Toelichting workshops ronde 1  

 

Hoe begeleid je studenten tijdens rouw?

Het afgelopen schooljaar zijn zeven studenten overleden? Gebeurtenissen met grote impact op docenten en studenten. Hoe ga je als docent om met de dood van een student? Hoe bespreek je het in de klas, hoe ga je om met familie en ook niet onbelangrijk: hoe ga je om met je eigen verdriet? Hoe ga ik de klas in na een overlijden van een student of collega? Hoe maak je contact met de familie van de de overledene? Hoe kunnen we hierin samen optrekken? 

 

Faalangst en kracht 

Aan de oorsprong van angst ligt denken! Bijna iedereen kent gevoelens van angst, maar wat nu, als deze je dagelijks leven beïnvloeden en/of beheersen? Vind je het interessant om meer te leren over faalangst? Voor jezelf, je familie en/of als professional? Wil je de signalen leren herkennen? Ben je benieuwd wat de kenmerken zijn? Wil je weten wat faalangst inhoud en welke soorten faalangst er zijn? Wat angst doet in de hersenen en wat onze hormonen hier mee te maken hebben? Wil je tips…hoe om te gaan met faalangst, Kom dan naar deze workshop!

 

Een kwestie van plannen

Studenten die terugkijken op een interessante studietijd en een diploma en goede cijfers. Dat is wat je als docent graag wilt. Maar hoe doe je dit? Hoe laat je studenten leren? Hoe leren studenten? Hoe kun jij als docent studenten ondersteunen bij vooruitkijken, organiseren van en terugblikken op leertaken? Onderzoek het in deze praktische workshop, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek gegeven door betrokken (zelf studerende) docenten.

 

Het ritme van kennis en cola

Hoe beweegt kennis zich door de organisatie? Welke bronnen hebben we nodig om het ritme in beweging te brengen? Waar zitten die bronnen en hoe boren we ze aan? Hoe ontdekken we elkaars expertise en wanneer komen we tot dialoog en nieuwe ontmoetingen? En laten we die dan leiden tot een groot onuitputtelijk netwerk? Of niet?

We vinden samen de antwoorden tijdens het ritme van kennis en cola!

 

International communiceren doe je zo!

Verbale en nonverbale communicatie is een universele taal. Toch zitten er grote verschillen tussen de Westerse en Afrikaanse landen. Maar wat zijn de verschillen? En waar komen deze verschillen vandaan? En, belangrijk, hoe kun je goed met die verschillen omgaan? Dat vertel ik je graag tijdens deze workshop.

 

Waarom al die administratieve handelingen?

Administratieve handelingen. Ze zijn niet altijd leuk, dat klopt. Maar ze zijn nodig. Noodzakelijk zelfs. Maar waarom? En wat is het nut en de noodzaak van de administratieve procedures en handelingen eigenlijk? Dat bespreken we in deze workshop.

 

Internationaal leren

Internationaal leren wordt steeds belangrijker in het onderwijs. De arbeidsmarkt houdt immers niet op bij de grenzen van Nederland. Bij mboRijnland hebben we er al veel ervaring mee. Studenten geven aan dat ze het geweldig vinden. Ze worden er meer zelfstandig van, zeggen ze. Krijgen zelfvertrouwen. Hoe kunnen we internationaal leren verder stimuleren? Door stages in het buitenland, modules op buitenlandse scholen, excursies. Mogelijkheden zijn er genoeg. Laten we het erover hebben. Je krijgt vast nieuwe inspiratie. 

 

Digitale tools in je les

Digitale tools maken je les afwisselender en leuker voor studenten. Tijdens de workshop laat ik je drie digitale tools zien (Doodle, Wizer.me en Padlet) waarmee je les of het contact met studenten 'anders' kunt doen. Je ervaart de tool vanuit het perspectief van de student en ziet ook hoe je de tool voorbereidt voor gebruik in je les. Je krijgt aan het eind een handleiding mee waarmee je later de tool kunt instellen.

 

De waarheid is ook een leugen

Actualiteit in de klas. Sommige studenten zweren bij Facebook als informatiebron. Geen Stijl, Dumpert en Maroc.nl is hun wereld. Docenten halen Volkskrant, NRC en NOS erbij om de echte waarheid te benadrukken. De VPRO is goed. De Telegraaf en Geen Stijl hitsen mensen op. En naar de Post Online, InfoWars en Breitbart kijk je niet. Want die vertellen niet de waarheid. Maar alternative facts. En dat is Trump. En die is fout. Of niet? Kortom, bestaat de waarheid eigenlijk wel? Hoe kun je grip krijgen op nieuws? Hoe breng je studenten vervolgens mediawijsheid bij? Ontdek het in deze workshop.

 

Betere doorstroom Internationale schakelklas naar mbo

Veel nieuwkomers starten in de De Internationale Schakelklas. Dat schooltype is bestemd voor leerlingen die de Nederlandse taal niet of nauwelijks beheersen. Hoe kunnen we als mbo-instelling deze nieuwkomers nieuwe kansen bieden? Een eigen weg in hun nieuwe samenleving? Wat kun jij daaraan bijdragen? 

 

Vloggen voor Dummies 1: de bouwstenen van een goede vlog

Vloggen is een fantastische manier om jouw passies te delen met anderen. We hebben twee workshops samengesteld: de eerste workshop gaat over de bouwstenen van een goede vlog; in de tweede workshop ga je zelf een vlog maken. In 'Vloggen voor Dummies 1' gaan we onderzoeken hoe goede vlog wordt gemaakt. Waar moet je op letten qua inhoud en techniek? Wat zijn handige tips & tricks? En hoe krijg je net zoveel views als Enzoknol? Tijdens 'Vloggen voor Dummies 2' maak je in anderhalf uur je eerste vlog. De workshops zijn los van elkaar te volgen.

 

Uitblinken in excellentie

Studenten kunnen binnen hun opleiding excelleren. Welke mogelijkheden hebben deze studenten? Hoe herken je een student die kan excelleren? En hoe zorg je dat de student gebruik kan maken van de mogelijkheden? 

 

Liedjes met een moraal

Samen zingen is geweldig. Het is een van de mooiste vormen van samenwerken. Het inspireert, je krijgt er energie van en het maakt je vrolijk. Bovendien: zingen is gewoon leuk! Doe mee en ontdek het plezier van zingen met anderen.

 

Kom in actie en ga tot je max!

Je krijgt een snelle, korte en intensieve intervaltraining met je eigen lichaamsgewicht. Iedereen  gaat op zijn eigen niveau tot de max: Je komt in dialoog met je eigen lichaam maar doet de oefeningen met elkaar op muziek! Neem je sportkleding en een handdoek mee!

 

Start Up 1 2: Dansen met Leerbedrijven

Laat je alles vertellen over onze groepen Start Up. Een nieuwe vorm van innoverend onderwijs. Hoor hoe we samen met twee leerbedrijven een traject organiseren waarbij studenten van niveau 1 en 2 in een gecombineerde groep brede praktijkervaring opdoen en onderwijs krijgen op de werkvloer. Help ons om opdrachten te formuleren in de vorm van open ALA's (authentieke leeractiviteiten). Jouw creativiteit kan de studenten helpen!

 

Onderzoeksagenda 2017-2020

Wie denkt dat kennis duur is, vergist zich in de kosten van onwetendheid."  Onderzoek in het mbo en een onderzoekende houding dragen bij aan kennis over goed onderwijs. In deze sessie willen wij met elkaar in gesprek over een onderzoeksagenda, om een gezamenlijke richting van onderzoek op mboRijnland te bepalen. Welke thema's verdienen onderzoek; waar willen we expertise op ontwikkelen? Praat met ons mee!

 

Stroomtaal

Stroomtaal is een leefstijl met als doel te werken aan een vriendelijke en zinvolle samenleving. In de Stroomtaal vermijd je ‘remmend taalgebruik’. Woorden als: moeilijk, lastig, irritant, druk enz. maken je niet blij. Verander ze op een manier, dat je wel bij datgene blijft wat je wilt zeggen, alleen dan prettiger. Het is ontstaan uit de behoefte om op een een andere (positieve) manier je denken meer zichtbaar te maken in de wereld waarin je leeft. Het is een bewuste manier van denken, praten en schrijven. In deze workshop leer je die prettige stroomtaal te gebruiken.

 

C'est le ton qui fait la musique, het is de toon die de muziek maakt

De coachee bepaalt welke weg er bewandeld wordt en waar hij/zij behoefte aan heeft. De begeleider geeft handvatten om het doel te bereiken. In deze workshop gaan we in op de relatie tussen de coach en degene die gecoacht wordt. Leerzaam. En praktisch toepasbaar. 

 

Rhythm & flow in Hemingway

Clarity is a high virtue, but so is beauty; and it is from varying length and sentence structure that Ernest Hemingway achieves voice, rhythm, emphasis, and musicality. Hemingway’s words strike you, each one, as if they were pebbles fetched fresh from a brook. They live and shine, each in its place. So one of his pages has the effect of a brook-bottom into which you look down through the flowing water. The words form a tesellation, each in order beside the other. During the workshop you will experience this magic by analysing some of his renowned short stories.

 

Ritme van de wiskunde

Op de middelbare school leer je de stelling van Pythagoras en de abc-formule. Tijdens deze workshop gaan we proberen om zelf een stelling te bedenken door te kijken naar het ritme van de getallen. Daarnaast kijken we naar andere mooie stellingen en problemen. En we gaan ook getalspelletjes doen! 

 

ij-instromen in een ritmesectie, harmonie of blue note?

Zonder zij-instromers is er geen kwalitatief goed beroepsonderwijs mogelijk. Zij-instromers worden lid van een team. Een team heeft een bepaalde manier van samenwerken. Zeg maar een bepaald ritme. Is de zij-instromer welkom om mee te doen in het ritme van het team. Heeft de zij-instromer een eigen (dwars) geluid? Hoe houd je de nieuwe college vast als teamlid? Welke beelden over wat goed onderwijs heeft de nieuwe college? Tijdens de workshop vertellen we hoe we hier binnen mboRijnland onderzoek naar doen. Met jou gaan we in gesprek over de vele vragen die we  onderzoeken. We horen graag jouw mening en ideeën.      

 

Vitamine F(it) en V(itaal) voor mboRijnland, volg de BBBB workshop!

Wil jij meewerken en meedenken aan het vitaliteitsplan op mboRijnland? Doe dan mee met de BBBB Workshop! Door samen te Bouwen, te Bewegen en Bewust te worden, wordt  vitaliteit op het mboRijnland een Beleving! We willen graag een baan waar we ons veilig, gehoord, van belang voelen en waar we samen sterker worden en ons kunnen blijven ontwikkelen. We willen werk dat we leuk vinden met fijne collega’s. Spreekt dit je aan of wil je zelfs vitaliteitsambassadeur worden, werk dan mee aan de vorming van de vitale werkplek binnen mboRijnland. Het is een lekker actieve workshop! Vitaal doen, dus.
 

Broche of hanger emailleren 

Heb jij altijd al een persoonlijk sieraad willen hebben? Dan is deze workshop jouw unieke kans. Je ontwerpt en maakt een persoonlijk sieraad. Voor jezelf of voor iemand die je na staat. In de workshop kun jij je sierraad een eigen vorm geven. Jouw creatieve geest bepaalt de grenzen van de kleur en vorm. Ofwel: leef je uit!    

 

Loopbaan en burgerschap: Visie en Verantwoordingsdocument van mboRijnland 

In de workshop wordt informatie gegeven over de visie en het Verantwoordingsdocument van mboRijnland voor Loopbaan en burgerschap. De informatie is in blokken opgedeeld en wordt afgewisseld met een tweetal intermezzo's over burgerschap en loopbaan.
 

Virtual reality in de gezondheidszorg

Bij virtual reality (VR) denk je al snel aan mensen die ondersteboven in hun stoel zitten, omdat ze zich in een virtuele achtbaan bevinden. Niet zo gek. VR is oorspronkelijk ontwikkeld voor gaming. Maar dat stadium is VR allang gepasseerd. Inmiddels wordt VR in alle sectoren ingezet. Ook in de gezondheidszorg is VR niet meer weg te denken. VR wordt gebruikt om artsen op te leiden, patiënten voor te bereiden op operaties en kinderen in het ziekenhuis te verbinden met thuis en school. Deze workshop gaat over de ontmoeting tussen ICT en Gezondheidszorg. Een nieuwe wereld gaat open. 

 

mboRijnland en Skills Heroes een excellente match!

Een excellente match, dat waren onze studenten Rowen, Claudia en Thijs in de afgelopen jaren. Zij blonken uit tijdens de wedstrijden van Skills Heroes - de nationale en internationale vakwedstrijden voor mbo'ers. Deze drie winnende studenten vertellen  hun ervaringen tijdens de Skills Heroes. Hun trots en enthousiasme zijn aanstekelijk. Hun boodschap: de Skills Heroes zijn een prachtig podium voor studenten om hun talenten te laten zien. Daarom geven wij je een inkijk in Skills Heroes, the Finals en gaan wij met elkaar in gesprek over wat er nodig is om deze vakwedstrijden een vaste plek te geven in ons onderwijs. We zijn benieuwd naar jouw ideeën!

 

Excellente internationale beroepspraktijkvorming van hoog niveau

Onze studenten hebben vorig jaar voor het eerst stage gelopen bij Grand Hotel Excelsior op Malta. Een excellente stage van zeer hoog niveau. Heel bijzonder. De studenten vertellen  tijdens de workshop hun ervaringen in dit zeer luxe hotel. Met hen willen TIPS voor zulke excellente stages in het buitenland ophalen. En, natuurlijk, BPV-coördinatoren en studieloopbaanbegeleiders enthousiast maken voor het concept van de internationale stage in het buitenland.

 

Etnisch profileren & mensenrechteneducatie

We leven in een samenleving met veel verschillende culturen en geloven. Ook bij ons op school is de diversiteit groot. Wat zien en horen wij daarover op school? Hoe gaan we daarmee om? Vinden we het goed als studenten zich etnisch profileren?  Of voelen we daar onprettig bij? En: kan mensenrechteneducatie bijdragen aan de verbinding tussen studenten met verschillende achtergronden? Dat roept gelijk fundamentele vragen op. Wat zijn mensenrechten eigenlijk? Waarom zijn vaardigheden als kritisch denken zo belangrijk? Een enerverende workshop over fundamentele vragen.

 

Jammen met (vak)taal 

Jammen bij mboRijnland met (vak)taal op niveau. Inzet van muziekinstrumenten draagt enerzijds bij door deze te laten zien of te horen. Anderzijds brengt uitvoeren en luisteren met elkaar interessante improvisatie teweeg. Wat mogen we betekenen en meenemen in onze nieuwe mbo-situatie voor het komend jaar? Hoe kun je invulling geven aan waarden als passie, nieuwsgierigheid en ontdekken?


Arabische kalligrafie

In deze workshop maak je kennis de Arabische kalligrafie. De kunst van het schoonschrijven, één van de belangrijkste Arabische kunstvormen. De sierlijke vorm van de letters heeft op veel mensen een magische aantrekkingskracht. De workshop is geschikt voor iedereen. Kennis van de Arabische taal is niet vereist. De workshop bestaat uit een korte inleiding over de Arabische kalligrafie en het schrijven van Arabische letters en woorden met onder andere uit bamboe gesneden pennen. Een aanrader voor ieder die eens kennis wil maken met Arabische kalligrafie en zelf wil toveren met het Arabisch schrift.

 

Plaza Zoetermeer: daar waar onderwijs en de praktijk samenkomt

Met Plaza Zoetermeer krijgt mboRijnland een eigen winkelstraat in het Stadshart Zoetermeer. Plaza wordt een unieke samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven, overheid en organisaties. Studenten krijgen de kans om prachtige leerervaringen op te doen en inwoners een bruisend stadshart waar altijd wat te doen is. Studenten kunnen er hun eigen onderneming starten of evenementen organiseren. Of sportbootcamps en theatervoorstellingen voor kinderen geven.  Tijdens deze workshop bekijken we virtueel de mogelijkheden van Plaza. Misschien ben jij straks ook met jouw studenten actief op het Plaza!

 

De waarde van scrum

Scrum als praktisch kader binnen 4C/ID en hoe scrum het pedagogisch/didactisch model van 4C/ID praktisch en hanteerbaar maakt. We gaan het ook hebben over ontwikkelingsgericht beoordelen als onlosmakelijk onderdeel van scrum.
 

Een goed gesprek! Over coachen van studenten en leiderschap

Tijd voor een goed gesprek! Over ontwikkelingsgericht coachen van studenten, leiderschap in de ALA (authentieke leeractiviteiten), en het beste uit studenten halen.

 

Het verbeterritme

Ga met ons mee in het verbeterritme! Hoe geef je vorm, gevoel en uitvoering aan de PDCA-cyclus? Wat is daarvoor nodig? En hoe blijf je bezig met het continu verbeteren van je onderwijs? Swing met ons mee!

 

Zit er muziek in je verleden

Waar kom ik vandaan? Van wie heb ik mijn (uiterlijke) kenmerken. Wat heeft hij of zij op zijn kerfstok? Wat is er waar van verhalen in de familie? Met het uitzoeken van je stamboom kom je soms hele mooie verhalen tegen. Maar waar vind je die verhalen? Veel staat tegenwoordig op internet. Maar welke sites zijn er eigenlijk? En voor welke bronnen moet je echt naar een archief?

 

Hoezo drempels?

Centraal staat Toelatingsrecht: we ontdekken welke kansen dit biedt voor studenten en het onderwijs. We gaan op zoek naar kansen en oplossingen om een student te begeleiden op weg naar zijn/haar passende loopbaan. 

 

Assessment voor nieuwkomers: op zoek naar een passend onderwijsritme?

Vaak is er van nieuwkomers (zoals vluchtelingen) weinig bekend over hun talenten en psychische gesteldheid. Door psychologisch advies- en onderzoeksbureau NOA zijn hiervoor speciaal voor het mbo assessments ontwikkeld. Door assessments die zij met hun kandidaten hebben, beschikken zij over informatie over de opleidings(mogelijkheden), werkervaring, ambities, kennis, vaardigheden, ontwikkelmogelijkheden, taalvaardigheid en competenties op persoonlijk gebied. Ook hebben we inzicht of een nieuwkomer begeleiding nodig heeft vanuit de (geestelijke) gezondheidszorg. Met betere informatie kunnen we kandidaten effectiever begeleiden naar werk, opleiding, taalonderwijs of zorg. We kunnen ons hierbij de vraag stellen waar wij echt naar op zoek zijn: ‘Passend onderwijs voor alle nieuwkomers?’ of ‘Past een nieuwkomer bij het onderwijsritme?’. Aan de hand van deze vragen gaan we met een voorbeeldassessment aan de slag!
 

Duurzaamheid ligt ook in jouw handen!

Duurzaamheid. Het is meer dan ooit nodig. Ook bij ons. Duurzaamheid is meer dan vakmensen opleiden met kennis van zonne-energie, warmtepompen, isolatie en slimme meters. Duurzaamheid is ook anders eten en bewegen, voorwerpen anders gebruiken. Apparaten gooien we weg als ze kapot gaan. Maar kunnen we de materialen van die apparaten niet beter gebruiken als grondstof voor andere spullen? We nemen je mee langs belangrijke duurzame trends. En daarna dagen we je uit om zelf in beweging te komen. Hoe kun jij duurzamer werken? Hoe kun jij als medewerker bijdragen aan een circulaire economie? Laten we de uitdaging aannemen!

 

Duurzame vernieuwing met de onderwijsbus

Wist jij dat onze school een onderwijsbus heeft? In deze workshop maak je kennis met onze Smart technology onderwijsbus die duurzame onderwijsbewegingen in gang zet. De ene dag rijdt hij als zorgbus de wijk in om studenten en zorgondernemers te verbinden. De andere dag staat hij als foodtruck op een event of lossen studenten via de digitale zijruiten een vraagstuk van een bedrijf op. Ondertussen werken automotivestudenten aan een systeem om de bus via de ramen op te laden en promoten communicatiestudenten de van bermgras gemaakte stoelen. Heb jij ook ideeën voor onze onderwijsbus? Laat ze horen in deze workshop!

 

Volg je kwast op muziek!

Kunst maken en je laten leiden door muziek. Dan krijg je de mooiste creaties!

 

Het kan WEL!

De student centraal, de student bepaalt, de student voorop. Steeds vaker horen we dit soort uitspraken, maar hoe geven we hieraan vorm?
Gepersonaliseerd leren lijkt een oplossing. Maar hoe doe je dat? In welk vat giet je dit? 
In deze workshop geven wij uitleg over gepersonaliseerd leren en praktische handvatten om dit in je eigen lessen in te zetten. 

 

Game of thrones

Een aantal gedachten over de betekenis van de Franken voor de cultuur in Europa. Waaronder het einde van het Romeinse Rijk, de opkomst van het Christendom en de Middeleeuwen met de vraag naar de culturele erfenis.

 

Vloggen voor dummies 2: Ennnnn Actie!

Vloggen is een fantastische manier om jouw passies en interesses te delen met anderen. Bv. over jouw vak of over je onderwijs. Voortbouwend op deel 1 maak je in deze workshop je eerste vlog. Gewoon met je eigen telefoon (dus neem 'm mee). We gaan filmen en monteren. Vloggen voor dummies 2 is een vervolg op de workshop in het eerste deel. Als je al wat ervaring hebt met video en of fotografie, kan je alleen deel 2 volgen. Als je dat niet hebt, raden we aan je ook voor deel 1 in te schrijven.

 

Apollo tegen Dionysus

Volgens de filosoof Friedrich Nietzsche wordt het toneel van het leven beheerst door het dionysische (chaos en extase) en het apollinische (orde en regelmaat) die voortdurend met elkaar in worsteling zijn. Het westerse versus het Afrikaanse.
Oud-collega Henk Kreulen (tenorsaxofoon) en collega Harry Steenvoorden (drums) laten als (free)jazzmuzikanten zien hoe dit dualisme in hun muziek tot leven komt. Tegelijk nodigen ze je op allerlei geïmproviseerde manieren uit aan dit proces mee te doen. Mensch... durf te improviseren! Want eerlijk is eerlijk: een leraar zonder improvisatievermogen is als een..... Enfin, daarover meer in deze verrassende workshop!

 

Transgender - De weg naar je eigen identiteit

Bij de geboorte wordt bepaald of je een jongen of een meisje bent. Een meisje krijgt vaak een roze jurkje aan en een jongetje een blauwe broek. Maar wat als je innerlijke gevoel niet overeenkomt met je biologisch geslacht? Maar wat is nu precies mannelijk of vrouwelijk? In iedere maatschappij kijkt men hier immers anders tegen aan. Een student met deze vragen en gevoelens kan tegen veel dingen aanlopen. Hoe ga je hiermee om op school en in de klas? Transgender: niet omdat ik anders wil zijn maar omdat ik mezelf wil zijn! 

 

Zumba Masterclass

Genieten, bewegen, plezier hebben, dansen, vrolijke muziek en swingende ritmes ontdekken! Dat doen we tijdens deze workshop die wordt verzorgd door een collega die nu 5 jaar gelicenseerd Zumba instructrice is. We dansen op het Latijns-Amerikaanse ritme. Zumba heeft de verschillende dansstijlen en muziekritmes er namelijk in verwerkt. Zo zijn er 4 basisritmes; Merengue, Cumbia, Reggaeton en Salsa. Daarnaast komen er ritmes van over de hele wereld in voor. Je krijgt uitleg over de ritmes en we gaan vooral dansen!
 

Het werk van de vertrouwenspersoon

Wat kan de vertrouwenspersoon voor jou betekenen?
Aan de hand van casussen wordt het werk van de vertrouwenspersoon duidelijk.

 

Mentale veerkracht

Deze lezing wordt verzorgd door een expert van de arbodienst. Je krijgt inzicht in mentale weerbaarheid. Mentale weerbaarheid geeft aan dat je geestelijk veerkrachtig bent en met tegenslagen kunt omgaan. Het is evenzo belangrijk als lichamelijk fit zijn. Want, een gezonde geest leeft in een gezond lichaam. 

 

Rol en spel 

Houd je van acteren, speel je graag een spelletje (zoals een bordspel of rollenspel) en vind je dat humor verbindt? Meld je aan en leer je collega's van een heel andere kant kennen!

 

De Onderwijscatalogus en Mijn Leertraject

In de Onderwijscatalogus vind je alle relevante informatie over de opleidingen die door mboRijnland worden aangeboden. Zowel docenten als studenten kunnen hier voordeel mee doen. Wil je weten hoe je leerdoelen en de opbouw van een opleiding kunt vinden? En hoe je lesmateriaal, BPV-gidsen, studiewijzers en lesplannen met je studenten deelt? Meld je dan aan!

 

Handletteren

Wil jij leren handletteren? Kom dan naar onze workshop! Hier leer je de basis van het handletteren en maak je een mooie kaart. We hebben de workshop ondergebracht bij het westerse ritme. Maar feitelijk is handletteren een werelds ritme. De structuur en duidelijkheid horen bij het westerse ritme, het beschouwelijke van de tekst bij het Aziatische ritme, de creativiteit is terug te vinden bij het Latijns-Amerikaanse ritme en de communicatie past bij het Afrikaanse ritme. Want handletteren is een manier om een tekst kracht bij te zetten. 
 

Hoeveel is privacy jou waard? Ga niet op je bek met een data-lek!

De mogelijkheden om (persoonlijke) informatie van jou, collega’s en studenten te gebruiken en te beheren nemen enorm toe. Ook de risico's worden steeds groter: informatie kan zomaar in de verkeerde handen of op straat terechtkomen. Dit vraagt om zorgvuldigheid van ons allemaal. In deze workshop gaan we in op de actuele ontwikkelingen en de dingen die jij kunt doen om informatie van jezelf, je studenten en onze school te beveiligen. Op interactieve wijze test en vergroot je je kennis over dit belangrijke onderwerp.

 

VCA: een digitale lesmethode voor niveau 1 en 2

Het VCA-certificaat (veiligheid) wordt in bijna elke vacature in de logistiek, techniek, schoonmaak en de bouw genoemd als wens of vereiste. Dit certificaat is dus een absolute meerwaarde voor het vinden van werk of een stage.
De bestaande methodes om een certificaat te behalen zijn niet altijd even toegankelijk. Voor sommigen misschien zelfs saai. Het project 'Entree naar werk' heeft de methode niet alleen digitaal gemaakt, ook leuk en passend bij studenten niveau 1 en 2. Afgelopen jaar is er een pilot geweest onder twee lesgroepen met VCA als keuzedeel. In de workshop willen we de digitale lesmethode laten zien en de resultaten van de pilot bespreken. Uiteraard kun je ook zelf aan de slag met de methode.

 

Wat te doen met je BYOD poen?

Een semi-technische workshop voor mensen die gebruik willen maken van Bring Your Own Device (BYOD). We vertellen kort over de kern van de BYOD-regeling. Daarna is er genoeg ruimte om vragen te stellen over meegenomen apparaten. Ook geven wij advies over een eventuele BYOD keuze en wat bij jou past. 

 

Zing mee en ontspan je stembanden met de Lax Vox methode

Als docent vraag je van je stembanden een topprestatie. Dat betekent dat je goed voor ze moet zorgen! 
Resonantie, het weerklinken van geluid, is een geweldig hulpmiddel om je te ontspannen tijdens of na een drukke werkdag. Bij hoofdpijn of als je mertk dat je druk in je hoofd bent.  Aan de hand van stemoefeningen van de de Lax Vox methode leer je hoe je op een simpele en effectieve manier voor je stem kunt zorgen. Zowel preventief als wanneer je stem hees is door verkoudheid of overbelasting. Met zingen ondervind je hoeveel (heerlijke) invloed dat heeft op lichaam en geest. 

 

Cocreatie in satellietlabs

Onder koepel van het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) is afgelopen jaar gestart met onderwijs buiten de school in satellietlabs. Een voorbeeld is het project VerpleegThuis. Studenten en docenten van de opleidingen Gezondheidszorg, ICT en Techniek werkten in opdracht van zorgorganisatie Fundis mee aan het experiment VerpleegThuis in Zoetermeer. De studenten onderzochten op welke wijze apps, virtual reality en sensortechnologie bij kunnen dragen aan een betere zorg. Tijdens deze sessie delen we kennis en ervaring op het gebied van het geven van onderwijs in satellietlabs. 
Ontdekken nieuwe vormen van multidisicplinaire samenwerking in projecten met het bedrijfsleven!

Zie ook www.civ-smarttechnology.nl.
 

Internet of Things en wat ons te wachten staat

Internet of Things gebeurt nu. Wat ons te wachten staat? Wie het weet mag het zeggen. Toch zijn er al ideeën over een mogelijke toekomst. Wat we weten, zijn feiten over Big Data, Bio-Hacking en de mogelijkheid om alles van sensoren en mini 'computers' te voorzien. Er zijn smart homes, smart cyties, smart ziekenhuizen én slimme klaslokalen. Dat laatste is iets waar we bang voor kunnen zijn, maar... veel beter is het als we ons voordeel ermee kunnen doen. En daar gaan we het over hebben. Dit alles op een toegankelijke manier uitgelegd en besproken.
 

4C/ID in de les, een praktijkonderzoek bij ID College

Afgelopen schooljaar heeft Research Lab bij een aantal onderwijsteams onderzoek gedaan naar de zichtbaarheid van 4C/ID in de les en de samenhang tussen onderwijsontwerp en -uitvoering. Tijdens deze workshop bespreken wij de resultaten en praten we met de deelnemers door over de betekenis daarvan voor het onderwijs.

 

Rieslings en het zinderende smakenspel van de Aziatische keuken

Ervaar hoe zes Rieslings Grand Cru Zinnkoepfle uit 2012 moeiteloos het zinderend smakenspel vanuit de Aziatische keuken kunnen weerstaan. Hier komen de handen van de meesters tot optimale uiting.

 

Het Rijnlands ritme

Wat betekent Rijnlands denken in je klas, in je team, of in je college? Je maakt kennis met het Rijnlands denken en komt terug met concrete ideeën voor jouw klas, je team of je college. We maken een concrete vertaling naar de eigen werkpraktijk.

 

Heel Rijnland bakt

Gezellig en ontspannen een middag bakken onder leiding van Latijns Amerikaanse muziek.

registratiebalie
 registratiebalie