website banner

Keynotesprekers​​​​​​​​​​​​​​

Nelleke Nicolai

Help, ik voel niets

Werken met gehechtheidstijlen en het lichaam.

Na een korte Introductie in de nieuwe neurowetenschappelijke kijk op het brein als producent van waarschijnlijkheidshypotheses, vertel ik iets over predictive coding en predictive errors; voorspellingen en ”fouten”. Gehechtheidstijlen zijn te zien als voorspellingen hoe te zijn in relatie met de ander, dus ook met de psychotherapeut. Door de inherente stress van een therapeutische relatie worden deze voorspellingen vaak versterkt: predictive error in een fast forward loop. Om deze voorspellingen te veranderen zijn verschillende interventies mogelijk en nodig, zeker als een persoon in therapie de voorspelling heeft dat er niets gevoeld of ervaren kan worden. Ik geef een overzicht van de verschillende gehechtheidstijlen als voorspellingen en bespreek hoe daar mee om te gaan. Tot slot zal ik met de hele zaal de interventie van het Intern Ouderprotocol in relatie met het lichaam doen.

Nelleke Nicolai, psychiater n.p., psychotherapeut en psychoanalyticus, is voor Nederland een goede bekende waar het de behandeling van Trauma en persoonlijkheidsproblematiek aangaat. lees meer In haar publicaties speelt het werken met lichamelijke aspecten een belangrijke rol. Zij volgde in de Verenigde Staten de opleiding tot sensorimotor psychotherapeut. Hoewel ze zich in toenemende mate toelegt op het schrijven, deed zij een oude wens van de congrescommissie in vervulling gaan door in te gaan op onze uitnodiging om een keynote op dit congres te verzorgen. In haar boek ‘In levende lijve: het lichaam in de psychotherapie’ noemt zij ook het werk van Dr. Lisa Feldman-Barrett en de predictive coding.

Zij zal ons meenemen in haar ervaringen en de achterliggende mechanismen van belichaamde psychotherapie en de therapeutische relatie.

Aanbevolen Literatuur

Brown D.P & Elliott, D.S (2016) Attachment disturbances in adults. Treatment for comprehensive repair. Norton: New York

Nicolai, N.J.(2020) In levenden lijve: het lichaam in de psychotherapie. Utrecht: Bohn van Loghum en Slaterus.

Dolores Mosquera

Integrating Trauma-Informed Interventions in the Treatment of Personality Disorders

Personality Disorders, particularly Borderline Personality Disorder (BPD), are often rooted in complex trauma, attachment disruptions, and chronic emotional neglect. Conventional treatment models tend to focus on managing symptoms rather than addressing their developmental origins. In contrast, a trauma-informed framework recognizes these patterns as adaptive responses to overwhelming early experiences. This presentation will explore how trauma-informed interventions can be effectively integrated into the treatment of Personality Disorders, drawing on the clinical work of Dolores Mosquera. Emphasis will be placed on understanding symptoms such as emotional dysregulation, impulsivity, dissociation, and identity disturbance as protective strategies. Key components include the use of stabilization techniques, attuned pacing, therapeutic alliance, defenses, and emotion regulation strategies. By shifting the clinical lens from pathology to adaptation, therapists can support clients in developing a coherent sense of self, reducing shame, and building more stable relational patterns. This approach invites a compassionate, structured, and effective path for working with individuals often considered “difficult to treat,” offering both hope and clinical clarity.

Dr. Dolores Mosquera is een psycholoog-psychotherapeut uit het Noord Spaanse A Coruña. Zij is getraind in onder andere EMDR, Sensorimotor Psychotherapie en schematherapie. Naast haar werk in haar eigen grote privépraktijk reist zijn het hele jaar de wereld rond voor het geven van opleiding, lezingen en congressen. Een aantal jaren terug was zij keynote tijdens het jaarlijkse congres van de VEN. Zij is actief binnen de ESTD en heeft een enorme lijst publicaties op haar naam staan waarvan enkele in Nederlandse vertaling verkrijgbaar bij uitgeverij Mens.

Haar grootste bekendheid geniet zij door haar werk met EMDR met patiënten met ernstige B-cluster problematiek. Wij hebben haar gevraagd om in haar voordracht te vertellen over haar ervaringen in de therapeutische relatie vanuit de door haar toegepaste integratieve methode en daarbij ook te focussen waar de mogelijkheden en onmogelijkheden liggen voor het werken met sensorimotor psychotherapie met die doelgroep.

Zij zal haar werk illustreren met video’s uit de praktijk.

Aanbevolen Literatuur

Volgt nog.

Simona Karbouniaris

‘De overdrachtsdans’

Als dagafsluiting komt het publiek in beweging met een dans waarbij op speelse wijze overdracht, tegenoverdracht én ervaringskennis voelbaar wordt gemaakt.

Simona Karbouniaris promoveerde in 2023 op de professionele inzet van ervaringsdeskundigheid in samenwerking met LUMC, Windesheim en vier zorginstellingen. Sinds kort werkt zij als lector Geestelijke Gezondheidszorg bij Hogeschool Leiden (Faculteit Gezondheidszorg en Faculteit Sociaal Werk en Toegepaste Psychologie) en GGZ Rivierduinen. Door samen praktijkgericht onderzoek te doen, beogen de twee organisaties de mentale gezondheid van inwoners in de regio te versterken. De onderzoeksgroep richt zich met name op mensen met een verhoogd risico op psychische klachten, mensen met complexe psychiatrische aandoeningen en jongeren. De functie van lector sluit naadloos aan op Simona’s rijke ervaring en expertise.

Aanbevolen Literatuur

Karbouniaris, S. (2023). Let's tango! Integrating professionals' lived experience in the transformation of mental health services (Doctoral dissertation, Leiden University).

Congres Sensorimotor psychotherapy​​​ - HOW the body keeps the score​​​. Belichaming van overdracht en tegenoverdracht in de therapeutische relatie

Mogelijk gemaakt door
eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren