Toelichting workshops ronde 2  
 

Hoe begeleid je studenten tijdens rouw?

Het afgelopen schooljaar zijn zeven studenten overleden? Gebeurtenissen met grote impact op docenten en studenten. Hoe ga je als docent om met de dood van een student? Hoe bespreek je het in de klas, hoe ga je om met familie en ook niet onbelangrijk: hoe ga je om met je eigen verdriet? Hoe ga ik de klas in na een overlijden van een student of collega? Hoe maak je contact met de familie van de de overledene? Hoe kunnen we hierin samen optrekken? 

 

Faalangst en kracht 

Aan de oorsprong van angst ligt denken! Bijna iedereen kent gevoelens van angst, maar wat nu, als deze je dagelijks leven beïnvloeden en/of beheersen? Vind je het interessant om meer te leren over faalangst? Voor jezelf, je familie en/of als professional? Wil je de signalen leren herkennen? Ben je benieuwd wat de kenmerken zijn? Wil je weten wat faalangst inhoud en welke soorten faalangst er zijn? Wat angst doet in de hersenen en wat onze hormonen hier mee te maken hebben? Wil je tips…hoe om te gaan met faalangst, Kom dan naar deze workshop!

 

International communiceren doe je zo!

Verbale en nonverbale communicatie is een universele taal. Toch zitten er grote verschillen tussen de Westerse en Afrikaanse landen. Maar wat zijn de verschillen? En waar komen deze verschillen vandaan? En, belangrijk, hoe kun je goed met die verschillen omgaan? Dat vertel ik je graag tijdens deze workshop.

 

Internationaal leren

Internationaal leren wordt steeds belangrijker in het onderwijs. De arbeidsmarkt houdt immers niet op bij de grenzen van Nederland. Bij mboRijnland hebben we er al veel ervaring mee. Studenten geven aan dat ze het geweldig vinden. Ze worden er meer zelfstandig van, zeggen ze. Krijgen zelfvertrouwen. Hoe kunnen we internationaal leren verder stimuleren? Door stages in het buitenland, modules op buitenlandse scholen, excursies. Mogelijkheden zijn er genoeg. Laten we het erover hebben. Je krijgt vast nieuwe inspiratie. 

 

Digitale tools in je les

Digitale tools maken je les afwisselender en leuker voor studenten. Tijdens de workshop laat ik je drie digitale tools zien (Doodle, Wizer.me en Padlet) waarmee je les of het contact met studenten 'anders' kunt doen. Je ervaart de tool vanuit het perspectief van de student en ziet ook hoe je de tool voorbereidt voor gebruik in je les. Je krijgt aan het eind een handleiding mee waarmee je later de tool kunt instellen.

 

Uitblinken in excellentie

Studenten kunnen binnen hun opleiding excelleren. Welke mogelijkheden hebben deze studenten? Hoe herken je een student die kan excelleren? En hoe zorg je dat de student gebruik kan maken van de mogelijkheden? 

 

Liedjes met een moraal

Samen zingen is geweldig. Het is een van de mooiste vormen van samenwerken. Het inspireert, je krijgt er energie van en het maakt je vrolijk. Bovendien: zingen is gewoon leuk! Doe mee en ontdek het plezier van zingen met anderen.

 

Kom in actie en ga tot je max!

Je krijgt een snelle, korte en intensieve intervaltraining met je eigen lichaamsgewicht. Iedereen  gaat op zijn eigen niveau tot de max: Je komt in dialoog met je eigen lichaam maar doet de oefeningen met elkaar op muziek! Neem je sportkleding en een handdoek mee!

 

Stroomtaal

Stroomtaal is een leefstijl met als doel te werken aan een vriendelijke en zinvolle samenleving. In de Stroomtaal vermijd je ‘remmend taalgebruik’. Woorden als: moeilijk, lastig, irritant, druk enz. maken je niet blij. Verander ze op een manier, dat je wel bij datgene blijft wat je wilt zeggen, alleen dan prettiger. Het is ontstaan uit de behoefte om op een een andere (positieve) manier je denken meer zichtbaar te maken in de wereld waarin je leeft. Het is een bewuste manier van denken, praten en schrijven. In deze workshop leer je die prettige stroomtaal te gebruiken.

 

C'est le ton qui fait la musique, het is de toon die de muziek maakt

De coachee bepaalt welke weg er bewandeld wordt en waar hij/zij behoefte aan heeft. De begeleider geeft handvatten om het doel te bereiken. In deze workshop gaan we in op de relatie tussen de coach en degene die gecoacht wordt. Leerzaam. En praktisch toepasbaar. 

 

Rhythm & flow in Hemingway

Clarity is a high virtue, but so is beauty; and it is from varying length and sentence structure that Ernest Hemingway achieves voice, rhythm, emphasis, and musicality. Hemingway’s words strike you, each one, as if they were pebbles fetched fresh from a brook. They live and shine, each in its place. So one of his pages has the effect of a brook-bottom into which you look down through the flowing water. The words form a tesellation, each in order beside the other. During the workshop you will experience this magic by analysing some of his renowned short stories.

 

Ritme van de wiskunde

Op de middelbare school leer je de stelling van Pythagoras en de abc-formule. Tijdens deze workshop gaan we proberen om zelf een stelling te bedenken door te kijken naar het ritme van de getallen. Daarnaast kijken we naar andere mooie stellingen en problemen. En we gaan ook getalspelletjes doen! 

 

Vitamine F(it) en V(itaal) voor mboRijnland, volg de BBBB workshop!

Wil jij meewerken en meedenken aan het vitaliteitsplan op mboRijnland? Doe dan mee met de BBBB Workshop! Door samen te Bouwen, te Bewegen en Bewust te worden, wordt  vitaliteit op het mboRijnland een Beleving! We willen graag een baan waar we ons veilig, gehoord, van belang voelen en waar we samen sterker worden en ons kunnen blijven ontwikkelen. We willen werk dat we leuk vinden met fijne collega’s. Spreekt dit je aan of wil je zelfs vitaliteitsambassadeur worden, werk dan mee aan de vorming van de vitale werkplek binnen mboRijnland. Het is een lekker actieve workshop! Vitaal doen, dus.

 

Broche of hanger emailleren 

Heb jij altijd al een persoonlijk sieraad willen hebben? Dan is deze workshop jouw unieke kans. Je ontwerpt en maakt een persoonlijk sieraad. Voor jezelf of voor iemand die je na staat. In de workshop kun jij je sierraad een eigen vorm geven. Jouw creatieve geest bepaalt de grenzen van de kleur en vorm. Ofwel: leef je uit!    

 

Virtual reality in de gezondheidszorg

Bij virtual reality (VR) denk je al snel aan mensen die ondersteboven in hun stoel zitten, omdat ze zich in een virtuele achtbaan bevinden. Niet zo gek. VR is oorspronkelijk ontwikkeld voor gaming. Maar dat stadium is VR allang gepasseerd. Inmiddels wordt VR in alle sectoren ingezet. Ook in de gezondheidszorg is VR niet meer weg te denken. VR wordt gebruikt om artsen op te leiden, patiënten voor te bereiden op operaties en kinderen in het ziekenhuis te verbinden met thuis en school. Deze workshop gaat over de ontmoeting tussen ICT en Gezondheidszorg. Een nieuwe wereld gaat open. 

 

mboRijnland en Skills Heroes een excellente match!

Een excellente match, dat waren onze studenten Rowen, Claudia en Thijs in de afgelopen jaren. Zij blonken uit tijdens de wedstrijden van Skills Heroes - de nationale en internationale vakwedstrijden voor mbo'ers. Deze drie winnende studenten vertellen  hun ervaringen tijdens de Skills Heroes. Hun trots en enthousiasme zijn aanstekelijk. Hun boodschap: de Skills Heroes zijn een prachtig podium voor studenten om hun talenten te laten zien. Daarom geven wij je een inkijk in Skills Heroes, the Finals en gaan wij met elkaar in gesprek over wat er nodig is om deze vakwedstrijden een vaste plek te geven in ons onderwijs. We zijn benieuwd naar jouw ideeën!

 

Etnisch profileren & mensenrechteneducatie

We leven in een samenleving met veel verschillende culturen en geloven. Ook bij ons op school is de diversiteit groot. Wat zien en horen wij daarover op school? Hoe gaan we daarmee om? Vinden we het goed als studenten zich etnisch profileren?  Of voelen we daar onprettig bij? En: kan mensenrechteneducatie bijdragen aan de verbinding tussen studenten met verschillende achtergronden? Dat roept gelijk fundamentele vragen op. Wat zijn mensenrechten eigenlijk? Waarom zijn vaardigheden als kritisch denken zo belangrijk? Een enerverende workshop over fundamentele vragen.

 

Jammen met (vak)taal 

Jammen bij mboRijnland met (vak)taal op niveau. Inzet van muziekinstrumenten draagt enerzijds bij door deze te laten zien of te horen. Anderzijds brengt uitvoeren en luisteren met elkaar interessante improvisatie teweeg. Wat mogen we betekenen en meenemen in onze nieuwe mbo-situatie voor het komend jaar? Hoe kun je invulling geven aan waarden als passie, nieuwsgierigheid en ontdekken?

 

Arabische kalligrafie

In deze workshop maak je kennis de Arabische kalligrafie. De kunst van het schoonschrijven, één van de belangrijkste Arabische kunstvormen. De sierlijke vorm van de letters heeft op veel mensen een magische aantrekkingskracht. De workshop is geschikt voor iedereen. Kennis van de Arabische taal is niet vereist. De workshop bestaat uit een korte inleiding over de Arabische kalligrafie en het schrijven van Arabische letters en woorden met onder andere uit bamboe gesneden pennen. Een aanrader voor ieder die eens kennis wil maken met Arabische kalligrafie en zelf wil toveren met het Arabisch schrift.

 

Plaza Zoetermeer: daar waar onderwijs en de praktijk samenkomt

Met Plaza Zoetermeer krijgt mboRijnland een eigen winkelstraat in het Stadshart Zoetermeer. Plaza wordt een unieke samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven, overheid en organisaties. Studenten krijgen de kans om prachtige leerervaringen op te doen en inwoners een bruisend stadshart waar altijd wat te doen is. Studenten kunnen er hun eigen onderneming starten of evenementen organiseren. Of sportbootcamps en theatervoorstellingen voor kinderen geven.  Tijdens deze workshop bekijken we virtueel de mogelijkheden van Plaza. Misschien ben jij straks ook met jouw studenten actief op het Plaza!

 

Een goed gesprek! Over coachen van studenten en leiderschap

Tijd voor een goed gesprek! Over ontwikkelingsgericht coachen van studenten, leiderschap in de ALA (authentieke leeractiviteiten), en het beste uit studenten halen.

 

Het verbeterritme

Ga met ons mee in het verbeterritme! Hoe geef je vorm, gevoel en uitvoering aan de PDCA-cyclus? Wat is daarvoor nodig? En hoe blijf je bezig met het continu verbeteren van je onderwijs? Swing met ons mee!

 

Zit er muziek in je verleden?

Waar kom ik vandaan? Van wie heb ik mijn (uiterlijke) kenmerken. Wat heeft hij of zij op zijn kerfstok? Wat is er waar van verhalen in de familie? Met het uitzoeken van je stamboom kom je soms hele mooie verhalen tegen. Maar waar vind je die verhalen? Veel staat tegenwoordig op internet. Maar welke sites zijn er eigenlijk? En voor welke bronnen moet je echt naar een archief?

 

Assessment voor nieuwkomers: op zoek naar een passend onderwijsritme?

Vaak is er van nieuwkomers (zoals vluchtelingen) weinig bekend over hun talenten en psychische gesteldheid. Door psychologisch advies- en onderzoeksbureau NOA zijn hiervoor speciaal voor het mbo assessments ontwikkeld. Door assessments die zij met hun kandidaten hebben, beschikken zij over informatie over de opleidings(mogelijkheden), werkervaring, ambities, kennis, vaardigheden, ontwikkelmogelijkheden, taalvaardigheid en competenties op persoonlijk gebied. Ook hebben we inzicht of een nieuwkomer begeleiding nodig heeft vanuit de (geestelijke) gezondheidszorg. Met betere informatie kunnen we kandidaten effectiever begeleiden naar werk, opleiding, taalonderwijs of zorg. We kunnen ons hierbij de vraag stellen waar wij echt naar op zoek zijn: ‘Passend onderwijs voor alle nieuwkomers?’ of ‘Past een nieuwkomer bij het onderwijsritme?’. Aan de hand van deze vragen gaan we met een voorbeeldassessment aan de slag!

 

Duurzaamheid ligt ook in jouw handen!

Duurzaamheid. Het is meer dan ooit nodig. Ook bij ons. Duurzaamheid is meer dan vakmensen opleiden met kennis van zonne-energie, warmtepompen, isolatie en slimme meters. Duurzaamheid is ook anders eten en bewegen, voorwerpen anders gebruiken. Apparaten gooien we weg als ze kapot gaan. Maar kunnen we de materialen van die apparaten niet beter gebruiken als grondstof voor andere spullen? We nemen je mee langs belangrijke duurzame trends. En daarna dagen we je uit om zelf in beweging te komen. Hoe kun jij duurzamer werken? Hoe kun jij als medewerker bijdragen aan een circulaire economie? Laten we de uitdaging aannemen!

 

Vloggen voor dummies 2: Ennnnn Actie!

Vloggen is een fantastische manier om jouw passies en interesses te delen met anderen. Bv. over jouw vak of over je onderwijs. Voortbouwend op deel 1 maak je in deze workshop je eerste vlog. Gewoon met je eigen telefoon (dus neem 'm mee). We gaan filmen en monteren. Vloggen voor dummies 2 is een vervolg op de workshop in het eerste deel. Als je al wat ervaring hebt met video en of fotografie, kan je alleen deel 2 volgen. Als je dat niet hebt, raden we aan je ook voor deel 1 in te schrijven.

 

Apollo tegen Dionysus

Volgens de filosoof Friedrich Nietzsche wordt het toneel van het leven beheerst door het dionysische (chaos en extase) en het apollinische (orde en regelmaat) die voortdurend met elkaar in worsteling zijn. Het westerse versus het Afrikaanse.
Oud-collega Henk Kreulen (tenorsaxofoon) en collega Harry Steenvoorden (drums) laten als (free)jazzmuzikanten zien hoe dit dualisme in hun muziek tot leven komt. Tegelijk nodigen ze je op allerlei geïmproviseerde manieren uit aan dit proces mee te doen. Mensch... durf te improviseren! Want eerlijk is eerlijk: een leraar zonder improvisatievermogen is als een..... Enfin, daarover meer in deze verrassende workshop!

 

Zumba Masterclass

Genieten, bewegen, plezier hebben, dansen, vrolijke muziek en swingende ritmes ontdekken! Dat doen we tijdens deze workshop die wordt verzorgd door een collega die nu 5 jaar gelicenseerd Zumba instructrice is. We dansen op het Latijns-Amerikaanse ritme. Zumba heeft de verschillende dansstijlen en muziekritmes er namelijk in verwerkt. Zo zijn er 4 basisritmes; Merengue, Cumbia, Reggaeton en Salsa. Daarnaast komen er ritmes van over de hele wereld in voor. Je krijgt uitleg over de ritmes en we gaan vooral dansen!

 

Rol en spel 

Houd je van acteren, speel je graag een spelletje (zoals een bordspel of rollenspel) en vind je dat humor verbindt? Meld je aan en leer je collega's van een heel andere kant kennen!

 

De Onderwijscatalogus en Mijn Leertraject

In de Onderwijscatalogus vind je alle relevante informatie over de opleidingen die door mboRijnland worden aangeboden. Zowel docenten als studenten kunnen hier voordeel mee doen. Wil je weten hoe je leerdoelen en de opbouw van een opleiding kunt vinden? En hoe je lesmateriaal, BPV-gidsen, studiewijzers en lesplannen met je studenten deelt? Meld je dan aan!

 

Handletteren

Wil jij leren handletteren? Kom dan naar onze workshop! Hier leer je de basis van het handletteren en maak je een mooie kaart. We hebben de workshop ondergebracht bij het westerse ritme. Maar feitelijk is handletteren een werelds ritme. De structuur en duidelijkheid horen bij het westerse ritme, het beschouwelijke van de tekst bij het Aziatische ritme, de creativiteit is terug te vinden bij het Latijns-Amerikaanse ritme en de communicatie past bij het Afrikaanse ritme. Want handletteren is een manier om een tekst kracht bij te zetten. 

 

Wat te doen met je BYOD poen?

Een semi-technische workshop voor mensen die gebruik willen maken van Bring Your Own Device (BYOD). We vertellen kort over de kern van de BYOD-regeling. Daarna is er genoeg ruimte om vragen te stellen over meegenomen apparaten. Ook geven wij advies over een eventuele BYOD keuze en wat bij jou past. 

 

4C/ID in de les, een praktijkonderzoek bij ID College

Afgelopen schooljaar heeft Research Lab bij een aantal onderwijsteams onderzoek gedaan naar de zichtbaarheid van 4C/ID in de les en de samenhang tussen onderwijsontwerp en -uitvoering. Tijdens deze workshop bespreken wij de resultaten en praten we met de deelnemers door over de betekenis daarvan voor het onderwijs.

 

Rieslings en het zinderende smakenspel van de Aziatische keuken

Ervaar hoe zes Rieslings Grand Cru Zinnkoepfle uit 2012 moeiteloos het zinderend smakenspel vanuit de Aziatische keuken kunnen weerstaan. Hier komen de handen van de meesters tot optimale uiting.

 

Het Rijnlands ritme

Wat betekent Rijnlands denken in je klas, in je team, of in je college? Je maakt kennis met het Rijnlands denken en komt terug met concrete ideeën voor jouw klas, je team of je college. We maken een concrete vertaling naar de eigen werkpraktijk.

 

Heel Rijnland bakt

Gezellig en ontspannen een middag bakken onder leiding van Latijns Amerikaanse muziek.

 

Barok and blue? Bollingkwartet! 

Elegant en swingend. Barok en Blue! Dat zijn trefwoorden waarmee de prachtige muziek van componist Claude Bolling aangeduid kan worden.
Een synthese van westers-klassiek en Afrikaans-blauw. Collega Harry Steenvoorden, docent Nederlands en slagwerker van het Bollingkwartet, neemt je met zijn medemuzikanten mee op reis door twee suites van Claude Bolling. Je luistert en leert spelenderwijs over cadens en cadans, fuga's en contrapunt, de kenmerken van jazz en je pikt ondertussen ook nog een paar bijzondere Franse woorden op. Kortom: een schoolconcert in optima forma! Een eenmalige, kennisgerichte luisterworkshop die je niet snel zult vergeten! 

 

Ontdek jouw persoonlijkheid en uitdagingen met NLP en het enneagram

In deze workshop neem ik je mee in een verhaal, waarin je voor uren opgesloten zit in een supermarkt. De deuren willen niet meer open gaan. De technische dienst is onderweg, maar wat doe je in de tijd dat je moet wachten? Het enneagram gebruik ik als onderdeel van Neuro Linguïstisch Programmeren, tegenwoordig beter bekend als NLP. Zo kun je beter inschatten wat een ander (en jezelf) beweegt. De term NLP staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop vervolgens reageren. Als er tijd genoeg is zal ik ook een of meer NLP technieken doen om je te laten ervaren wat deze voor je kunnen betekenen. Iets dit misschien iets voor jou? Geef je dan snel op. Er zijn maar 25 plaatsen beschikbaar.

 

Persona’s maken voor een gedifferentieerde benadering van studenten

Alle studenten zijn uniek. Qua interesses, gedrag en benodigde aandacht. Er zijn ook overeenkomsten zichtbaar. Denk bijvoorbeeld aan de groep ‘gemotiveerde studenten’. Zij weten vanaf dag 1 dat zij kok willen worden. Op basis van dit soort overeenkomsten kunnen persona’s worden gemaakt. Dit zijn fictieve studenten die een deel van onze studenten vertegenwoordigen. Persona’s dragen bij aan effectievere communicatie met onze (toekomstige) studenten. In deze workshop starten we met een stukje theorie en maken we persona’s. Een bijzonder waardevolle workshop voor iedereen die een kans ziet in een gedifferentieerde benadering van studenten.  

 

English in action

Wil je aan het begin van het nieuwe schooljaar alles weten over generiek Engels, over taalblokken, het invoeren cijfers en goede examinering? Wil je je collega's van MboRijnland leren kennen en jezelf met hen verbinden? Kom dat naar onze workshop!

event organiseren
 event organiseren