Reservelijst 'Voeding en gezondheid'

Reservelijst 'Voeding en gezondheid'

30 oktober 2017

19:30-21:30

Voeding en gezondheid
Prof. dr. Fred Brouns
emeritus hoogleraar gezondheid en voeding innovatie, UM
Prof. dr. Rob Markus, hoogleraar neuropsychologie en
psychofarmacologie, UM
Prof. dr. Aalt Bast, hoogleraar farmacologie en toxicologie, UM
Prof. dr. ir. Ellen Blaak, hoogleraar humane biologie, UM
Ma 30 okt en 6, 13, 20 en 27 nov –
19.30 tot 21.30 uur
Karl Dittrichzaal, Studenten Service Centrum, Bonnefantenstraat 2

De relatie tussen voeding en gezondheid is evident en met een goed samengesteld dieet valt veel gezondheidswinst te behalen, maar een uitgebalanceerde voeding is vaak een probleem. Veel informatie is ook tegenstrijdig. Dieetgoeroes varen er wel bij en de een na de ander vertelt ons wat nu weer het beste is om gezond en fit te blijven, en vooral ook slank. Maar ook de wetenschap staat niet stil. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de relatie
tussen bepaalde voedingsstoffen en bepaalde ziektes en vele gezondheidsclaims worden onder de loep gelegd. In deze reeks kijken we naar een aantal van die claims en gaan we dieper in op de invloed van voeding op bijvoorbeeld stress, ziektes en gezondheid.

De afzonderlijke colleges:
1. Zijn koolhydraten dikmakers? (30 okt/Brouns)
2. Broodbuik: fact or fiction? (6 nov/Brouns)
3. Stress, de hersenen en gedrag: wat is de invloed van voeding? (13 nov/Markus)
4. Toxische voedselcomponenten - wat doen we ermee? (20 nov/Bast)
5. Obesitas en diabetes: de kracht van lifestyle verandering (27 nov/Blaak)