AI en Erfgoed – De toepasbaarheid en toekomst van AI binnen de erfgoedsector​​​​​​​​​​​​​​​​​​

We zien AI steeds meer terug in ons dagelijks werk. Daarom organiseert het Allard Pierson samen met de werkgroep Cultuur en Media van de Nederlandse AI Coalitie een conferentie over AI binnen de erfgoedsector. Reserveer 25 Maart 2024 in uw agenda voor een informatieve bijeenkomst in de Singelkerk en het Allard Pierson in Amsterdam.​​​​​

Dit evenement richt zich op de toepassingen van AI binnen de erfgoedsector, met een inspirerende context en experts op het gebied van AI en erfgoed. Het biedt inzicht in recente ontwikkelingen en betrekt onderzoekers en studenten rond diverse thema's. Ontdek hoe AI kan bijdragen aan uw dagelijks werk en welke concrete voordelen het voor de erfgoedsector kan opleveren.

Locatie

Doopsgezind Amsterdam Singelkerk: Singel 452, 1017 AW Amsterdam (kerk is bereikbaar via Singel én Herengracht).

Allard Pierson: Oude Turfmarkt 127-129, 1012 GC Amsterdam

Metro 52 noord/zuidlijn: halte Rokin / Tram: halte Koningsplein

Programma 

 

Ochtend (Singelkerk) 

 

9.45: Inloop met koffie/thee

10.15: Opening Trilce Navarrete (dagvoorzitter) & Els van der Plas (dir. Allard Pierson)

10.30: Keynote 'Helpt AI ons op weg naar een verleden dat er niet was?' – Kees Ribbens (NIOD)

De stille hoop dat kunstmatige intelligentie de kloof tussen heden en verleden zal verkleinen is één van de vele verwachtingen die op AI geprojecteerd worden. Deze technologie zou de geschiedenis dichterbij kunnen brengen door beelden van het verleden nieuw leven in te blazen. Met slechts enkele bewegingen op een toetsenbord worden zwart-witfoto's ingekleurd en stilstaande beelden geanimeerd. Dit gebeurt niet alleen met oude foto’s uit het familiealbum maar ook met iconische beelden van de Tweede Wereldoorlog. Bovendien is de mogelijkheid om geheel nieuwe en aansprekende beelden te creëren van historische situaties beschikbaar voor steeds meer belangstellenden. Wordt het beeld van deze ingrijpende geschiedenis nu zowel door musea als burgers bepaald? In hoeverre vergroten deze ontwikkelingen ons begrip van het verleden? En welke risico's schuilen er in een vervagend onderscheid tussen authentieke bronnen en nieuwe beelden?

11.00: Kennistest 'AI door de eeuwen heen' – Eppo van Nispen tot Sevenaer (dir. Beeld & Geluid, voorzitter NLAIC Cultuur en Media)

Weet jij als erfgoedprofessional eigenlijk wel genoeg van AI-erfgoed? In deze kennistest dompelt de immer enthousiaste Eppo van Nispen tot Sevenaer je onder in de 'essentials' van AI-ontwikkelingen.

11.15: Chat met Heleen en Marjolein: AI in de praktijk bij archief, bibliotheek en museum Marjolein Beumer (Bibliotheek UvA/HvA) & Heleen Wilbrink (Het Utrechts Archief)

Heleen en Marjolein gaan met elkaar in gesprek over welke succesvolle AI-initiatieven, laaghangend fruit, en mogelijkheden voor de lange termijn die zij zien vanuit hun werkveld. Hun paden kruisten elkaar voor het eerst halverwege 2022. Zij bleken veel gemeen te hebben: beiden hebben een focus op het toepassen van AI op erfgoed. Heleen vanuit haar functie als programmamanager Digitale Toegankelijkheid en coördinator team Informatieverrijking bij Het Utrechts Archief en haar eigen bedrijf Aincient en Marjolein vanuit haar rol als innovatiemanager bij de Bibliotheek UvA/HvA en het Allard Pierson. Samen hebben zij een AI-verkenning uitgevoerd binnen de Bibliotheek UvA/HvA, waarvan Heleen de resultaten en aanbevelingen heeft opgesteld en verwerkt tot een mooie publicatie 'Resultaten en aanbevelingen van de AI-verkenning voor de Bibliotheek UvA/HvA.'

11.30: Pauze

11.45: Talk What´s next? – About museums in an AI driven society – Sonja Thiel (auteur 'AI in Museums: Reflections, Perspectives and Applications') [EN]

The cultural sector can play an important social and educational role by opening up spaces for discourse, development and reflection on how to shape the future of and with AI. How can this be done and what concepts, strategies and AI-projects can be observed in museums in Germany? What are the opportunities and limitations for the use and implementation of AI-driven solutions in museums? The presentation will give a brief insight and examples of AI strategies and guidelines based on projects within the Network AI & Museums.

12.05: Pitcheronde I – HAICu en NL12 photography, film & vr

12.25: Pitchronde II – Triply, UvA Data Science Centre, AI4Media, SABIO, DEN, GPT-NL, Datalab Bibliotheek UvA/HvA

13.00: Lunch tot 13.45

Middag (Allard Pierson)

 

14.00: Workshopronde I

  1. Termen koppelen via A(P)I – Bob Coret (Koninklijke Bibliotheek)

  2. Hoe de Aanpak Begeleidingsethiek handelingsperspectief biedt bij ethische kwesties rond AI en Erfgoed – Edwin Borst (ECP)

  3. Evaluatie xCurator Etienne Posthumus (POSTHUMANITIES) & Marjolein Beumer (Universiteitsbibliotheek UvA) 

  4. Cultural AI Lab presents: uncovering cultural stereotypes in data Laura Hollink & Andrei Nesterov (CWI) [EN]

14.00: Allard Pierson Rondleiding I –Ben van den Bercken (Allard Pierson)

15.15: Workshopronde II

  1. Voorbij het experiment. Breng LLMs in productie en ontsluit je digitale tekstcollectie – Niek Verhoeff (Stadsarchief Amsterdam)

  2. Teksten ontcijferen met HTR-tool Transkribus Jenneken Schouten (UvA) & Joost Oosterhuis (UvA)

  3. Meer impact met AI in in je digitale product – Joris Bruil (Q42)

  4. Herding Stochastic Parrots: Grounding Large Language Models in trusted information with meaningful user interfaces – Philo van Kemenade (CLEVER°FRANKE) [EN] [let op: starttijd van deze sessie is 15.00u]

15.15: Allard Pierson Rondleiding I –Ben van den Bercken (Allard Pierson)

16.30: Borrel

“Het Allard Pierson maakt deel uit van Bibliotheek UvA/HvA en gezamenlijk zetten zij zich in voor de digitale innovatie van de bibliotheek en het erfgoed.”

Via dit formulier kunt u zich aanmelden voor het AI en erfgoed: de toepasbaarheid en toekomst van AI binnen de erfgoedsector. Het event is gratis toegankelijk.