid, klimaatcrisis en een bizar hoge prestatiedruk. Hoe blijf je mentaal gezond in een wereld waarin alles razendsnel moet en het nog altijd beter kan? Hoe kunnen artsen, ingenieurs, de samenleving en de jongeren hier tegenwicht aan bieden?

 

De wetenschap heeft aangetoond dat het vooral positief gedrag is dat jongeren kenmerkt: de wereld ontdekken, diepe en intieme vriendschappen aangaan, gehoord en gezien worden en bijdragen aan de wereld. De COVID-crisis werkte juist op deze vlakken zo beperkend. De stijgende trend van mentale problematiek is de afgelopen jaren verder ontspoord.

 

Tijdens het Health College op 4 maart spreken Caroline Figueroa (TU Delft), Eveline Crone (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Thijs Launspach (psycholoog, schrijver en (TEDx)-spreker) over de invloed van hersenontwikkeling op denken en gedrag, de potentie van digitale zorg en de impact van geluksterreur. Ook gaan we met elkaar in gesprek onder leiding van Lotte Leufkens. We sluiten de avond af met een borrel.

Hersenontwikkeling, denken en gedrag

Eveline Crone, hoogleraar Ontwikkelingsneurowetenschap in de Maatschappij, onderzoekt wat pubers en adolescenten nodig hebben om zo goed mogelijk op te groeien. Daarvoor legt ze verbanden tussen de ontwikkeling van de hersenen en het ontstaan van patronen in menselijk denken en gedrag. Ze gebruikt hersenscans, vragenlijsten, experimenten én ze gaat heel veel de wijk in voor contact met jongeren en jongerenwerkers.

 

Wat ze begrijpt probeert ze zo goed mogelijk uit te leggen. Vooral aan maatschappelijke partners, jongerenorganisaties en beleidsmakers zodat iedereen vanuit eigen kennis en mogelijkheden verandering kan maken waar jongeren mentaal van profiteren. In dit TU Delft health college neemt ze júllie op sleeptouw.

 

Mentale helpdesk

Waar Eveline Crone aan de duidende kant zit, richt Caroline Figueroa zich juist op preventie. Opgeleid als arts is zij nu universitair docent Digital Health aan de TU Delft. Het grote telefoonbezit onder jongeren ziet zij als een kans hen te ondersteunen in hun mentale gezondheid omdat digitale zorg makkelijk schaalbaar is. Inclusiviteit is daarbij heel belangrijk voor haar, evenals het aansluiten bij de persoonlijk achtergrond en behoefte van elke jongere.

 

In haar onderzoek kijkt ze hoe je digitale oplossingen en de gebruikerservaring kunt personaliseren met gebruik van kunstmatige intelligentie en door middel van co-creatie met de jongeren zelf. Maar ze kijkt verder dan dat. Is de oplossing ook echt effectief? En hoe zorg je ervoor dat het ook echt geïmplementeerd, gebruikt en vergoed wordt?

 

Thijs Launspach

De derde spreker is psycholoog, schrijver en (TEDx-)spreker Thijs Launspach. Thijs schreef boeken over stress, burn-out, en millennials op het werk. Deze avond spreekt hij over mentaal gezond blijven in een wereld van prestatiedruk, geluksterreur en idioot hoge verwachtingen.

Programma

Locatie

TU Delft Aula Congrescentrum

Adres

TU Delft Aula Congrescentrum, gebouw 20

Mekelweg 5 te Delft

 

Parkeren

U kunt parkeren bij: TU Delft Campus - P Aula (P1), Van der Waalsweg, 2628 CN Delft

Deze parkeerplaats is direct naast de Aula. Voor alle parkeerplaatsen geldt betaald parkeren maar door onderstaande uitrijkaart te gebruiken worden geen parkeerkosten in rekening gebracht. 

 

Uitrijkaart downloaden – Inrijden met bankpas, OV-chipkaart ed. (hieraan is géén financiële transactie gekoppeld; de QR-code van de uitrijkaart kan niet gebruikt worden om in te rijden). 

Bij vertrek dient de uitrijkaart (QR-code) worden aangeboden bij de uitgang, waarna de slagboom automatisch open gaat.