Overzicht van de parallelsessies
Collusie
Macht-onmacht
Machtstrijd
Dissociatieve delen
Integrating Trauma-Informed Interventions in the Treatment of Personality Disorders
Dolores Mosquera
Het lichaam als gids in de therapeutische relatie met kind en ouder - Anne Vinke
In deze workshop staat het lichaam centraal als ingang voor behandeling van kind en ouders. We werken vanuit spel als een aangeboren, neurobiologisch systeem waarmee kinderen ervaringen verwerken, gedrag oefenen en betekenis geven aan hun wereld. Het lichaam wordt hierbij gezien als communicatiemiddel binnen de therapeutische relatie.
Vanuit de Sensorimotor Psychotherapy van Ogden onderzoeken we hoe lichaamsgerichte observatie en interventie het therapeutisch proces verdiepen, vooral bij kinderen met trauma of een gesensitiseerd stresssysteem. Belichaamde overdracht en tegenoverdracht krijgen hierbij specifieke aandacht: hoe lichamelijke reacties van zowel kind als therapeut informatie geven over onbewuste relationele dynamieken.
Door te leren ‘tracken’ – het nauwkeurig waarnemen van lichaamstaal, spierspanning, ademhaling en beweging – kunnen therapeuten en ouders beter afstemmen op het kind én op hun eigen innerlijke reacties. Deze zelfobservatie helpt om tegenoverdracht te herkennen en te benutten als richtinggevend instrument in de behandeling.
Met inzichten uit de polyvagaaltheorie van Porges en het neurosequentiële model van Perry, begrijpen we hoe stress en veiligheid zich lichamelijk uiten, en hoe regulatie via ritme, spel en co-regulatie ondersteund kan worden. Aan de hand van praktijkvoorbeelden krijg je in de workshop concrete handvatten om lichaamsgericht te werken, waarbij subtiele fysieke signalen en belichaamde interacties leidend kunnen zijn in de keuze en timing van interventies. Doel is om kinderen en ouders te helpen opnieuw grip te krijgen op zichzelf en hun relaties.
Ogden, P. & Fisher, J. (2017). Sensorimotor Psychotherapy. Eeserveen: Uitgeverij Mens! Hoofdstuk 5: de taal van het lichaam (pag. 111-127) (17p) Perry, B. & Winfrey, O. (2021). Wat is je overkomen. Amsterdam: Het spectrum Hoofdstuk 4: Het spectrum van trauma (pag. 115-149) (35p) Perry, B.D. & Dobson, C.L (2013) Treating Complex Traumatic Stress Disorders in Children and Adolescents: Scientific Foundations and Therapeutic Models. In: Ford, J.D. & Courtois, C.A. (2013) (eds.) Treating Complex Traumatic Stress Disorders in Children and Adolescents, pp.249-260 New York: Guildford Press (12p) Swinnen, L. (2021). Activeer je Nervus Vagus. Amsterdam/Leuven: Lannoo Hoofdstuk 3: de polyvagaal theorie van Porges (pag. 42-85) (44p) Vinke J.G. (2022). Spel en het lichaam. Lichaamsgerichte interventies in de spelkamer suggesties voor (zelf) regulatie. In: Spelenderwijs. (8 pg)
HUH? (B)LIJF onrustig?! GGZ Traumaseksuologie - Manon Volkers en Arie Belo
Ondanks succesvolle inzet van Imaginaire Exposure of EMDR bij cliënten met seksueel misbruik is er in hun lijf volop onrust aanwezig. Nabijheid en intimiteit blijft voor hen schrikken en maakt hen vaak inschikkelijk. Zij verlangen naar rust en ontspanning. En verwoorden het als volgt: “HUH wat is er mis met mij? Want ik kan het traumabeeld na de EMDR aan. Ik weet dat ik onschuldig ben en mij niet hoef te schamen. Waarom blijf ik dan nu zo onrustig? Waarom blijf ik bang voor seks??” Met GGZ Traumaseksuologie kunnen we deze aanhoudende verwarring en onrust goed verklaren. Pijn, kramp, vermoeidheid, dissociatie: het mag allemaal bestaan en dat is ons startpunt. Deze ervaringen vertellen het verhaal van triggers. Ze ervaren grensconflicten in situaties waarin ‘regie nemen’ nodig is. Met de psychodrama opstelling ‘bezette interne structuur’ geeft GGZ Traumaseksuologie onze cliënten verhelderende inzichten. Het brengt de innerlijke onrust in kaart, samen met het 'innerlijke 'schadeveld’ dat door het seksueel trauma is ontstaan. Het doet de ‘angstige bevroren NEE’ en de ‘blije grenzeloze JA’ ontdekken. De verloren zelfregie komt klip en klaar in beeld. Logisch dat hier allerlei affecten van onrust ontstaan! GGZ Traumaseksuologie werkt aan de hand van opstellingen die universele energetische wijsheden bevatten. Het geeft onze cliënten directe herkenning en maakt versneld losbreken van het seksueel trauma mogelijk. GGZ Traumaseksuologie maakt hiervoor naast psychodrama opstellingen als de ‘bezette interne structuur’ of ‘stoelen van agressie’ ook gebruik van 3D Trauma Scènes. Met cliënten wordt op een zachte, doelgerichte en confronterende manier teruggegaan naar dat allereerste ‘ene moment’. De trauma scènes waar het seksueel misbruik plaatsvond. De plek waar het ‘schuldgevoel’ ons naar terug leidt met het appèl om dit ‘plaats delict’ samen te onderzoeken. Om te achterhalen wat hier gebeurde, hoe jij als kind daar terechtkwam, in wiens script jij als slachtoffer figureerde, en hoe de Dader - Ander de regie voerde…. In deze workshop willen we je als Sensorimotor therapeuten en als geïnteresseerde enthousiasmeren voor de kracht van GGZ Traumaseksuologie. Een kennismaking met de door Peter John Schouten in de jaren ‘80 ontwikkelde psychodrama concepten binnen de hulpverlening aan misbruikte mannen. In onze optiek is GGZ Traumaseksuologie de ‘missing link’ tussen de verschillende trauma behandelvormen als Imaginaire Exposure, EMDR, Narratieve Exposure Therapie (NET), Schematherapie, Interne Familie Systemen (IFS), EFT of Somatic Bodywork. Onze ervaring is dat door onze werkwijze de eventuele strubbelingen/spanningen die tussen therapeut of cliënt of van binnen worden ervaren, uitgebeeld kunnen worden naar de spanningen en emoties behorende bij de bezette interne structuur van cliënt. Absoluut bruikbaar binnen de Sensorimotor Psychotherapie. GGZ Traumaseksuologie: van (b)lijf onrustig naar blij(f) onrustig!
Aanbevolen literatuur:
Peter John Schouten, Traumaseksuologie & Psychodrama (2020), Utrecht. Peter John Schouten.
Traumaseksualiteit - Als jongen seksueel misbruikt, mannen tussen slachoffer- en daderschap (2020), Utrecht Annelies Onderwaater.
De onverbrekelijke band - Inleiding & ontwikkeling in de contextuele therapie van Nagy, (2024), Amsterdam. Ruud Jongedijk. Levensverhalen & Psychotrauma, Narratieve exposuretherapie in theorie en praktijk, (2023), Amsterdam.
How the body changes with every score! - Marieke Hoven
How the body changes with every score bij de behandeling van mensen met een dissociatieve stoornis.
Hoe de informatie van het lichaam in de therapeutische relatie kan helpen bij het meer grip krijgen op de (somatoforme) dissociatie en het samenwerken van de dissociatieve delen onderling.
Ketamine assisted psychotherapie (KAP) in relatie tot lichaamsbeleving en -sensaties - Karlijn Kindt en Shiva Thorsell
Tijdens een KAP-sessie kom je in een diepere staat van bewustzijn, en meer in contact met lijflijke, emotionele ervaringen. We bespreken we hoe een KAP-behandeling in de praktijk gaat.
Aanbevolen literatuur:
RCME Engels, S Thorsell, S Goldman, & KCM Kindt. Psychedelica-ondersteunde therapieën voor cliënten met psychische problemen. Een pleidooi voor paradigma verschuiving, 2024. De psycholoog Te downloaden op https://senzggz.nl/wp-content/uploads/2025/03/De-Psycholoog-2024-8-R.Engels-et-al.pdf
Overdracht en tegenoverdracht volgens Pesso - Monique Cubben
Overdracht en tegenoverdracht, een essentieel hulpmiddel binnen de lichaamsgerichte psychotherapie volgens Pesso.
“Present consciousness is a tapestry woven out threads of memory” (Pesso).
We herhalen voortdurend oude patronen in relaties met anderen. Hoe dit kan spelen in de cliënt-therapeut relatie en hoe daarmee wordt omgegaan in de lichaamsgerichte therapie volgens Pesso, kunt u in deze workshop ervaren.
Aanbevolen literatuur:
Cuppen,M en van Buuren A. (2023). Werken vanuit het lichaam in de psychotherapie in Tijdschrift voor Psychotherapie, 2023, 49(2) - 119 - 132 Perquin, L. (1996). The Therapist’s Bodily Reactions to the Client; Transference and Countertransference as a vital Tool in PBSP in C.Clarke and R. Mott (Eds.): Proceedings of the second International Conference on PBSP. Atlanta, Georgia: Southeastern Psychomotor (Artikel als bijlage toe te voegen)
In contact met je lichaam - introductie in de Sensorimotor Psychotherapie - Anna Lantinga
Ben je benieuwd hoe het lichaam een sleutelrol speelt in trauma, emoties en herstel? Wil je leren hoe je lichaamsbewustzijn kunt inzetten als krachtige ingang tot heling? Dan is deze workshop iets voor jou.
Wat is Sensorimotor Psychotherapie?
Sensorimotor Psychotherapie is een lichaamsgerichte therapievorm ontwikkeld door Pat Ogden. Waar veel therapieën zich richten op praten over ervaringen, nodigt Sensorimotor Psychotherapie je uit om te luisteren naar wat je lichaam vertelt.
Wat kun je verwachten? In deze ervaringsgerichte workshop maak je kennis met de basisprincipes van Sensorimotor Psychotherapie. We gaan aan de slag met: • Het herkennen van lichamelijke signalen en automatische reacties • Oefeningen om spanning, bevriezing en verdoving te observeren en verzachten • Het belang van veiligheid en afstemming in het therapeutisch contact.
Voor wie?
Deze workshop is voor iedereen die meer wil weten over een lichaamsgerichte benaderingen. Er is geen voorkennis nodig – nieuwsgierigheid en openheid zijn voldoende.
Wat neem je mee naar huis?
Na afloop heb je niet alleen meer inzicht in de theorie achter Sensorimotor Psychotherapie, maar ook een reeks praktische oefeningen die je meteen kunt toepassen – in je praktijk of voor je eigen welzijn.
Aanbevolen literatuur:
Trauma en het lichaam, Pat Ogden e.a. Uitgeverij Mens! 2020
Evidenced based onderzoek naar SP - Ingrid Nissen & GGZ Breburg & PsyQ
In deze parallelsessie wordt je op de hoogte gebracht van wetenschappelijke onderzoeken die momenteel opgestart worden of gaande zijn binnen GGZ Breburg en PsyQ.
Nadere informatie volgt.
Sensorimotor psychotherapie bij persoonlijkheidsstoornissen (SPiPs-project) - Renée Kraneburg
Persoonlijkheidsstoornissen worden voornamelijk behandeld met verbale therapieën, echter, is er een subgroep cliënten met ernstige problematiek die hier vermoedelijk minder van profiteert. Het SPiPs-project onderzoekt daarom de inzet van sensorimotor psychotherapie (SP) bij deze doelgroep. De keuze voor SP is gebaseerd op de inhoudelijke overlap tussen persoonlijkheidsstoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS), waarbij ontregeling van het lichaam vaak een belangrijke rol speelt. Binnen het project wordt het sensorimotor psychotherapie-protocol geïmplementeerd in 6 GGZ-instellingen. De 6 aangesloten GGZ- instellingen voor dit project zijn: Adagio Scelta/GGNet Centrum voor Transitie GGz Breburg Topp-zorg Enmente
De effectiviteit van de groepsbehandeling wordt onderzocht op verschillende uitkomstmaten: emotieregulatie, lichaamsbewustzijn, ontvankelijkheid voor kalmering, traumagerelateerde symptomen en persoonlijkheidsfunctioneren. Naast de kwantitatieve metingen worden ook kwalitatieve interviews met cliënten afgenomen om inzicht te krijgen in hun ervaringen met deze behandelvorm. Het onderzoek is in de voorbereidende fase, implementatie volgt in het najaar van 2025: in deze presentatie worden de aanwezigen meegenomen in het onderzoeksproject.
Congres Sensorimotor psychotherapy - HOW the body keeps the score. Belichaming van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatie
HOW the body keeps the score- Belichaming van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatie
HOW the body keeps the score- Belichaming van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatiespipacongres@proton.me
HOW the body keeps the score- Belichaming van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatiespipacongres@proton.mehttps://www.aanmelder.nl/163946
2025-11-26
2025-11-26
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
HOW the body keeps the score- Belichaming van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatieHOW the body keeps the score- Belichaming van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatie0.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Nog niet bekendNog niet bekendeenvoudig evenementen organiseren
aanmelder.nl is de software partner voor evenementen.
Klik hier om de software te ontdekken.