PAS 2017: Reservelijst Opening - Armando, poëzie en proza, & Oleg Lysenko, bayan en bandoneon

07 september 2017

20:00 - 21:00

Armando, poëzie en proza, & Oleg Lysenko, bayan en bandoneon

OPENING FESTIVAL PAS - do. 7 september 20.00-21.00 uur - Binnenplaats Studenten Service Center, Bonnefantenstraat 2

"Ik hoorde dat er geluisterd werd"

Armando (1929), kunstenaar en schrijver, en Oleg Lysenko (1974, Oekraïne), topaccordeonist, betreden samen het podium in de voorstelling ‘Ik hoorde dat er geluisterd werd’. In deze unieke cross-over van literatuur en muziek leest Armando voor uit eigen poëzie en proza en speelt Oleg muziek van onder meer Victor Vlasov, Tsjaikovski en Strawinsky.

Armando (1929) is een hedendaagse uomo universale. Hij is schilder, tekenaar, beeldhouwer en etser. Maar ook schrijver, filmer, theatermaker en tot 2003 violist.

Oleg Lysenko (1974, Oekraïne) studeerde aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij hij zijn studie voortzette aan de Messiaen Academie in Nederland.

Armando werkt al tientallen jaren aan een oeuvre als een huis; een Gesamtkunstwerk met een aantal sterke en consistente thema’s die met eenvoud en kracht worden verbeeld. Hij groeide op in het Amersfoort van de Tweede Wereldoorlog. Deze jaren bepaalden zijn beeld van de mens en vorm(d)en de inspiratiebron voor zijn artistieke oeuvre. Zijn fascinatie voor de tragiek van de mens in een onverschillig landschap wordt in vele disciplines en motieven uitgewerkt. In het werk komen machthebbers, daders en slachtoffers voor. Armando reflecteert op de ongemakkelijke schoonheid van het kwaad, de schuld van het landschap en de tijd die sporen uit het verleden wist. Ondanks de zwaarte van zijn thematiek en de melancholische grondtoon van zijn oeuvre, raakt Armando in zijn theaterwerk, sprookjes en verhalen een lichtere, absurdistische, zelfs humoristische snaar.

Lysenko specialiseerde zich in Argentijnse tango op bayan en bandoneon aan het Rotterdamse Conservatorium. Lysenko heeft een voorliefde voor genre-overschrijdende projecten waarbij beeldende kunst, literatuur en muziek elkaar aanvullen en in elkaar overvloeien.

Vanavond speelt hij:
- Victor Vlasov – Gulag Suite
- Piotr I. Tsjaikovski - Oktober uit De Seizoenen, Op.37a
- Jerzy Petersburski – Tango
- Vittorio Monti – Czardas
- Igor Strawinsky - Tango

Aansluitend op dit openingsprogramma is er een concert van het zigeunerorkest Tata Mirando dat voor iedereen gratis toegankelijk is. Hiervoor zijn meer plaatsen beschikbaar en hoeft niet te worden gereserveerd.