Sprekers

Rob Jonquière

Voormalig huisarts Rob Jonquière was tot 1 juni 2017 interim-directeur bij de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE). Van 1999 tot 2008 was Jonquière directeur van de NVVE. Ook in 2015 trad hij op als tijdelijk directeur. Jonquière is werkzaam als Communications Director bij de Wereldfederatie van Right-to-Die Societies, waarin bijna alle NVVE-zusterverenigingen in het buitenland verenigd zijn. In die hoedanigheid is hij zeer goed op de hoogte van de huidige (internationale) ontwikkelingen op het gebied van euthanasie. Jonquière is bij de NVVE per 1 juni opgevolgd door Agnes Wolbert, voormalig PvdA-Kamerlid.

Agnes Wolbert

 

Dianda Veldman

Directeur-bestuurder van de Patiëntenfederatie Nederland. Deze koepel van patiëntenorganisaties maakt zich sterk voor iedereen die zorg nodig heeft, en geeft patiënten een stem: in de spreekkamer, in de politiek, bij de zorgverzekeraar en in het nieuws. Vanaf 7 juni 2017 geeft de Patiëntenfederatie Nederland de niet-reanimerenpenning uit.

Michael Kuiper

Neuroloog-intensivist bij het Medisch centrum Leeuwarden en voorzitter van de Wetenschappelijke Raad van de NRR (Nederlandse Reanimatie Raad).

Titel toespraak: 'Reanimatie en kwaliteit van leven na een hartstilstand'. Na een korte uitleg over reanimatie (wanneer dat nodig is, wie dat doen en wat er in Nederland geregeld is), wordt ingegaan op het beeld dat in Nederland bij het publiek, maar ook bij de zorgprofessionals, bestaat over de uitkomsten en de kwaliteit van leven na een hartstilstand en een reanimatie.

Brenda Ott

Huisarts in Zeist en kaderhuisarts ouderengeneeskunde. Zij voert in haar praktijk regelmatig gesprekken met kwetsbare ouderen over wel of niet reanimeren.

Hans van Delden

Als hoogleraar medische ethiek verbonden aan het UMC Utrecht, divisie Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde. Daarnaast is hij als verpleeghuisarts werkzaam. Hij is gepromoveerd op een proefschrift getiteld “Beslissen om niet te reanimeren. Een medisch en ethisch vraagstuk”.

Titia Lekkerkerk

Ir. Titia Lekkerkerk is manager bij Patientenfederatie Nederland. Zij is verantwoordelijk voor diverse producten en diensten van de Patientenfederatie zoals het Nationale Zorgnummer, het Zorgpanel en de meldacties, de ondersteunende diensten van ZorgkaartNederland en de uitgifte van de niet-reanimerenpenning.

Over de presentatie

Vanaf juni 2017 geeft Patientenfederatie Nederland een niet-reanimerenpenning uit. Titia Lekkerkerk gaat in op de volgende vragen: Wat betekent de penning voor patiënten? Hoe zorgt de Patientenfederatie voor een zorgvuldige uitgifte van de penning? En hoe kun je de penning bestellen?