Deelsessies
Tijdens deze conferentie zijn er interessante deelsessies. Er zijn twee ronden met verschillende opties. Onder elke sessie staat in welke ronde deze wordt aangeboden.
Onderstaand treft u de inhoudelijke informatie aan over de sessies.
Uw keuze geeft u eenvoudig aan via het registratieformulier.
Discovering Perspectives and Resilience:
met niet gehoorde stemmen in dialoog over veiligheid
In deze sessie verkennen we hoe (onofficiële) maatschappelijke initiatieven impact kunnen maken op beleid en besluitvorming. Er zijn veel inspirerende bewegingen die werken aan veiligheid en rechtvaardigheid, maar zij bereiken vaak niet de plekken waar de macht en financiering zitten.
Hoe zorgen we ervoor dat ervaringen en stemmen uit de gemeenschap echt gehoord worden?
Fairspace en House of Bodega delen inzichten over hoe we ontmoetingen creëren die verder gaan dan kant-en-klare oplossingen, en hoe luisteren naar doelgroepen kan leiden tot intersectioneel en inclusief beleid.
- Sprekers vanuit Fairspace en House of Bodega
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
(Seksueel) grensoverschrijdend gedrag in de kerk samen aanpakken
Deze sessie is een introductie op hoe Veilige Kerk met kerken/religieuze gemeenschappen aan de slag gaat met de rol van omstanders van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Ook in de kerk of op een andere plek waar mensen elkaar ontmoeten kan seksueel grensoverschrijdend gedrag plaatsvinden. Vaak weten we niet goed hoe we moeten reageren als we met een ongewenste, ongemakkelijke situatie te maken krijgen. Het kan gaan om pesterijen, agressief gedrag maar ook om seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Bij grensoverschrijdend gedrag zijn regelmatig omstanders aanwezig: de mensen die het zien gebeuren. Veilige Kerk biedt een omstanderstraining aan waarin deelnemers leren wat zij kunnen doen als zij getuige zijn van ongewenst gedrag tussen mensen. We richten ons met name op religieuze gemeenschappen, maar de basisprincipes gelden overal waar mensen elkaar ontmoeten.
- Spreker vanuit Veilige Kerk
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Slachtofferrechten
Ontdek alles over de rechten van slachtoffers na seksueel geweld. In deze deelsessie wordt aan de hand van een casus op interactieve wijze stilgestaan bij het fundamentele recht op informatie, ondersteuning en bescherming. Ook specifieke rechten zoals het spreekrecht in het strafproces, het recht om het strafdossier in te zien, het recht op informatie over de dader en het recht op schadevergoeding komen aan de orde.
Deelnemers krijgen praktische handvatten om slachtoffers zelf te informeren over hun rechten en de beschikbare ondersteuning vanuit Slachtofferhulp Nederland en andere organisaties
Sprekers vanuit Slachtofferhulp Nederland
Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
De Stilte Verbroken
Tijdens deze sessie krijg je inzicht in seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld in de sport en hoe dit effectief aan te pakken. De Stilte Verbroken wil een cultuurverandering in de sport realiseren door positief omstandergedrag. Er zijn succesvolle interventies ontwikkeld die sporters en trainers in staat stellen pro-sociaal omstandergedrag te vertonen. De Universiteit Utrecht legt uit hoe dit soort interventies kunnen worden opgeschaald. Zij hebben onderzoek gedaan naar de interventies van de Stilte Verbroken en delen de eerste resultaten in deze sessie.
- Spreker vanuit Stichting De Stilte Verbroken | Universiteit Utrecht
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Bi+ mensen en seksueel geweld
Er zijn in Nederland ruim 1,7 miljoen bi+ mensen, ofwel mensen die op meer dan één gender kunnen vallen. Uit onderzoek blijkt dat bi+ mensen, met name bi+ vrouwen, veel vaker dan anderen seksueel geweld meemaken. Toch blijft deze groep vaak onderbelicht in onderzoek, hulpverlening en beleid. Wat zijn de ervaringen van bi+ mensen op dit vlak en wat kan jij als professional doen om zelf bi+ inclusiever te werk te gaan?
In deze sessie biedt Bi+ Nederland je kennis over de ervaringen van bi+ mensen met seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld en over inclusieve hulpverlening uit recente onderzoeken Je krijgt bovendien praktische handvatten om zelf aan de slag te kunnen met bi+ inclusie.
- Spreker vanuit Bi+ Nederland
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Handelingsverlegenheid bij SGG naar mannen:
genderrolconflict als beïnvloedende factor
Seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) richting vrouwen is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Aandacht en educatie wordt maatschappelijk breed gedragen en er heerst een heldere visie over de grenzen van toelaatbaar gedrag richting vrouwen. Zo ook in de zorg, waar seksueel grensoverschrijdend gedrag van zorgvragers naar zorgverleners veel voorkomt is.
Wanneer mannelijke zorgverleners slachtoffer worden, zien we echter een zekere mate van handelingsverlegenheid. Onderzoek toont aan dat het ‘mannelijk genderrolconflict’ hierop van invloed is. Inadequaat handelen bij SGG, zowel binnen als buiten zorgkader, kan risico’s met zich meebrengen.
In deze deelsessie wordt het onderbelichte onderwerp van de man als slachtoffer van SGG besproken en wordt de dialoog aangegaan over het belang van aandacht voor genderspecifieke factoren binnen beleid en educatie.
- Spreker vanuit Mannen Netwerk Verpleegkunde | GGz Breburg
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Verhalen uit de onderwijspraktijk
Wat leeft er écht in de klas? In deze deelsessie gaat de Seksualiteitschool in gesprek met haar gastdocenten die dagelijks werken met leerlingen en studenten – van basisschool tot universiteit – en met professionals zoals leraren, pedagogisch medewerkers en zorgverleners.
Wat zeggen jongeren over het verspreiden van naaktfoto’s: ‘eigen schuld’ of niet? Hoe praten jongens over Andrew Tate en mannelijkheid? Vinden sommige jongeren dat een klap in een relatie moet kunnen? En: zijn de opvattingen van professionals eigenlijk wel zó anders dan die van jongeren?
In deze sessie delen we actuele voorbeelden uit de praktijk, verkennen we hoe seksualiteit, consent en grensoverschrijding besproken (of juist vermeden) worden én beantwoorden we vragen uit de zaal.
- Sprekers vanuit de Seksualiteitschool
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Over de grens ?!
Waar de grens ligt is voor iedereen anders. Aan de hand van casuïstiek vanuit Veilig Thuis gaan we samen onderzoeken waar de grenzen liggen. Hierbij dagen we je uit om met ons mee te denken of er sprake is van seksueel overschrijdend gedrag of niet.
- Sprekers: Veilig Thuis Zaanstreek Waterland en Veilig Thuis Utrecht
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Van urgentie tot polarisatie;
Over de invloed van media op het maatschappelijk gesprek
De media spelen een belangrijke rol in het maatschappelijk gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag en houden het thema op de agenda. (Ruim) meer dan de helft van de Nederlanders vindt SGG een groot probleem (Ipsos I&O, 2024).
Toch is er ook een keerzijde:
- De sensatiebeluste verhalen over bekende namen, programma’s en zaken lijken af te leiden
van de daadwerkelijke impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
- De hoeveelheid aandacht voor het onderwerp lijkt ook te zorgen voor weerstand. Een deel van
de samenleving vindt dat gedrag te snel als seksueel grensoverschrijdend wordt bestempeld.
Met verkramping in de omgang door angst om beschuldigd te worden tot gevolg.
Opiniemakers en journalisten gaan hierover in gesprek. Zij doen dit aan de hand van diverse koppen, zaken, interviews, columns en verhalen die het afgelopen jaar voorbij zijn gekomen in de media.
- Sprekers zijn opiniemakers en journalisten
- Deze sessie wordt alleen in ronde 1 aangeboden
Hoe contact slachtoffers, naasten èn plegers verder helpt
Onderzoek wijst uit dat begeleid contact tussen slachtoffers en plegers na seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld kan bijdragen aan het verwerkingsproces en herstel van beiden.
In deze interactieve workshop vertellen bemiddelaars van Perspectief Herstelbemiddeling aan de hand van casuïstiek hoe een herstelbemiddelingstraject in de praktijk vorm krijgt; hoe verloopt het, wat kun je tegen komen, hoe zit het met de motivaties van deelnemers en wat levert het op? In welke situaties is het passend? En wat is de rol van de omgeving? Tijdens de workshop wordt bovendien aandacht besteed aan welke rol professionals uit de hulpverlening en de strafrechtsketen hierin kunnen spelen zowel voor, tijdens als na de bemiddeling. En hoe hierin samengewerkt kan worden waarbij de client centraal staat.
- Sprekers vanuit Perspectief Herstelbemiddeling
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
In Stilte, een filmvertoning en nagesprek
Wanneer Sam (19) op een avond tegen zijn zin in seks heeft met een meisje voelt hij zich compleet in de war. Een half jaar later lukt het hem nog steeds niet om hierover te praten en worstelt hij met zijn eigen idee van mannelijkheid. In de korte film ‘In Stilte’ is de kijker getuige van deze innerlijke strijd. Tijdens deze deelsessie kijken we de film en gaan we na afloop in gesprek met de regisseur.
Max Blomaard (1996) studeerde af aan het Royal Institute for Theatre, Cinema and Sound in Brussel. Met In Stilte wil hij een aanzet geven voor gesprekken over seksueel geweld, de complexiteit van mannelijk slachtofferschap, en de druk van strikte mannelijkheidsnormen.
- Spreker: Max Blomaard
- Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Uitwisseling tussen verschillende sectoren - open space
In deze open space-sessie wordt de uitkomst bepaald door de inbreng van de deelnemers. We vragen deelnemers uit verschillende sectoren om ervaringen uit te wisselen over hun aanpak tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld op de werkvloer.
Wat is nodig in verschillende sectoren en wat kunnen we van elkaar leren?
Over Open Space
De meest interessante en productieve gesprekken heb je vaak in de koffiepauze. Maar wat bepaalt het succes van zo’n koffiepauze gesprek? Bij de open space-methode werken deelnemers in zelfgekozen groepen aan een gemeenschappelijke doelstelling. Zelforganisatie krijgt alle kans en een aantal eenvoudige spelregels helpen de deelnemers om tot een gezamenlijk resultaat te komen.
- Deze sessie wordt alleen in ronde 1 aangeboden
De zin en onzin van plegers van seksueel geweld
Hoewel seksueel geweld een probleem van enorme omvang is, en we allemaal wel iemand kennen die er slachtoffer van is geweest, lijkt het soms alsof bijna niemand een pleger of dader kent. Hoe kan dat? Gaat het echt om zo’n kleine groep? Wie zijn die plegers en wat maakt dat zij de grenzen van anderen overschrijden? En zegt dat vooral iets over hen, of eerder iets over ons allemaal?
Over deze en andere vragen gaan Wineke Smid, hoofd onderzoek bij de Forensische Zorgspecialisten en Bas Zwiers, programmamanager en trainer bij stichting Emancipator, met elkaar en met jullie in gesprek.
Wineke Smid is gepromoveerd psycholoog en co-auteur van het boek ‘Zicht op Zedendelinquenten’, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek over zedendaders. Bas Zwiers heeft jarenlange ervaring als sociaal-maatschappelijk ondernemer en gaf honderden trainingen over mannelijkheid en seksueel geweld.
- Sprekers: Wineke Smid en Bas Zwiers
Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Sociaal veilige werkvloer
Wat komt er allemaal bij kijken om beleid te maken voor een veilig werkklimaat? Wat zou je aan preventie kunnen doen? Hoe kunnen verschillende partijen elkaar versterken? Je krijgt in deze workshop praktische tips om de werkvloer veiliger te maken.
Werkgevers- en werknemersorganisaties werken vanuit de Stichting van de Arbeid samen met het team van de regeringscommissaris aan sociale veiligheid op de werkvloer. Dat doen ze door te werken aan preventie en aanpak van de pijlers cultuur, structuur en ondersteunend systeem uit de handreiking van de regeringscommissaris.
Er zijn trainingen voor managers, ondernemingsraden en omstanders. Ook ontwikkelen ze een brancheaanpak, waarmee binnen sectoren op maat gewerkt wordt aan het bevorderen van een sociaal veilig werkklimaat. Tot slot zijn er inspiratiebijeenkomsten. In deze workshop maak je kennis met de visie achter deze aanpak en krijg je een proeverij van verschillende onderdelen eruit.
Sprekers vanuit de Stichting van de Arbeid
Deze sessie wordt in ronde 1 en 2 aangeboden
Stukje van mij
Hoe en waarom KPN online shaming op de agenda zet
In 2024 lanceerde KPN #BeterInternet, om het internet groener, socialer en veiliger te maken. Met het nummer Stukje van Mij van zangeres Meau, dat gaat over iemands intieme beeld dat is doorgestuurd, is de eerste campagne over online shaming gestart. De campagne heeft het onderwerp op een indringende manier op de kaart gezet: van gesprekken aan de eetkamertafel tot in de klaslokalen.
Waarom heeft KPN dit gedaan? Hoe verliep de samenwerking met Fonds Slachtofferhulp, Rutgers en SOA/Aids? Wat betekent het binnen een groot bedrijf als je je uitspreekt over een dergelijk onderwerp? En wat was de impact van de campagne?
In deze deelsessie delen Bartho Boer (Chief Brand, Communications & CSR bij KPN) en Marieke van der Plas (Executive Director, Rutgers) de achtergrond, ervaringen en lessen van deze campagne. En ze lichten een tipje van de sluier op over de volgende campagne die later dit jaar live gaat.
- Sprekers: Bartho Boer en Marieke van der Plas
- Deze sessie wordt alleen in ronde 2 aangeboden
Cultuurverandering in organisaties - open space
In deze open space sessie wordt de uitkomst bepaald door de inbreng van de deelnemers. We nodigen deelnemers uit om ervaringen uit te wisselen over wat er nodig is om een cultuurverandering binnen een organisatie teweeg te brengen.
Over Open Space
De meest interessante en productieve gesprekken heb je vaak in de koffiepauze. Maar wat bepaalt het succes van zo een koffie-pauze gesprek? Bij de open space methode werken deelnemers in zelfgekozen groepen aan een gemeenschappelijke doelstelling. Zelforganisatie krijgt alle kans en een aantal eenvoudige spelregels helpen de deelnemers om tot een gezamenlijk resultaat te komen.
- Deze sessie wordt alleen in ronde 2 aangeboden
Conferentie Nationaal Actieprogramma Aanpak SGG en SG 2025
Conferentie Nationaal Actieprogramma Aanpak SGG en SG 2025conferentiesggensg@minszw.nl
Conferentie Nationaal Actieprogramma Aanpak SGG en SG 2025conferentiesggensg@minszw.nlhttps://www.aanmelder.nl/164343/subscribe
2025-06-12
2025-06-12
OfflineEventAttendanceMode
EventScheduled
Conferentie Nationaal Actieprogramma Aanpak SGG en SG 2025Conferentie Nationaal Actieprogramma Aanpak SGG en SG 20250.00EUROnlineOnly2019-01-01T00:00:00Z
Fokker TerminalFokker TerminalBinckhorstlaan 249 2516 BB Den Haag Nederland