Regiobijeenkomst Rijnmond
30-jan-2025 | DCMR en Lentiz
Welkom om de pagina van de Regiobijeenkomst Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed regio Rijnmond
Deze kennisbijeenkomst is onderdeel van het Ontzorgingsprogramma Klein Maatschappelijk Vastgoed van de Provincie Zuid-Holland en wordt georganiseerd in samenwerking met de DCMR. Deze bijeenkomst is gericht op eigenaren/beheerders van Maatschappelijk Vastgoed en Ambtenaren uit de gemeenten Albrandswaard, Barendrecht, Capelle a/d IJssel. Krimpen a/d IJssel, Lansingerland, Maassluis, Nissewaard, Schiedam, Vlaardingen, Voorne aan Zee, Rotterdam en Ridderkerk.
Programma
Op het Lentiz Life College
12:30 Inloop eigenaren
13:00 Start kennissessie 1
13:40 Pauze
13:50 Start kennissessie 2
14:30 Pauze en verplaatsen
14:40 Plenaire afsluiting
15:00 Kennismarkt openen borrel
17:00 Sluit
Het programma begint voor Ambtenaren eerder en op de DCMR
09:45 Inloop ambtenaren
10:00 Start programma ambtenaren
12:00 Lunch ambtenaren
Kennissessies
De kennissessies beginnen om 13:00 op het Lentiz. U kunt kiezen uit de volgende presentaties:
1. Hoe ga je van het gas af?
[Wim Birkhoff, BLR Bimon]
In Nederland zijn al diverse pilotwijken succesvol van het gas afgegaan. Tijdens deze sessie wordt uitgebreid besproken hoe deze complexe opgave eruitziet en wordt het proces naar aardgasvrij uitgelegd.
2. Netcongestie, opwek en opslag van energie
[Steven Podt, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid]
De energietransitie draait om het effectief omgaan met hernieuwbare energie, van opwek en gebruik tot opslaan. In de Drechtsteden maakt de OZHZ gebruik van een ‘digital twin’ om uitdagingen zoals netcongestie inzichtelijk te maken en oplossingen te verkennen. Tijdens deze sessie worden zowel de obstakels als de voordelen van deze innovatieve aanpak besproken.
3. Verduurzamingsfinanciering
[Rob Verbeij en Philip de Jong, Stel...Energiedaden]
Hoe kunt u verduurzamingsmaatregelen het beste financieren? Waar moet u op letten bij het aanvragen van subsidies? In deze sessie geeft Stel…Energiedaden inzicht in de financiële aspecten van verduurzaming en de aandachtspunten bij het benutten van fonds -en subsidiemogelijkheden.
4. Luchtbehandeling en warmteterugwinning (WTW)
[Raymond Marcelissen, Orange Climate]
Hoe zorgt u voor een optimale luchtventilatie in uw gebouw? Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor een gezonde leef- en werkomgeving. En hoe wordt een goede luchtkwaliteit genoemd in standaarden als BREEAM en GPR? Kom naar deze sessie om daar meer over te horen.
5. Verduurzaming vastgoed: hoe pak je dat aan?
[Stefan Romijn, Stichting Stimular]
Hoe stelt u een effectief energiebesparingsplan op? En wat is de meest efficiënte manier om een klimaatneutraal beleid te realiseren? Stefan Romijn van Stichting Stimular neemt u tijdens deze sessie mee in de stappen en strategieën om uw onderneming zo duurzaam mogelijk te maken.
6. Split incentive problemen (Huur, bezit, verantwoordelijkheden) bij MaVa en VVE
[Niek Daamen, VNG]
Gebouwen zijn zelden compleet homogeen in gebruiksvorm en type. In een multifunctioneel gebouw is het soms onduidelijk waar de verantwoordelijkheid ligt om te verduurzamen. Bewoners, exploitanten en verhuurders moeten hiervoor vaak samen aan de bak. In deze sessie wordt dit ‘split incentive’ besproken binnen het MaVa, VVE’s en ondernemingen.
7. Transitieroutekaart: navigeer maatregelen tussen energielabels en werkelijk verbruik
[Stan Vanwersch, Dutch Green Building Council; Jelle de Jong, PZH]
Welke veranderingen in wetgeving komen eraan op het gebied van verduurzaming binnen het maatschappelijk vastgoed? Hoe verhouden werkelijk energieverbuik zich met energielabels en hoe zet je de juiste stappen? Om dit helder in kaart te brengen, wordt er een speciale transitie-routekaart ontwikkeld, die in deze sessie behandeld gaat worden.
8. Kom van dat (duurzame) dak af
[Willem Buiter, Zoncoach Rotterdam en Stefanie Verwijs, Rooftop Revolution]
Daken zijn dé sleutel tot het vergroenen en verduurzamen van stedelijke gebieden. Rooftop Revolution en Willem Buiter (Zoncoach Rotterdam) informeren u tijdens deze sessie over de diverse mogelijkheden om biodiversiteit te stimuleren met groene daken en energie op te wekken met PV.
9. Een vlucht langs erkende maatregelen en EPBD
[Arie van Ballegooijen, DCMR]
Energiebesparende maatregelen uit de Erkende Maatregelenlijsten (EML) zijn voor veel organisaties verplicht. Wat zijn de nieuwste maatregelen en welke technieken kunnen we in de nabije toekomst binnen de EML verwachten? Tijdens deze sessie biedt de DCMR helderheid over deze groep maatregelen.
10. Energiebeleid en regelgeving nu en in de toekomst
[Christian de Laat (DCMR) & Julian Mensies (KGG)]
Welke veranderingen komen eraan op het gebied van beleid en de regelgeving rondom energie? Christian de Laat en Julian Mensies respectievelijk van de DCMR ministerie KGG en brengen dit tijdens deze sessie helder in kaart.
11. Wat kan met gedrag?
[Tess Peters, DCMR-Toezichtslab]
Hoe groot is de invloed van ons eigen gedrag op onze omgeving en toekomst? Tess Peters, gedragsontwerper van het DCMR-toezichtslab, duikt tijdens deze sessie dieper in de beweegredenen van mensen en onderzoekt welke veranderingen mogelijk nut hebben voor verduurzaming en het klimaat.
12. Circulaire Economie
[Koen de Kruif, DCMR]
Om toekomstbestendig en zo milieubewust mogelijk te slopen en bouwen, is een nieuwe aanpak nodig. De circulaire economie is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Maar hoe gaat dit precies in zijn werk? Koen de geeft in deze sessie inzicht over circulariteit binnen deze processen.
13. Mobiliteit
[Rien van der Knaap, Zuid-Holland Bereikbaar]
Mobiliteit in stedelijk en landelijk gebied is een belangrijke kwestie voor overheden en organisaties, en zelfs binnen het Maatschappelijk Vastgoed. Zuid-Holland bereikbaar komt vertellen over de mogelijkheden die er zijn om mobiliteit te verduurzamen.
14. Energiemonitoring
[Wouter Wienk, RVO]
Meten is weten. En hoe meer energiegegevens je meet, hoe beter je kan anticiperen op toekomstig verbruik. Hoeveel je denkt te gebruiken verschilt weleens van de werkelijkheid. Het RVO geeft inzicht in hoe dit in te regelen.
Locaties
Lentiz | Life College
Parallelweg 401
3112 NA
Schiedam
DCMR
Parallelweg 1 3112 NA
Schiedam
Regiobijeenkomst Rijnmond

Regiobijeenkomst Rijnmondnoreply@aanmelder.nl
Regiobijeenkomst Rijnmondnoreply@aanmelder.nlhttps://www.aanmelder.nl/159655
2025-01-30
2025-01-30
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Regiobijeenkomst RijnmondRegiobijeenkomst Rijnmond0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekendeenvoudig evenementen organiseren
aanmelder.nl is de software partner voor evenementen.
Klik hier om de software te ontdekken.