Wandelen in de omgeving van het Nationaal Militair Museum (NMM).

Hoe leuk is het om wandelend kennis te maken met de omgeving van het NMM, nu de vliegbasis open is gesteld. 

Heeft u zich aangemeld voor deze optionele excursie, dan verzoeken wij u om 10 min van te voren aanwezig te zijn (dus 15.20 uur) in de hal van het NMM. 

Tijdens de wandeling kunt u kennis maken met het oudste luchtvaartgebouwtje van Nederland verbonden met de eerste vliegbewegingen op Vliegheide Soesterberg. We horen verhalen over de rijke geschiedenis van de bakermat van de Koninklijke Luchtmacht en over het ontstaan van een bijzonder natuurgebied. We kijken ook even in een van de oudste bossen van Nederland en we beklimmen een voormalige radarheuvel met prachtig uitzicht op de omgeving.

De gidsen van het Utrechts Landschap ontvangen u graag.

 

Stukje geschiedenis
In het heden door het verleden: bijzondere excursies op de voormalige Vliegbasis Soesterberg

 Verscholen op de Utrechtse Heuvelrug ligt Vliegbasis Soesterberg, de bakermat van de (militaire) luchtvaart in Nederland en bolwerk van de Koude Oorlog. De eerste vliegbewegingen vonden hier al plaats in 1910 en vanaf 1913 was Soesterberg militair terrein. De vliegbasis speelde een prominente rol in WO II en de Koude Oorlog. 

Vliegbasis Soesterberg sloot in 2009. Wat rest is een gebied met een rijk en uniek verleden, voor altijd verbonden met de militaire geschiedenis van de Utrechtse Heuvelrug. De landingsbanen, kerosineopslagplaatsen, munitiedepots, shelters en hangars blijven als militair erfgoed bewaard. Als ode aan de plek waar ooit de Nederlandse luchtvaart begon. 

Vele jaren was het terrein hermetisch afgesloten. Nu is het opengesteld voor het publiek. Een boeiend proces is op gang gekomen, de transformatie van een afgesloten militair terrein naar een open natuurgebied. En stap voor stap worden de best bewaarde geheimen onthuld, een uniek natuurgebied dat in dit afgesloten terrein als gevolg van het militaire gebruik is ontstaan: Park Vliegbasis Soesterberg.