Winnaars 2019

 

De Betonprijs 2019 is op 14 november uitgereikt aan de volgende projecten. Hieronder laten we de jury aan het woord met haar oordeel waarom deze projecten in deze categorie gewonnen hebben. U vindt ook de naam van de indiener en kunt meer informatie over het project downloaden.

 

Alle betrokkenen bij deze prachtige projecten, gefeliciteerd!

 

Bestaande Bouw

 
Renovatie/restauratie Maastunnel
Rotterdam
 
Gemeente Rotterdam
"De jury heeft gekozen voor de Maastunnel, omdat de tunnel met lef en doortastendheid is gerenoveerd. Bij de renovatie zijn diverse nieuwe technieken toegepast om de betongebreken op te lossen. Men is de complexe opgave aangegaan om deze 75-jarige tunnel te upgraden met behoud van de uitstraling. De Maastunnel uit 1942 is een icoon van de stad Rotterdam en blijft dit hiermee nog jarenlang."

Civiele Bouwwerken

Albert Cuypgarage
Amsterdam
 
Gemeente Amsterdam - Ingenieursbureau
"De jury heeft gekozen voor de Albert Cuypgarage, omdat in een binnenstedelijk gebied de ruimte onder de gracht is gebruikt. De oplossing heeft een grote potentie voor de toekomst en draagt bij aan de leefbaarheid in de stad. Het is een grootschalige toepassing van allerlei betonbouwtechnieken. Men is deze complexe logistieke en technische uitdaging aangegaan en de omgeving is op een slimme en positieve manier betrokken bij het project."

Circulair

Het circulaire viaduct
Dronten
 
Consolis Spanbeton
"De jury heeft gekozen voor het Circulaire Viaduct, omdat ze waardering heeft voor het initiatief om het echt anders te doen. Dit vormt een impuls voor de herbruikbaarheid van betonnen kunstwerken. Het is niet het logische antwoord op een concrete vraag, maar een investering die vooral op termijn zijn vruchten kan gaan afwerpen. De jury juicht grootschaligere toepassing en verdere ontwikkeling van dit soort modulaire systemen van harte toe."

Grensverleggend

Regiokantoor Natuurmonumenten
Zierikzee
 
B2CO ism Rink Tilanus Architecten
"De jury heeft gekozen voor Regiokantoor Natuurmonumenten te Zierikzee, omdat betoninnovatie met glasschuimbeton hier samengaat met een gebouw dat past in de natuur. Deze combinatie van functies binnen één betonelement is grensverleggend en gaf een uitdaging in het vinden van een stabiel mengsel. De toepassing van slechts de materialen van beton en glas geeft het gebouw een serene kwaliteit. De jury ziet bredere toepassingsmogelijkheden in de woningbouw om de duurzaamheidsopgave van de toekomst vorm te geven."

Utiliteitsbouw

Earth Simulation Laboratory
Utrecht
 
Barcode Architects
"De jury heeft gekozen voor het ESL. Het karakter van het nieuwe ESL wordt bepaald door het subtiele lijnenspel in de betonnen gevelelementen. Deze zet de identiteit van het instituut Geowetenschappen krachtig neer. De toegepaste wetenschappelijke benadering bij de ontwikkeling van de RVS-doorweven betonelementen sluit naadloos aan bij de doelstelling van de Betonprijs."
Denkend aan Holland,
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan - Hendrik Marsman

Woningbouw

Belvedère
Hilversum
 
Adviesbureau van de Laar
"De jury heeft gekozen voor Belvedère, omdat bij het binnenrijden van Hilversum over de Oosterend woontoren Belvedère niet te missen is. Niet altijd wordt gekozen voor de meest voor de hand liggende oplossing. Binnen de beperkte ruimtelijke kaders is gekozen voor een in vier richtingen uitkragend gebouw, gebruikmakend van hedendaagse betontechnologie. De jury heeft waardering voor deze opvallende verschijning, een markant gebouw op het gebied van woningbouw."

 

Nieuw dit jaar was de Toekomstprijs. Tijdens de Beton Experience op 13 november konden mbo-, hbo- en wo-studenten stemmen op hun favoriet onder alle genomineerden. Met ruim 20% van de stemmen was er een overtuigende winnaar van de allereerste Toekomstprijs:

 

 
Museum Naturalis
Leiden
 
ABT, Lievense, Aronsohn Constructies
De jury had over dit project gezegd: “De diverse up-to-date toepassingen maken dat het geheel in één gebouw erboven uit steekt. Het is een spraakmakend gebouw met diverse hoogwaardige uitvoeringen van beton.”

 

Naast de zeven winnaars heeft de jury besloten aan twee projecten een eervolle vermelding toe te kennen:

 

Civiele Bouwwerken

Busbrug
Zwolle
 
ipv Delft 
"De jury verleent een eervolle vermelding aan de Busbrug in Zwolle. Het project heeft maatschappelijke relevantie in de ontsluiting van het station. Daarnaast is het een voorbeeld van een doordachte combinatie van beton en staal. De jury heeft gekozen voor een ander project als winnaar in deze categorie, omdat de toepassing van beton hier verborgen is onder bamboe panelen. Aangezien de jury de complexe uitvoering op deze locatie waardeert, is besloten een eervolle vermelding toe te kennen."

Circulair

Intervam flats
Utrecht
 
DOOR Architecten
"De jury verleent een eervolle vermelding aan de Intervam flats in Utrecht. Nederland kent veel van dit soort flats en de uitvoering van dit project kan als voorbeeld dienen voor al die andere flatgebouwen. De energieneutrale schil geeft de flat een tweede leven in plaats van de gebruikelijk oplossing van slopen. De jury heeft gekozen voor een ander project als winnaar in deze categorie, omdat daaruit nog meer een toekomstgerichte visie sprak. Aangezien de jury in dit project toch ook een elegante oplossing zag voor een van de grote bouwuitdagingen in Nederland, is besloten een eervolle vermelding toe te kennen."

 

eenvoudig evenementen organiseren
 eenvoudig evenementen organiseren