website banner

Sessie 1: Ziek is ziek, verzuim is een keuze

Verzuim is een optelsom van keuzes van medewerkers, leidinggevenden en organisaties en het maken van keuzes is een vorm van gedrag en dus beïnvloedbaar.

Ziekte overkomt je, verzuim is een keuze. Immers, wat doet iemand die ’s ochtends met keelpijn opstaat? Neemt hij een pastille en gaat hij naar zijn werk of blijft hij thuis? Dat is een keuze!

Ook een organisatie kent haar keuzemomenten. Zijn er spoedcontroles en is er een Sociaal Medisch Team dat de langdurige ‘gevallen’ bespreekt?

Een andere partij met keuzes bij het voorkomen en terugdringen van het verzuim is de leidinggevende. Leidinggevenden die zorgen voor een juiste balans tussen de belasting van het werk en de belastbaarheid van medewerkers en hen erop aanspreken als zij niet met de verplichte schoenen met stalen neuzen werken, voorkomen arbeidsongeschiktheid en bedrijfsongevallen. Zij die ervoor kiezen om bijvoorbeeld in functioneringsgesprekken het werkplezier te bespreken en ruzies op de afdeling in de kiem smoren, nemen ziekmakende factoren op het werk weg. Leidinggevenden die dan ook nog telefonische ziekmeldingen via hen laten lopen, terugkomgesprekken voeren waarin zij teruggekeerde medewerkers bijpraten, zieke medewerkers thuis bezoeken en/of hen (volledig of gedeeltelijk) aangepast werk laten verrichten, winnen veel bij het terugdringen van het verzuim.

Spreker: Jacco van den Berg, bedrijfseconoom bij Van den Berg Training & Advies

Sessie 2: Ontslag op staande voet: do's en don'ts

Ontslag op staande voet wordt ook wel de 'arbeidsrechtelijke doodstraf' genoemd. Van het ene op het andere moment heeft de werknemer geen baan, geen loon en geen recht op een uitkering. Het spreekt voor zich dat een ontslag op staande voet daarom aan strenge voorwaarden is verbonden. Tijdens deze sessie wordt aan de hand van een groot aantal voorbeelden uit de dagelijkse praktijk inzicht gegeven in de indicatoren die bepalen of een ontslag op staande voet terecht is verleend, zodat u na afloop van deze sessie zelf in een concrete situatie in staat bent een eerste beoordeling te maken van de vraag of een ontslag op staande voet een terechte sanctie is.

Spreker: Mr. dr Pascal Kruit, Advocaat bij Kruit Arbeidsrecht

Sessie 3: Tips voor het voorkomen en oplossen van verslavings- en doseringsproblematiek

Alcohol- en drugsgebruik zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Overmatig gebruik kan echter problemen veroorzaken in zowel de privésfeer als op het werk. Momenteel drinkt 17 % van de werkenden riskant en heeft 5% een verslavingsprobleem (cijfers Trimbos en RIVM). Het grootste deel (70%) van deze risicogroep blijft gewoon aan het werk. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen, bedrijfsongelukken, en uiteindelijk veelal tot ziekteverzuim. Daarnaast blijkt uit RIVM-onderzoek dat zo’n 20 tot 25% van de bedrijfsongevallen alcoholgerelateerd is. Een stevig veiligheidsrisico. Tijdens een interactieve kennissessie geeft Stephan u uitleg en tips voor het voorkomen en oplossen van verslavings- en doseringsproblematiek.

Spreker: Stephan Roelofs, Oprichter van Be-Responsible

Powered by

Logo Kok onroerend goed verzekerd
Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren