Wat is een Adventure Race?

Een Adventure Race is een wedstrijd waarbij de deelnemer op eigen kracht (dus altijd ongemotoriseerd) zo snel mogelijk een parcours moeten afleggen. Dit parcours is, in tegenstelling tot veel andere sporten, niet volledig vastgelegd. De deelnemer krijgt een kaart en een lijst met coördinaten van controlepunten, waarna hij/zij zelf de snelste route langs al deze punten moet bepalen. Het voortbewegen kan op verschillende manieren gebeuren. In de BAR zitten in ieder geval de disciplines mountainbiken, hiken en varen. Daarnaast zitten er nog onverwachte manieren van verplaatsen en opdrachten (Special Tasks) in de race verborgen. 

Het avontuurlijke van een Adventure Race zit hem in de onbekendheid van het parcours, onderdelen, afstanden en de omgeving. De uitdaging is om zo snel mogelijk alle controlepunten te vinden, door goed kaart te lezen, meerdere sporten goed te beheersen en je niet te laten afschrikken door onverwachte gebeurtenissen.

Door het systeem waarbij in de klassering eerst het aantal behaalde punten telt en vervolgens pas de tijd, kan iedere deelnemer binnen de tijd finishen. Het is dus niet verplicht om het gehele parcours af te leggen. Sterker nog, voor een groot aantal deelnemers zal dit niet haalbaar blijken. Er moeten dus keuzes worden gemaakt; welke checkpoints worden overgeslagen? Hierbij komt tactiek om de hoek kijken.Behalve dat er door de deelnemer zelf keuzes worden gemaakt in het al-dan-niet overslaan van checkpoints, kan ook de organisatie hierin verplichtingen opleggen. Voor wisselposten ook wel TA’s genoemd   (Transition Area: bemande posten waar van discipline wordt gewisseld) zullen deadlines zijn voor elke etappe. Wanneer een team niet voor een deadline bij een wisselpost is, krijg je aftrek van punten Hierna kan de race gewoon vervolgd worden. Op deze manier houdt de organisatie het verloop van de race in de hand en kan iedere deelnemer finishen.

Het is dus onderdeel van de sport dat je keuzes moet maken over welke checkpoints je wel en welke je niet gaat halen, het is een tactische sport. Het behalen van alle punten (en dus ook afleggen van de gehele route) is slechts weggelegd voor een klein deel van het deelnemersveld.


 

deelnemersbalie
 deelnemersbalie