Reisinformatie
 

IJSLAND

Geografie
Vulkaanuitbarstingen, lavastromen en aardbevingen geven IJsland nog steeds een ander aanzien. Driekwart van het land bestaat uit zand- en grindwoestijnen, gletsjers, rotsen en lavavelden. Dat houdt in dat slechts een kwart van IJsland blijvend begroeid is. Door de zware regenval en het water van de vele smeltende gletsjers komen er veel rivieren in IJsland voor, die door de snelle stroming geen van allen bevaarbaar zijn. Er zijn gletsjerrivieren en regenwaterrivieren. IJsland heeft zeer veel, vaak kleine meren die gevormd zijn door bodemverzakkingen, lavadijken, ijsdammen en door gletsjers uitgesleten waterbekkens. Het hele eiland bestaat uit een gemiddeld 400-800 m hoog plateau, waarop zich een aantal schilden, tafelvormige verheffingen en vulkanische kegels bevinden. Ongeveer 7% van de oppervlakte bestaat uit laagland. Het vrijwel onbewoonde centrale deel van de hoogvlakte bestaat voor het grootste gedeelte uit lava- en gletsjervelden. De vulkaankegel Öræfa-Jökull (2119 m hoog) in dit massief is het hoogste punt van IJsland. 

Bevolking
De IJslanders zijn nakomelingen van de Vikingen, vermengd met Schotse en Ierse immigranten. Onder de buitenlanders wordt de grootste groep gevormd door de Denen. Maar 18% van de totale oppervlakte van het eiland is bewoond, met name de zuid- en de westkust. Ongeveer 10% van de IJslanders woont op het platteland en de rest woont in steden en dorpen. 54% van de bevolking woont in Reykjavik en omgeving. De grootste steden zijn de hoofdstad Reykjavik, Kópavogur, Hafnarfjördur en Akureyri.

Klimaat 
Ondanks de noordelijke ligging zijn de korte zomers koel en de lange winters relatief zacht als gevolg van de invloed van de Golfstroom en de iets koelere Groenlandstroom. Wolken, mist en neerslag komen het hele jaar door voor. De warmste maand is juli (aan de kust 9-11°C), de koudste januari (in het zuiden 0°C, in het noorden en oosten -2°C tot -6°C). Het absolute maximum is 30°C, het absolute minimum -38°C. De gemiddelde jaartemperatuur in Reykjavik is 4,3°C, op Vestmannaeyjar ongeveer 6°C. Door de noordelijke ligging wordt het 's zomers nauwelijks of niet donker. In november, december en januari is het daar en tegen maar enkele uren per dag licht. 

Tijdverschil
Het is op IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland.

Taal
De officiële taal is het IJslands, een verbastering van het Oud-Noors. Het IJslands is een Germaanse taal die in de loop der eeuwen nauwelijks veranderd is. Opmerkelijk is dat in het IJslandse alfabet nog letters voorkomen die elders in Europa allang verdwenen zijn.

 

NEW YORK

Geografie en economie
New York ligt in het noordoosten van de Verenigde Staten. De stad is gesitueerd aan de monding van de Hudson River. Het merendeel van de stad is op de drie eilanden Manhattan, Staten Island en Long Island gebouwd. New York is een belangrijk centrum voor financiën, verzekeringen, vastgoed, media en kunst in de Verenigde Staten en daarbuiten. Samen met Londen en Tokio wordt de stad tot de financiële centra van de wereldeconomie gerekend. Het metropoolgebied heeft de grootste regionale economie van de Verenigde Staten en is, na Tokio, de grootste stadseconomie van de wereld. De belangrijkste aandelenbeurs van de wereld is hier gevestigd, de New York Stock Exchange (Wall Street), maar ook de NASDAQ beurs, waar veel in nieuwere bedrijven gehandeld wordt. Wall Street is het financiële centrum van Manhattan. De stad werkt als een enorme motor voor de internationale economie. Er zijn meer hoofdkantoren van Fortune 500 bedrijven dan waar dan ook in de Verenigde Staten

Bevolking
De bevolkingssamenstelling van New York is bijzonder divers. Gedurende de geschiedenis is de stad altijd een belangrijk aankomstpunt geweest voor nieuwe immigranten uit vele landen. Het begrip melting pot (smeltkroes) is als eerste gebruikt om de samenstelling van de dichtbevolkte immigrantenwijken in de Lower East Side aan te duiden. Tegenwoordig is 36% van de bevolking van New York geboren buiten de Verenigde Staten. Terwijl in die steden de immigranten gemeenschappen worden gedomineerd door een gering aantal nationaliteiten, is er in New York geen enkel land of regio van herkomst dat domineert. De tien grootste landen van herkomst van hedendaagse immigratie zijn de Dominicaanse Republiek, China, Jamaica, Guyana, Mexico, Ecuador, Haïti, Trinidad en Tobago, Colombia en Rusland. In de stad worden ongeveer 170 verschillende talen gesproken.

Klimaat
New York heeft volgens de klimaatclassificatie van Köppen een zeeklimaat. De stad heeft gemiddeld 234 zonnige dagen per jaar. De zomers zijn gewoonlijk warm en vochtig met gemiddelde temperaturen van 21-25 °C. De winters zijn koud, maar door de ligging van de stad aan de Atlantische kust zijn de temperaturen wat minder koud dan in de binnenlanden, met hoge temperaturen net boven het vriespunt en lage net onder het vriespunt. Lente en herfst zijn wisselend en kunnen verschillen van koel tot heet, alhoewel ze gewoonlijk mild zijn met een lage luchtvochtigheid.

Tijdsverschil
Het is in New York 6 uur vroeger dan in Nederland.